היום (ד') יחול ערב ט' באב, שבו מציינים את חורבן בית המקדש. רבים מהציבור הישראלי יישבו ויקראו את מגילת איכה. המחזאי הבמאי והסופר יהושע סובול, שיתף בכוונתו לכתוב את 'מגילת ההתנגדות והחורבן' של מדינת ישראל, ובה פרשנות למצב הפוליטי הישראלי המורכב.
"כל אחד יכתוב את מה שהוא חושב על המצב. אני הולך לכתוב ש'פעולת חקיקה פראית שבה קבוצת קנאים כפתה את טירופה על עם ישראל גרמה לחורבן בית שני, באותם יח' דבר שהתלמוד הירושלמי מגדיר אותם כיום שבו גזרו יח' דבר, נורא מהיום שבו נעשה מעשה העגל', הסביר.
"אני מוסיף ואומר, 'פעולת חקיקה פראית דומה לה תגרום לחורבן הבית השלישי, אם העם לא יקום ויבלום ויבטל את מעלליה של החבורה הזאת מבעוד מועד'", הוסיף.
לדבריו, "העם קם, אז עכשיו זה לוקח זמן עד שמחאה כזאת נושאת את פירותיה, אבל אני חושב שהמחאה הזאת היא למעשה הערובה לכך שיש לנו סיכוי לצאת מהדמנציה שהממשלה הזאת כפתה על החברה".
אתה מופתע מהעוצמות של המחאה?
"לא, אני לא מופתע, אני מעודד מאוד מהעובדה שאנשים שצעירים ממני ב־60 שנה, הם מובילים את כל המהלך הזה. אני הולך להפגנות האלה, השתתפתי בכולן, ואני בא לשם יותר כמי שבא להתעודד. אני רואה שזו בעיקר מחאה של הצעירים שהעתיד של המדינה הוא העתיד שלהם. אני כבר משקיף על המדינה ממרומי, עוד מעט 84 שנותיי. אני כבר לא נער. אבל אני רואה שהמחאה הזאת היא מחאה של צעירים, של הדור הצעיר בעיקר וזה דבר מעודד".
המשיך וטען: "אנחנו רואים בעצם תנועת התנגדות ומחאה שעוצמתה לדעתי נובעת מיצר הקיום הישראלי. היא לא נובעת מיצר אובדן ישראלי, אלא מתוך רצון להציל את המדינה. אנחנו רואים שערכים רבים מושמדים והולכים. מקלקלים הכול. קלקלו את היחסים עם ארה"ב, מקלקלים את האחדות של הצבא, את תחושת האחידות שכולנו היינו שותפים לה, שעל סף השירות הצבאי נגמרים הוויכוחים".
אבל אי אפשר להתעלם ממציאות עובדתית שאותה מוביל רה"מ שאומר 'אני זכיתי. 64 ח"כים הקימו ממשלה. אמרנו שאנחנו ימין מלא מלא, אז מה אתם באים בטענות?'
"ימין מלא מלא זה לא אומר ימין מטורף. זה לא אומר ימין הרסני. נכון, כל ממשלה מתקיימת הודות לרוב פרלמנטרי, במקרה הזה, זה פחות או יותר מייצג משהו כמו שני מיליון קולות, כששני מיליון קולות למה שנקרא היום האופוזיציה, אותם 56 חברי כנסת, ועוד שני מיליון ישראלים לא טרחו לבוא לקלפי. כלומר, הממשלה הזאת מייצגת שליש מציבור בעלי זכות הבחירה".
לטענתו, "הבעיה היא לא זה שהממשלה אכן נשענת על 64 ח"כים, השאלה, מה היא עושה. אם הממשלה מוליכה פתאום להרס הרשות השופטת ומפרה את כל המאזן של האיזונים ובלמים שעליהם מתקיימת כל דמוקרטיה, והיא לוקחת לעצמה בעצם סמכויות דיקטטוריות, באותו רגע בעצם הופר ההסכם, הופרה האמנה החברתית שעליה מתקיימת החברה הישראלית. זאת הפרה של האמנה החברתית".
"אנחנו חיינו שנים עם איזונים ובלמים, ועמדו ראשי ממשלה למשפט, ידעו להתפטר בזמן, לא להעמיס עלינו מצב של ראש ממשלה נאשם ב־3 תיקים חמורים מדי שממשיך לנהל את העניינים", הדגיש.
אבל בית המשפט העליון אפשר לו.
"אני יודע, וגם בית המשפט העליון שאפשר לו, אני לא יודע עד כמה היום השופטים לא מבינים שגם הם שגו, גם שופטים עשויים לשגות. עכשיו, כשנוטלים את עילת הסבירות, נוטלים בכלל את ההיגיון מהמשפט".