אלוף (מיל') עמי אילון, לשעבר ראש השב"כ, שוחח עם ינון מגל וחיים לוינסון והסביר מדוע לא הצטרף לבכירים לשעבר במערכת הביטחון בהם ראשי מוסד, שב"כ ואלופי צה"ל במילואים, שהגישו מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו וכתבו כי הם מגבים את פעולת מחאת המילואימניקים.
"החתימה הייתה בעצם תוצאה של שני דברים, זו הייתה תוצאה של התפרצות רגשית ואי אפשר להפריד את הקשר בין מה אנחנו עושים בשירות הצבאי לבין 'בשביל מה אנחנו עושים או מה הסיבה?', ואני חושב שרוב האנשים שחתמו עשו את זה משום שבראייתם נשבר משהו, חרב עליהם עולמם, כל המילים היפות האלה, ואני מצדיק אותם, משום שזה קרה גם לי. השאלה היא לא האם הם צודקים או לא, השאלה היא מה קורה כשאנחנו במאבק עוברים איזשהם קווים אדומים שזה בעצם הוויכוח כרגע, ואני מסתכל על שני דברים - 1. איך אנחנו צריכים להיראות בסוף, ביום שאחרי. 2. מה, מה שאני עושה, עושה לצד שאיתו אני רוצה להגיע לקצה. זו לא מלחמה, אנחנו לא הורגים במאבק הזה. אני לפחות חושב שהמושג הזה 'מלחמת אחים' הפך לשגור מדי בדיון הציבורי", אמר.
"הטענה שלי שבמציאות שבה אנחנו עוברים ממשטר דמוקרטי למשטר אוטוריטרי, יש דברים שאסור לנו לעשות, משום שבסופו של דבר, הדיון צריך להתחיל בזה שבסוף, הניצחון בשבילנו זה להגיע ביחד למציאות שבה אנחנו ממשיכים לבנות את המפעל הציוני וכו', וכרגע אנחנו מתרחקים מהיכולת להגיע לשם ביחד. הקו האדום זה הכנסת הצבא לעניין", טען.
לדבריו, בגלל הפסקה - 'אנו האלופים במילואים, הניצבים, ראשי האגפים במוסד ובשב"כ בדימוס, אנו עומדים איתם ומגבים באופן מלא את הלוחמים והלוחמות שהחליטו לעשות מעשה ולהשעות את התנדבותם לשירות במילואים בעת הקשה הזו. זהו מעשה של אחריות לאומית להגנת הדמוקרטיה הישראלית', הוא לא חתם. עם זאת הדגיש: "אני מבין אותם וקשה לי לא להצדיק אותם, משום שמבחינתם חרב עליהם עולמם". מגל הודה: "הפתעת אותי מאוד. זה לא חוכמה שאני אגיד לך כל הכבוד, אבל אני עדיין חושב שבאמת הסירוב או האי התייצבות והאי התנדבות, וכל הדבר הזה, זה קו אדום. זה כמו לשרוף את האסמים".
אילון השיב: "כשאני שומע מאלה שחולקים על עמדותיי, למרות הידידות שלי איתם, שהם רואים בזה הפיכה צבאית, אז אני אומר - אם בשביל להיאבק במה שאני קורא הפיכה משטרית, החברים שלי בצד השני רואים במה שאני עושה הפיכה צבאית, אז כנראה חציתי קו אדום".
בהמשך התייחס לאפשרות שבג"ץ יפסול את החוק לצמצום עילת הסבירות, וטען: "אנחנו מבינים שהחוק הזה הוא אחד מתוך סדרה גדולה מאוד, וכל המעבר מחבילה לפרוסות, זה מעבר מאוד מאוד מתוחכם, אבל בסופו של דבר, אני חושב ששופטי בג"ץ יצטרכו להסתכל על המכלול, ואני מאמין שאין להם ברירה, אם הם שופטים כפי שהם מבינים את החוק, הם חייבים לפסול את החוק".
ואם הם יאשרו אותו?
"אם הם יאשרו אותו, אני אישית אצטרך לעשות הערכת מצב. אני לא יכול לתת לך תשובה היום".
מה זה אומר הערכת מצב?
"כשאתה צריך לנהל מערכת גדולה שיש בה הרבה מורכבויות ומסביב כמות המשתנים היא אינסופית, הדרך שלך, מה שקראנו 'הערכת מצב', היא פשוט שיטה, מתודה לא רלוונטית. הערכת מצב, בואו נעריך את כל המשתנים".
לדבריו, "חברי כנסת יש להם סמכות לחוקק, הם לא מכוננים. את הסמכות לכונן הם קיבלו מהאסיפה המכוננת, שפשוט החליטה שהיא לא יכולה להגיע לחוקה ולכן היא מעבירה את סמכותה. דבר מוזר שלא קיים בפרלמנטים אחרים. אף אחד לא העלה בדעתו שיחוקקו חוקים ששוברים לחלוטין את עמוד השדרה הערכי של המדינה הזאת כפי שנוסחה במגילת העצמאות".
ראש השב"כ לשעבר נדב ארגמן אמר שראש השב"כ הנוכחי צריך ללכת לראש הממשלה ולהגיד לו 'עד כאן', תגובתך?
"קודם כל, להגיד לראש ממשלה עד כאן, זה תפקידו של ראש שב"כ בהרבה מאוד מקרים. אני אמרתי לא רק לראש ממשלה אחד, הייתי ראש שב"כ של 3 ראשי ממשלה, אמרתי לשלושתם בסיטואציות כאלה ואחרות 'עד כאן'. שב"כ זה הארגון היחיד שנמצא בדילמה, הוא כפוף לממשלה, אבל תפקידו זה להגן על המבצר הדמוקרטי ומוסדותיו".
"אני מכיר את רונן. יש לו פגישות עם ראש הממשלה, אני מעריך שהוא מסביר לו את המשמעויות של ההחלטות שמתקבלות היום, בתחום החקיקה ולא רק בתחום החקיקה", סיכם.