מחלות אונקולוגיות, על שלל סוגיהן, מביאות עמן אינספור התמודדויות המשנות כליל את שגרת יומנו. אחת מהן, שנדמה שנדחקה לצד, היא המישור התזונתי, והקושי לאכול וליהנות. בפרק השמיני של 'חולה על הבית', הפודקאסט בהגשת מיכל קדוש המגולל את סודות הטיפול הביתי, שוחחה מיכל עם ד"ר טל אנגל, רופא בכיר בשירות התזונה במכון הגסטרו בבית החולים שיבא, וחנה טלייסניק, דיאטנית ותיקה במכון האונקולוגי בבית החולים שיבא, ודנו על אפשרות ההזנה התוך ורידית, המספקת את אבני הבניין החיוניות לגוף גם כשהאוכל נדחק, בצער, הצידה.
"תת תזונה הוא מצב בו הגוף לא מקבל את הצרכים הפיזיולוגיים שלו מבחינה תזונתית", פתח ד"ר אנגל. "הרבה פעמים אנו נתקלים בכך בקרב מטופלים עם מחלה אונקולוגית, ואנו מבינים את חשיבות הנושא גם בהיבטי איכות חיי המטופלים וביכולת שלהם לקבל טיפולים. יש מחקרים שמראים שעד 20 אחוזים ממקרי המוות בסרטן קשורים לתת תזונה". טלייסניק הסכימה עם דבריו והוסיפה: "היום אנו יודעים לומר שמצב תזונתי והפרעות תזונתיות מכל מיני סוגים, אחת מהן היא דילול מסת שריר, מקושרת לתוצאות פחות טובות של טיפולים אונקולוגיים ושל ניתוחים, ויש עדויות שמדברות על קיצור תוחלת החיים".
אז מהי הזנה תוך ורידית הלכה למעשה? דר' אנגל סיפר: "כל עוד אדם מסוגל לאכול דרך הפה, זה הדבר העדיף והרצוי. כשהמטופל לא מסוגל להזין את עצמו בצורה מספקת דרך הפה, אנו נכנסים לפעולה. יש כל מיני אמצעים, לרבות תוספי תזונה ופורמולות המכילות את כל אבות המזון. במקרה שהדבר הזה לא מספיק או בלתי אפשרי, אנו עוברים להזנה תוך ורידית".
"אנו רואים בקרב הרופאים האונקולוגיים שיש עלייה במודעות", תיארה חנה, "ישנה הבנה שהנושא התזונתי לא רק חשוב לאיכות החיים, אלא גם כי הפרעות תזונתיות קשורות בקשר ישיר כמעט למה שהרופא מצליח להשיג באמצעות הטיפול. עדיין יש מטופלים שמגיעים אליי הרבה זמן אחרי שהיו צריכים לעשות זאת כי אף אחד לא הפנה אותם, אבל יש שיפור. רבים מהחולים האונקולוגיים מגיעים עם ירידה מאוד משמעותית במשקל, זה מה שמביא אותם לבירור. מי שמגיע יותר רזה מראש הוא בסיכון גבוה יותר".
רגע לפני שמתחילים את ההליך הטיפולי, יש לזהות האם אכן מדובר בתת תזונה הדורשת התערבות. "זיהוי מוקדם חשוב", הדגיש ד"ר טל אנגל. "כשמטופלים מגיעים מאוחר מדי, אנו מוגבלים ביכולת לעזור להם. כשמטופל מגיע אחרי שירד 30 קילו זה קל לזהות. הרבה פעמים זה יותר מאתגר, כי אנו חיים בעידן של השמנה. ברגע שהאלמנט האונקולוגי נכנס לתמונה, אז זה הולך ומחמיר. חלק מהטיפולים האונקולוגיים עצמם גורמים לכל מיני תופעות לוואי במערכת העיכול, מה שחשוב הוא שהמצב התזונתי קשור ביכולת של המטופל לסבול ולקבל טיפולים, ומצריך טיפול של צוות רב תחומי".
בסיום השיחה, הסבירו השניים כיצד ניתן לבצע את ההזנה התוך ורידית בבית, מבלי לפקוד את בית החולים ולקטוע את השגרה. "כשהמטופל מקבל מעטפת נכונה וליווי, בדרך כלל זה עובד בצורה נכונה ואפשר לתפעל את העניין בבית בלי הרבה קשיים", אמר אנגל, "מזון הוא חלק מהתרבות שלנו, זה צורך חברתי ואנו מעודדים את העניין. אך אם מנהלים את נושא ההזנה בצורה רגישה תוך התחשבות ברצונותיו וברצון המשפחה, אפשר להשיג תוצאות טובות ולשפר את הטיפול האונקולוגי. את תחילת ההזנה אנו בדרך כלל עושים במסגרת אשפוזית כדי לנטר את תופעות הלוואי, וכשמטופל מאוזן אפשר להשתחרר הביתה. יש מגבלות, אבל בסך הכל אפשר לנהל חיים מלאים".
"מה שאנו תמיד רוצים להגיע אליו זה להתאים בצורה הכי טובה את ההמלצות שלנו לאורח החיים", סיכמה חנה טלייסניק, "יש לנו אפילו מטופל שהיה מתחבר להזנה בערב, וביום היה רוכב על אופניו עם הילדים ואוכל מה שהצליח לאכול. בעזרת ההזנה הזו הוא הצליח לשמור על הכוחות. אם אנשים מרגישים צורך, זו בדיוק הנקודה בה כדאי לפנות לייעץ תזונתי בעדיפות לדיאטניות המתמחות באונקולוגיה".
*מוגש כשירות לציבור בחסות ניאופרם ישראל. אין לנותנת החסות כל השפעה על תכני התוכנית או על אופן הפרסום.
1594-JUL-2023