אודי סגל וענת דוידוב

"צריך להחליט שסיימנו ולא לדרדר את עצמנו למבצע"

אלוף (מיל') תמיר הימן, לשעבר ראש אמ"ן וכיום מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, על המצב הביטחוני המתוח: "אין תכלית מדינית שתשנה את המציאות"


ענת דוידוב וגדעון אוקו שוחחו ב־103fm עם אלוף (מיל') תמיר הימן, לשעבר ראש אמ"ן וכיום מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, אשר התייחס למצב הביטחוני המתוח לאור המבצע הצבאי שהחל הלילה (ב') בג'נין ושבמסגרתו חוסלו שישה מחבלים. 

"ככל הנראה הגיעה העת שהוחלט לשנות במעט את המצב הביטחוני, וזה חייב כנראה את היקף הפעולה", טען הימן בפתח השיחה. "פעולה בסדר גודל גדול, לא חסר תקדים. היו מבצעים גדולים כאלה גם בעבר, אבל עם השילוב של כוח אווירי, כוחות מיוחדים והשהייה בשטח לאורך זמן - זה בהחלט חריג וכנראה המצב חייב. ברמה הטקטית הסיכונים הם חיכוך ומלכודות. כל המכשולים והכשלים הטקטיים, צה"ל יודע להתמודד בזה. ברמה האסטרטגית, בחירת נקודת היציאה הטובה".

באשר לשאלה מה צריכה להיות נקודת היציאה ממבצע שכזה, הודה: "זה מאוד תלוי במטרה. אצלנו יש פרדוקס, בדרך כלל המטרות המבצעיות הן דבר מסווג והמדיניות הן דבר גלוי, אצלנו הדברים הפוכים. הדבר הראשון שיוצא לשטח זה דובר צה"ל שמסביר מה המטרות המבצעיות. אני מקווה שהמטרה לא שיקום ההרתעה, כי זה ללא סוף. אתה לעולם לא יודע למדוד את זה. ככל הנראה המטרה היא שחיקת יכולות, וככל הנראה יש אמת מידה שנקבעה ככזו שמספקת את הצורך ותאפשר אולי הקלה מסויימת של המציאות הביטחונית. ברמה הטקטית הצלחה תחשב במידת השחיקה שנקבעה. השאלה הגדולה מה המטרה ברמה המערכתית יותר".

"את נושא ההרתעה אני מציע להוציא מהמשוואה", הדגיש, והסביר: "נגיד ששחקת במידה מסויימת והשגת את היעדים הצבאיים, עכשיו נדרש התהליך המשלים. אפשרות א', אתה מייצר את התנאים שמאפשרם את החזרת הרשות הפלסטינית, מעביר להם סמכויות ומאפשר להם שליטה מסויימת בצפון השומרון. להערכתי זה הדבר הנכון לעשות. הרשות הפלסטינית קיימת, מוחלשת, חלשה, וייתכן והקלה מסויימת במתנגדיה מטעם החמאס והג'יהאד יאפשר לה שינוי במאזן".

"לחמאס אין אינטרס לסכן את צווארו עבור אותם חמושים שנתפסים בעיניו כשוליים"

כמו כן, כאשר נשאל עד כמה האירועים הללו יכולים להקרין לזירות אחרות, הבהיר הימן כי "אנחנו צריכים להסתכל על הזירה הפלסטינית הכללית ויש כאן שני מעגלים שצריך לבחון - כיצד הדבר הזה ישפיע על שאר יהודה ושומרון. אני נגד הביטוי בירת הטרור, הטרור לא מתקיים במקום גיאוגרפי אחד, הטרור זו תופעה נרחבת ביותר שמתקיימת במוטיבציה של האנשים לאור שאיפות לאומיות שלהם וכו'. מאחר ואנחנו מרכזים מאמץ בג'נין ייתכן והלחץ יתפרץ במקום אחר. הדבר השני זה עזה, עזה תפעל ברקטות. מתי? לא כרגע, רק כאשר הכאב יעבור סף מסויים. לחמאס אין אינטרס עכשיו לסכן את צווארו עבור אותם חמושים שנתפסים בעיניו כשוליים, והג'יהאד האסלאמי חטף מכות חזקות לאחרונה".

"אתה מעריך שלא תהיה תגובה נכון להיום?", תהו צמד המגישים, והימן השיב: "אני לא הייתי קובע את זה בזמן, הייתי קובע את זה בתוצאות. לאור המצב הנוכחי כרגע אני מעריך שלא, אבל אם עוד שעה שעתיים יהיה היקף גדול של הרוגים הם לא יוכלו להישאר בצד, הם יהיו חייבים להגיב. זה תלוי במה יקרה".

בתגובה לתשובתו הוסיפו לשאול דוידוב ואוקו האם צריך לסגור את המבצע כמה שיותר מהר, והימן חידד: "זה תלוי. להערכתי אין תכלית מדינית, ולכן התשובה שלי היא כן. אנחנו רק מתחזקים את המצב, מכסחים את הדשא, צריך להשיג את ההישג הטקטי, ולא לדרדר את עצמנו למבצע אין סופי. זה לא חומת מגן הרי, גם המושג הזה עיר מקלט צריך להוקיע אותו. אין עיר מקלט, מאז שסיימנו את חומת מגן אפשר להגיע לכל מקום. ההחלטה אם זה מקלט או לא זו החלטה של כוחותינו ואנחנו הכוח החזק בשטח. אנחנו ללא הפעולות האלו היינו נמצאים במצב אלימות שכנראה היינו מכנים אינתיפאדה".

"כל התנאים שמאפשרם התקלחות אלימה, עממית, מצויים שם. התנאים קיימים שם, הסיבה היחידה שזה לא מתפרץ זה הפעילות הזאת המבצעית לילה לילה. מה שאנחנו רואים עכשיו בג'נין הוא דומה אבל גדול בהרבה ממה שראינו בשנה האחרונה", הדגיש, וסיכם: "הרב זירתיות היא רב זירתיות פלסטינית. גם מה שראינו בפסח היה פעולות של חמאס בדרום לבנון, אבל זה לא חיזבאללה ולא איראן. האפשרות של התלקחות מהמציאות שבה אנחנו עכשיו להתלקחות בזירה הצפונית שכוללת את חיזבאללה זה בסבירות מאוד נמוכה. הסבירות שלשם נגיע נראית לי כרגע נמוכה".

עריכה: שני רומנו

03/07/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


תמיר הימן
תמיר הימן  |  צילום: פלאש90
Paris