|
RSS|
האזנה בספוטיפיי|
האזנה ב־Apple Podcasts|
האזנה ב־Podcast Addict|
האזנה ב־Google Podcasts|
האזנה ב־Deezer
סטומה היא מילה פופולרית למדי בקרב אנשים המתמודדים עם מחלות מעיים, צעירים ומבוגרים כאחד. אך מהי הסטומה, ואיך הופכים אותה לחלק אינטגרלי מהגוף? בפרק התשיעי של 'חולה על הבית', הפודקאסט בהגשת מיכל קדוש המשרטט קו התוחם את כל נדבכי הטיפול הביתי, אירחה את מאיה שריקי, מרכזת תחומים של פצעים וסטומה במרכז הרפואי איכילוב, ויחד ניסו להבין כיצד נראים החיים עם סטומה הלכה למעשה.
"סטומה בתרגום מיוונית היא פתח אל דופן הבטן המוצא בהליך ניתוחי", סיפרה מאיה. "היא יכולה להיות בכל מיני צורות, בולטת יותר או פחות. בעל הסטומה עצמו או אדם הקרוב אליו, לומדים כיצד להשתמש נכון בציוד, כשהשאיפה היא להגיע לעצמאות מלאה של האדם עם הסטומה וכמובן בהתחשב ביכולת, ברצון ובמסוגלות שלו. אחד הנושאים המרכזיים שחשוב להזכיר הוא בריאות העור סביב הסטומה. הכוונה להיווצרות של גירוי ותפרחת בעור, בעיה בשכיחות גבוהה בקרב אנשים שעברו ניתוח סטומה. עור בריא סביב הסטומה צריך להראות בדיוק כמו העור בשאר חלקי הגוף או העור בשאר הבטן."
איך מבינים שישנה בעיה בעור הסמוך לסטומה? "העור מסביב נראה מגורה ואדמומי, עם תפרחת קלה או מפושטת. כאשר העור מגורה הוא מלווה בתחושה לא נעימה בכלל של אי נוחות, גרד, כאב, צריבה ותחושת שריפה. כל זה פוגע בצורה מאוד משמעותית באיכות החיים של האדם עם הסטומה. אנו יודעים שהסרה חוזרת של מגן העור מסירה חלק משכבת ההגנה של העור סביב הסטומה, גורמת לבריחת לחות וחושפת את העור להיווצרות גירויים. במידה ונוצר גירוי, חשוב לפנות לאח או אחות המתמחים בסטומה מקופת החולים או אחות מחברת הציוד. ברגע שיודעים את הסיבה, אפשר לטפל ולהבריא את העור."
"נושא המניעה הוא חשוב במיוחד", הבהירה שריקי בהמשך דבריה. "מניעת התפתחות של גירוי עור לאחר הניתוח מתחיל קודם כל בהתאמה נכונה של ציוד לפי סוג הסטומה ואיפה היא ממוקמת על הבטן, הצורה שלה, העדפה אישית של האדם ועוד דברים שלוקחים בחשבון. כיום יש טכנולוגיה חדשה ומתקדמת של מגיני עור העוזרת במניעת גירוי עור סביב הסטומה. למשל מגן עור של חברת 'הוליסטר' המועשר בחומר שנקרא סרמיד שומר על שלמות שכבת ההגנה של העור וכך נשמרת הלחות הטבעית של העור ונמנעת היווצרות גירוי בעור."
בסיום, הוסיפה: "הכי נגע לליבי בחור בן 40, צעיר ורווק, שהגיע אליי להתייעצות אחרי שעבר ניתוח בבית חולים אחר וסבל מכוויה בעור. ראיתי שהוא סבל. אם מתחיל קושי או אתגר, מומלץ לפנות לגורם המקצועי. כך שינינו הציוד, הסברתי לו על כל מיני עקרונות וטיפים שאפשר להשתמש בהם, והוא עדכן אותי שחייו השתנו והוא חזר לרקוד. הוא חזר גם לצאת עם בנות זוג ולהכיר להן את עצמו ואת הסטומה שלו. לפעמים על ידי שינוי קטן או שינוי גדול, ניתן לשנות את החיים של האדם מן הקצה אל הקצה. חזרה לשגרה, חזרה להעדפות, לתחביבים, למקום העבודה. תחשבו גם עם איזה סוד בן אדם חי הרבה פעמים. כשיש שליטה במה שכביכול לא שולטים בו, החיים משתנים לטובה. איכות חיים טובה עם הסטומה מלווה בתחושת שליטה. חשוב שתדעו שאתם לא לבד".
*מוגש כשירות לציבור בחסות ניאופרם ישראל. אין לנותנת החסות כל השפעה על תכני התוכנית או על אופן הפרסום.
J1590-JUL-2023
עריכה: שי איידלר ומיכל קדוש