מחאת המילואימניקים מחריפה: בסוף השבוע נשלח מכתב מטעמם של עשרת אלפים משרתי מילואים ב־40 יחידות, שהודיעו כי במידה והחוק לצמצום עילת הסבירות יעבור, הם יפסיקו במידי להתנדב למילואים. זה מצטרף למחאת הטייסים ואני צוות אוויר שהעבירו הודעה דומה למפקד חיל האוויר. דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי הגיב לכך בשיחה עם ינון מגל וחיים לוינסון ב־103fm.
"קורה פה אירוע מכונן בחברה הישראלית. צה"ל כמובן הוא חלק מהחברה הישראלית. הוא הוצב במרכז של המחאה הזאת. היינו מעדיפים שזה לא יהיה כך, אבל זאת תמונת המציאות. צריך להגיד לאזרחים במדינה, צה"ל מוכן וכשיר למלחמה. כשירות זה עניין שלוקח זמן עד שמאבדים אותו. אנחנו עוקבים אחרי הנתונים שמקבלים ומשקפים אותם כהווייתם לדרג המדיני", אמר.
לדבריו, "יש פה עוד רכיב מאוד מרכזי שהוא חלק ממוכנות ללחימה, זה כשירות ולכידות. הלכידות נפגעה. לכידות צה"ל היא גם פנימית וגם האופן שבו השיח החיצוני בתוך צה"ל יכול לחלחל פנימה ולייצר קוטביות בתוך הצבא, ולכן היום המפקדים פינו את לוחות הזמנים הבוקר ועוסקים בשיח".
מה זו פגיעה בלכידות?
"פגיעה בלכידות זה שהשיח מחלחל פנימה לתוך הצבא, ופגיעה בלכידות זה לכידות השורות, שאנשים לא מלוכדים, ופגיעה בלכידות היא המחשבה שיכולה להיות שבין חיל האוויר לזרוע היבשה, חייל לא יקבל סיוע אווירי, וזה דבר שצריך לטפל בו, להסביר, לקעקע חלק מהדברים כי הרעות היא חלק מרכזי".
עם זאת הבהיר: "אני חושב שאם אנחנו נידרש עכשיו למלחמה, אז אנחנו נדע לעמוד בפני אויבינו, אבל אנחנו צריכים להיות עירניים לתהליך ההדרגתי שקורה פה שיכול להתרחש ולשקף אותו, קודם כל בדלתות סגורות, לא להעצים ולא להקטין, לשקף אותו כהווייתו לדרג המדיני, וכך נעשה, לא מעל גלי האתר, ובצד זה, להמשיך ולעסוק בזה בתוך צה"ל וגם לקרוא לאנשים להתייצב, לקרוא להם לשרת. אין דרך אחרת. על זה צה"ל בנוי".
"הוא בנוי על זה שמיטב האנשים הטובים ביותר באים ומתגייסים ליחידות המורכבות ביותר, לוקחים סיכון על החיים שלהם, ולאחר מכן עושים את זה גם במילואים. העוצמה היחידה שצה"ל מביא לידי ביטוי במזרח התיכון היא העליונות האנושית, ואת הדבר הזה אנחנו חייבים לשמר", הוסיף.
לגבי המחאה בחיל האוויר, ציין: "בשונה מכל חילות האוויר האחרים בעולם, יש לנו חיל אוויר מאוד ייחודי. הוא ייחודי בזה שטייסת מורכבת מאנשים סדירים ומילואים ביחד שמשרתים כתף אל כתף. לכן, מפקד הטייסת משוחח עם כל האנשים, לכן גם מפקד הטייסת יודע מי אומר לו שהוא מתלבט, מי אומר לו שהוא לא התייצב, מי אומר לו את צו מצפונו. לכן אנחנו יודעים לשקף את הנתונים כהווייתם, ובוודאי שכשירות של חיל האוויר נשחקת באופן הדרגתי, ואם הדברים יתממשו יכולה להיות פגיעה. אנחנו נשקף אותה ככל שאנחנו מבינים אותה".
מה המספרים באמת?
"הדרך שלנו לבדוק את המספרים זה דרך זה שאנחנו מדברים עם האנשים. המספרים שאנחנו עוקבים אחריהם באופן רציני הם לא הדבר המרכזי כי הם משקפים את הפגיעה בלכידות. המוכנות ללחימה היא שילוב של כשירות ולכידות. כשירות אפשר לתקן די מהר, אפשר לחזור לכשירות די מהר, לכידות של צבא שמבוסס על העם, על כלל חלקי החברה הישראלית, זה דבר שייקח זמן".
האם יש פגיעה בכשירות?
"אנחנו אומרים בצורה ברורה, באם הדברים אכן יקרו ואנשים לא יתייצבו - עלולה להיות פגיעה בכשירות, ואני אומר, אנחנו נעביר את הנתונים, אנחנו עושים את זה כל יום בצורה מדויקת, לא מעצימים ולא מקטינים, על הפסיק".
בהמשך הגיב גם לדיווח שעלה לפיו אנשי קבע שוקלים לפרוש מהצבא בעקבות העברת החקיקה. "אני לא מכיר כאלה סימנים בזמן שאנחנו מדברים, בעת הזאת. אנחנו כן נערכים למצב שיכולים לקרות מצבים מהסוג הזה, זה כשמה שקורה בחוץ זולג פנימה לתוך הצבא. אנחנו בצבא, כולל היום, במיוחד היום, עוסקים בזה בשיח של המפקדים עם הלוחמים והמפקדים בצבא על מנת ללכד את השירות. אין לנו אנשים אחרים, אין אנשים אחרים. זה גם מה שיש לנו בפנים וגם מה שיש לנו בחוץ", הדגיש.
יש אנשי קבע שהודיעו שלא יתייצבו? שוקלים?
"אנחנו נשקף את הנתונים שיש לנו לדרג המדיני. היום, נכון להבוקר, לא פרש עוד אף אחד. האם יש דברים כאלה? אנחנו נשקף את זה. אנחנו עוקבים אחרי זה, אנחנו לומדים את זה. זה גם לא דבר של יום אחד".