השבוע (ג') אושר בוועדת החוקה החוק לצמצום עילת הסבירות בקריאה ראשונה, זאת לקולות מחאה מכיוונם של חברי האופוזיציה, שאף כינו אותו "דיקטטור". הדברים באים על רקע ההפגנות הרמות אמש (ד') בעקבות פרישתו של מפקד מחוז תל אביב עמי אשד. יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט חבר הכנסת שמחה רוטמן שוחח עם ינון מגל וחיים לוינסון והגיב לדברים.
"אני חושב שאסור בשום פנים ואופן להיכנע לבריונות", הכריז חבר הכנסת בפתח השיחה. "בין אם הבריונות מתנהלת בכבישים ובמחאות, וכן, מפגינים אלימים, חסימת כביש היא עבירה על החוק, יש אנשים ששכחו את זה, אבל מעבר לזה היו תקיפות, אלימות נגד שוטרים. גם כלפי אנשים שלא קיבלו בשלוות נפש שחוסמים להם את הכביש. אסור להיכנע לבריונות, לאלימות. הסיטואציה שבה מדיניותו הפוליטית והאישית של עמי אשד הפכה את תושבי תל אביב לבני ערובה של חבורה מאוד קטנה אלימה ובריונית היא לא לגיטימית. לאלימות אסור להיכנע, לבריונות אסור להיכנע, וצריך לקדם באחריות, במקצועיות, בגרות ובמתינות את הרפורמה המשפטית כפי שאנחנו עושים".
באשר לחקיקת פסקת ההתגברות, זאת לאחר ראיונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בעיתון האמריקאי שם טען כי לא תהיה חקיקה מסוג זה, הבהיר: "גם נחיה ונראה, וגם דובר על זה על פתרונות לסוגיית המילה האחרונה של המחוקק. אנחנו כרגע מחוקקים את עילת הסבירות. ההתגברות לא כרגע בתכנון לחקיקה בכנס הזה, וזה יכול להיות שגם לזה הוא מתכוון. לוחות הזמנים הם כרגע אנחנו ביום שני הקרוב בע"ה המליאה תצביע על הקריאה הראשונה של צמצום עילת הסבירות, ואחר כך נדון בוועדה בהכנה לקריאה שנייה ושלישית, ועד פגרת הקיץ נסיים עם החקיקה. אני מניח שזה עוד יהיה קצת קודם".
"אני לא חושב שיש כל כוונה מצידו של ראש הממשלה לעצור את חקיקת עילת הסבירות, אני לא חושב שיש לזה שום הצדקה ולכן אני לא חושב שזה יקרה", הדגיש, והוסיף: "אני חושב שכולם, וזה הדבר החשוב שצריך להבין - מאחר והייתה מחלוקת בזמנו, גם בין חלק מאנשי הקואליציה, חשבו שהעובדה שלא עצרנו את החקיקה בזמנו לטובת כביכול הידברות, שכל מה שהאופוזיציה מעוניינת ובאמת האמינו לטענות באופוזיציה 'רק תעצרו את החקיקה לכמה דקות', ואז ראו שעצרו והאופוזיציה אומרת לא על כל דבר ומפוצצת את השיחות".
עוד שיתף כי "הרבה מאוד אנשים אמרו לי שהם האמינו ברצון להגיע להסכמות. ראו שכל מה שקורה בבית הנשיא זה גם מריחת זמן וגם ניסיון לבשל את הפיצוץ הבא וגם ראו שהמחאות, אותן הפגנות בקפלן, מחליפות טענות. הם הבינו את האירוע".
כמו כן, כאשר ביקש לוינסון להזכיר את ציוצו של השר בצלאל סמוטריץ' ממחאת יוצאי אתיופיה בנוגע לחסימת הכבישים, הסביר ח"כ רוטמן: "יש כאלו ששמחים לעמוד בפקקים, יש כאלו שגורמים את הפקקים. הפגנת אתיופיה לא הייתה של ימין או שמאל, היא הייתה על קיפוח של עדה. ובכל מקרה, אני אומר - העובדה שבן אדם מוכן לקבל ברמתו האישית כאדם התנהלות מסויימת זה טוב ויפה".
"הטענה שלכם היא נגד שמאלנים", תקף לוינסון, וח"כ רוטמן חידד: "אני הרבה מאוד פעמים נחסמתי בתנועה, בהפגנות שאני תמכתי בהן, אבל אם שוטר היה בא ואומר לי 'אני מחליט אם לפנות או לא לפנות הפגנה לפי התמיכה שלי במפגינים או אני כמו עמי אשד', אז הייתי אומר לו 'מה שלי מותר לעשות מהאוטו שלי, אתה כמי שאחראי על אכיפת החוק אמור לדאוג שכבישי ישראל יהיו פתוחים, אתה צריך לדאוג שהחוק ייאכף בצורה שוויונית'".
לסיום, טען ח"כ שמחה רוטמן כי "לא חושב שיש מפקד מחוז אחד במדינת ישראל שקיבל צ'ק פתוח להתיר הפרת חוק אצלו במחוז. אי אפשר לאחוז בחבל משני קצותיו, זה בדיוק מה שמנסים לייצר פה - לייצר פקידים שישבו בצומת ויחזיקו את הכוח בידיים, ואי אפשר יהיה לגעת בהם כי זה לא דמוקרטי. זה לא עובד שני הדברים האלו ביחד".
עריכה: שני רומנו