חברים במועצה המייעצת לממשלה בנושאי מחקר ופיתוח ומספר ראשי אוניברסיטאות, התריעו במכתב לראש הממשלה בנימים נתניהו על הפסקת תרומות וביטול השתתפות מדענים מובילים מהעולם בכנסים בישראל. זאת, בשל המשבר העמוק שחווה מדינת ישראל והקרע בחברה הישראלית בצל הרפורמה המשפטית שמובילה הממשלה בימים אלה. אריה אלדד דן על כך ב־103fm עם פרופ' אשר יהלום, מאוניברסיטת אריאל בשומרון, אשר הביע את דעתו בנושא.
"זה מזכיר לי את הסיפור של אדם ששרף את העיר, ואז התחיל לצעוק 'הצילו! שריפה! האנשים האלה מחרבים את הקשרים הבינלאומיים שלנו, מוציאים את דיבת הארץ רעה ואחר כך הם צועקים שאין תרומות ואנשים לא רוצים להשקיע. בוודאי שלא ירצו. מי שמזלזל בסחורתו, משמיץ את ארצו, ופוגע בכלכלה ובקשרים אז הוא בא בסוף בתלונות לראש הממשלה?", אמר פרופ' יהלום בפתח הריאיון.
לדבריו, הוא מוזמן לכנסים בינלאומיים רבים, אבל זוכה לקבל מקלות בגלגלים מהקולגות שלו כשהוא מארגן כנסים בעצמו. "לפעמים כשאתה רוצה לארגן איזה כנס באים נשמות טובות ואומרים, במקרה שלי, אל תגיעו לאריאל, אל תגיעו לשומרון, זה מקום כבוש. זה דברים ידועים. היו גם אצלי באופן אישי כשארגנתי כנס בינלאומי באוניברסיטת אריאל. אגב, גם בכנסים אחרים שעמיתים שלי ארגנו והיו מוצלחים מאוד. רוב האנשים לא מתייחסים למכתבים האלה, אבל אין ספק שזה עושה נזק בשוליים".
עוד הוסיף: "הרבה מדינות משקיעות במדע הרבה יותר ממה שאצלנו. אצלנו הכסף מושקע בצורה לא חכמה – יש מערכת של השכלה גבוהה, ורוב הכסף מגיע לפקידות ואדמיניסטרציה. זה פרוטות בודדות".
"אם תהיה ירידת השקעות זה ישפיע בעיקר על מכון וויצמן?", נשאל פרופ' יהלום בסיום הריאיון. הוא אמר שכן, אבל הוא לא חושב שזה באמת יקרה כי למכון יש את המוניטין שלו. "משקיעים כסף לא בגלל העיניים היפות של המדענים, אלא בגלל האיכות של המחקר שלהם", סיכם.
עריכה: עדן בן ארי