אי ודאות נרשמת בשעות אלה בזירה הפוליטית והציבורית בעקבות אישור החוק לצמצום עילת הסבירות בקריאה שנייה ושלישת, זאת לאחר ניסיון דרמטי של שר הביטחון יואב גלנט לקרוא לרכך את נוסח החוק.
יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן התייחס להלך הרוח הפוליטי: "זה יום חשוב מאוד למדינת ישראל. אני חושב שלא צריך לדבר במונחים של ניצחון כי אנחנו לא במלחמה. אנחנו באים לתקן את המערכת באחריות. אני מאוד שמח על החלק שלי באירוע הזה ואני חושב שאסור לנו כמדינה להיכנע לאיומים מרומזים או מפורשים. אני חושב שכבר היינו בסיטואציות שקשה לדמיין, קשות ביותר. בהן קבוצה קטנה שולטת למרות שהיא לא שולטת בקלפי".
על הסיכוי לפשרה בדקה ה־90 לפני אישור החקיקה, טען: "לאורך כל הדרך וגם אחרי החקיקה נתנו את כל הסיכויים האפשריים לטובת הפשרה. השקענו שעות רבות, עשינו סטטיסטיקות, אני יכול לומר לך במלוא האחריות שעל כל שעה שהתנהלה הוועדה אני ישבתי לפחות שעתיים בניסיונות לפשרות. לצערי, אולי בגלל איומים או איומים מהמחאה כל אחד פזל אחורה".
עוד הדגיש רוטמן: "לראש הממשלה ולכל חברי הקואליציה היה מאוד ברור – אם יש רצון אמיתי להגיע להסכמות ענייניות בנוגע לחוק הזה, אנחנו במשחק. היה מאוד ברור לכל אנשי הקואליציה שאסור להיכנע לסחטנות ואיומים ולכן היו 64 מנדטים מלאים. לכן, אם היה מדובר בהצעה פרודוקטיבית כלשהיא שיש בה הגיון והיא מחזיקה מים, שאפשר לעבוד איתה ומתקנת את מערכת המשפט, אני הראשון שהייתי אומר כן".
מה תעשו אם בג"ץ יחליט לא לפסול את החוק?
"אני לא מוכן לדון בשאלה מה עושים במדינה שבה בית המשפט לא מכבד את החוק, זה עניין של עקרון, כי במקום שבו אין חוק, איש הישר בעיניו יעשה. לא מוכן לדון בסיטואציה שבית המשפט שכל מקור סמכותו הוא סעיף 15 בחוק יסוד השפיטה, אומר 'אני אוהב את החלק שמעניק את הסמכות שלי ואת החלק שמגביל את הסמכות שלי אני לא אוהב'".
ועדיין, מה תעשו?
"אני אומר לך שבאותה מידה אתה יכול לשאול אותי מה אעשה אם בג"ץ יורה לי לכבוש את סוריה. ואם בג"ץ יורה לי לכבוש את סוריה אני אגיד לו לך תכבוש אותה בעצמך".
בהמשך, הבהיר חבר הכנסת כי מבחינתו האפשרות שבג"ץ יפסול את החוק לא קיימת: "אני לא מכיר בקיומה. כל אדם שמבין מה הוא שלטון חוק ודמוקרטיה - אסור לו להכיר בקיומה של האפשרות הזאת. אני מאוד מקווה ששופטי בג"ץ מבינים מה הוא שלטון ומה היא דמוקרטיה. עכשיו נשאלת השאלה האם בג"ץ מכבד את החוק או לא מכבד את החוק, זה לא לשיטתי. החוק הוא ברור".
"במקום שבו בית המשפט לא פועל על פי חוק – זה מקום שהוא מחוץ לספרי הלימוד גם של הפוליטיקה וגם של המשפט", סיכם.
עריכה: שי איידלר