אודי סגל וענת דוידוב

"יש פה גם היבט אישי, יש כאן אכזבה גדולה"

יקי דיין, לשעבר הקונסול בלוס אנג'לס, על דבריו הקשים של נשיא ארה"ב נגד ממשלת ישראל: "אני לא זוכר אמירות כאלה קשות, בטח לא מידיד של ישראל"


נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס בריאיון ל־CNN למדיניותה של ממשלת ישראל ואמר כי "זו הממשלה הקיצונית ביותר שאני זוכר. שרים שאומרים 'אנחנו יכולים להתנחל בכל מקום שנרצה' הם חלק מהבעיה". ענת דוידוב וגדעון אוקו דנו על כך ב־103fm עם יקי דיין, לשעבר הקונסול בלוס אנג'לס, אשר הגיב לדברים. 

תחילה הסביר דיין כי כל התבטאויותיו של נשיא ארה"ב ביידן בנוגע לישראל ולראש הממשלה בנימין נתניהו בפרט, היו מתוכננות מבעוד מועד. "הפעם הוא לא ירד מהמטוס והפתיעו אותו בשאלה לגבי ישראל. הוא הגיע לראיון מוכן מראש. הוא בא מוכן, הוא ידע על מה הולכים לשאול אותו, ולראייה הכרטיסיות שהוא החזיק ביד. זו בימה מאוד חשובה, משודרת גם בחוץ וגם בתוך ארה"ב. אני לא זוכר אמירות כאלה קשות, בטח לא ממישהו שהוא ידיד ישראל. אני חושב שיש פה גם היבט אישי, יש כאן גם אכזבה גדולה".

"רק לפני שנה שהוא הגיע לביקור בישראל הוא טרח לעצור ליד נתניהו ולהגיד לו 'אני אוהב אותך', ככה שיש גם את האלמנט האישי. האמריקאים מבינים מצויין פוליטיקה, ויודעים על כל הדברים והאילוצים, ועדיין לתפיסת האמריקאים כמעט בכל נושא הממשלה הזו לוקחת לכיוון של בן גביר וסמוטריץ'. זה נכון לגבי הרפורמה המשפטית וזה נכון לגבי מה שקורה עם הפלסטינים. יהדות ארה"ב שרובה מצביעה לדמוקרטים הם נגד הדבר הזה, ולכן צריך להבין שהנושא הזה גם פנים אמריקאי, לא רק פנים ישראלי", הדגיש. 

בתגובה לאמירותיו תהו צמד המגישים האם גם דברי היועמ"שית אתמול יושבים על אותו משקל מבחינת האמריקאים, ודיין הבהיר: "זה פחות משנה לו, יותר משנה לו שהוא רואה את אלימות המתנחלים ביו"ש, ההכרזות על הקמת יחידות בנייה כל הזמן במאחזים שמבחינת האמריקאים נחשבים לא חוקיים, ההתקדמות ברפורמה בלי קונצנזוס רחב. עדיין יש יותר מדי דברים שמפריעים, ובסופו של דבר ראינו שהוא דיבר על הדובדבן שבקצפת - השלום עם סעודה שבלי ארה"ב לא יקרה. אגב, צריך להבין שארה"ב בסופו של דבר, גם כשהם רואים את ביידן, היא כיפת הברזל המדינית והצבאית של ישראל בעולם. יש שינויים דרמטיים עכשיו במזרח התיכון ואין תחליף לקשר אינטימי בין ראש הממשלה לנשיא, והנשיא הזה לפחות עד ינואר 2025".

"עד כמה נתניהו צריך לקחת את הדברים האלה ולהתחשב בהם?", שאלה דוידוב, ודיין השיב: "הוא חייב לקחת את זה ואנחנו רואים שלא מעט פעמים הוא לוקח את זה, פשוט לא מספיק. הוא כן מקשיב לקולות האמריקאים אבל בסופו של דבר בעיניי הפוליטיקה מכריעה את זה. הוא חייב לחזור לקשר האינטימי שהיה לו עם ביידן אם דירוג סדר העדיפויות הוא כמו בנאום שהוא נתן בכניסה שלו לתפקיד. אנחנו כבר בהתנגשות, אנחנו לא הולכים להתנגשות".

לסיום, טען דיין כי "ברגע שראש הממשלה לא מגיע לוושינגטון זה לא עניין קטן, זה בסופו של דבר היכולת להרים טלפון לנשיא ארה"ב ולהגיד לו 'בדברים האלה אני צריך אותך'. אין זה את היום. יש את זה בדרגים מאוד חשובים, אבל בסופו של דבר אין תחליף. כשהיו שיחות על הפצצת הכור בסוריה בסופו של דבר אולמרט, למרות שקיבל את ההחלטה לבדו כן היה קשר עם נשיא ארה"ב כי למי שסביבו הייתה פחות נכונות לשמוע. מדובר בדברים קריטיים וסדר העדיפויות חייב להיות בעיניי נכון, האנרגיה מבוזבזת במקומות לא נכונים".

עריכה: שני רומנו

10/07/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב
ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב  |  צילום: Saul Loeb/AFP
Paris