בג"ץ דן הבוקר (ה') בביטול תיקון לחוק יסוד הממשלה הקובע מתי ואיך ניתן להוציא ראש ממשלה לנבצרות. התיקון המדובר קובע כי ניתן להוציא ראש ממשלה לנבצרות רק על רקע בריאותי, וכי במידה ולא יוציא את עצמו לנבצרות נדרש רוב של חברי ממשלה לעשות זאת. האם לבג"ץ יש סמכות לשנות חוק יסוד? סביב שאלה זו ביקשו אריה אלדד ורוני בר און לשוחח עם פרופ' אביעד הכהן, נשיא המרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, שהתייחס לנושא.
"במישור הפורמלי אין שום חוק שמסמיך את בג"ץ לפסול חוק יסוד או כל חוק כלשהו. זו אולי הרעה החולה שלנו, הראשית חטאת, שאין לנו חוק יסוד חקיקה שמגדיר איך מחוקקים חוק יסוד ומי מוסמך, אם בכלל, לשנות אותו או לבטל אותו", אמר בפתח הריאיון.
בהמשך הציג מצב בו הממשלה תקבע שרק מי שנולד במדינת ישראל יכול להצביע בבחירות, ואמר: "אני משער שכולנו, גם אם מדובר בחוק יסוד, היינו רוצים שמישהו יוכל יבקר את זה. זה לא אומר שמי שיבקר את זה בהכרח גם יבטל את זה, אבל יש דברים שגם אם נחקקו בחוק יסוד אך פוגעים בליבת הדמוקרטי. כולנו נסכים שצריך להיות גוף שיבטל את זה. כמובן שתמיד השאלה מה זה ליבת הדמוקרטיה ומה זה לא, ופה מתחילים הוויכוחים. לכן, אם נסכם אני חושב שבג"ץ, כרגע זה בג"ץ יכול להיות מחר בבוקר בית משפט לחוקה, יוכל לבטל חוקי יסוד, אבל צריך לעשות את זה בשיקול דעת ובמתינות, וזה אף פעם לא צריך להיות הצעד הראשון".
פרופ' הכהן הסביר שהחוק הוא פרסונלי, ועם זה כולם מסכימים, אבל באותה הנשימה הזכיר שהיו עשרות חוקים כאלה במהלך השנים. לכן, "גם אם זה מטריד זה לא הדבר החשוב". הוא הרחיב ואמר שלגביי המהות הוא חושב שהחוק הזה הוא יציר חוק ולא יצר חוק. "כשמדובר על נבצרות אז החוק הוא לא הגדיר מהי נבצרות ובאה הכנסת ואומרת 'אני רוצה לקבוע שזה רק מנסיבות רפואיות'. נבצרות הייתה רק דבר רפואי, והכנסת הגדירה את זה. אני חושב שזה לא מקרה שאת הדיון המורחב קבעו לעוד חודשיים. אני משער שבית המשפט לא ייתן פסק דין, ואם הוא רוצה לקבל אותן הוא יחכה שבועיים לאחר הדיון העקרוני הגדול האם בג"ץ יכול לפסול חוקי יסוד", סיכם.
עריכה: עדן בן ארי