משרדי האוצר והרווחה לא מטפלים בפניות הארגונים הדואגים לאנשים וילדים עם מוגבלות, למרות האזהרות החוזרות ונשנות, כך לפי טענת חלק מחברי הארגונים. סיגל פרץ יהלומי, מנכ"לית אקים, שיתפה את ענת דוידוב במצב הקשה.
לדבריה, "מדובר בשלוש שנים של חוסר כבוד בבני אדם, אבל באמת בימים של הפוסט קורונה החוסר הזה כל כך גדל שהגענו ל־33 אחוזים של חוסר. מתוך כ־9,300 מטפלים ברחבי הארץ בכל המסגרות, חסרים לנו כ־3,000 מדריכים ומטפלים. צריך להבין, קשה ביותר לגייס מדריכים ומטפלים עם שכר מינימום. שכר המינימום כל כך נשחק, מאפריל 2018 עד אפריל 2023 השכר עמד על 29.12 ₪ ובאפריל התייקר השכר בשקל וחצי".
בהמשך השיחה הצטרף בן פאר, מדריך בבית לחיים של אלו"ט בירושלים, שסיפר על הקשיים הרבים והמשכורות הנמוכות. לטענתו, "אני עובד בהוסטל הזה כמעט שנתיים וזאת המשפחה השנייה שלי. זאת לא סתם עוד עבודה, זה מאוד קשה להתקיים משכר מינימום בעבודה כזאת. אני משתכר ממש מעט מעל המינימום - זה פשוט נורא. זה יוצר מצב בעייתי שאנחנו צריכים לעבוד יותר ויותר, אני לא רוצה לעבוד בעבודה נוספת אבל בסופו של דבר אנחנו צריכים להתקיים. אני נמצא בשטח ורואה כמה קשה לגייס מדריכים וכמה הם עוזבים מהר".
עוד הבהירה סיגל: "אנחנו הראינו להם (נציגי משרדי הממשלה) בעיניים את הקריסה, הראינו להם מטפלות שעובדות כמעט 300 שעות בחודש כדי למלא את החוסר. הראינו ממש את הסיכון שבו ילדים ואנשים עם מוגבלות נמצאים כשהצוות כל כך שחוק, כל כך קטן וכל כך רזה והם מאוד התרשמו, והיה נראה שהם הולכים לכיוון פתרון, אבל זה היה נראה כך ועכשיו אנחנו לא שומעים מהם כלום, שום תגובה, שום התייחסות, שום מענה שיהיה איזשהו תהליך. הסכם השכר המבורך שהאוצר חתם עם הסייעות בחינוך המיוחד וקובע את שכרן החודשי ל־8,000 שקלים - לא חל על המטפלים שלנו. החבר'ה של הרווחה מאחור. העובדים, המדריכים, המטפלים, במנהל המוגבלויות במשרד הרווחה כל מי שעובד עם אנשים הללו לא מקבל תוספת של שקל אחד".
לבסוף, סיכמה: "כשאנחנו מדברים על 8,000 שקלים שכר חודשי זה מגיע ל־270 מיליון שקלים, בגלל ששנים על גבי שנים המטפלים והמדריכים שלנו נשכחו מאחור והפערים הצטברו, שחיקת השכר כל כך גדולה ולכן אנחנו מבקשים תוספת משמעותית. לכן בגלל הפערים הללו, אנחנו זקוקים לתוספת משמעותית".
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "מדינת ישראל נמצאת בעיצומו של משבר כוח אדם במקצועות רבים בכלל ובתחום הרווחה בפרט. משבר זה שהתעצם מאז הקורונה מאיים על קיומם של מסגרות לאנשים עם מוגבלויות. שר הרווחה יעקב מרגי פועל רבות למציאת פתרונות לטווח הארוך ולקצר, הן בנושא גיוס ושימור עובדים, הן בנושא השכר, והוא נפגש עם שר האוצר סמוטריץ' והם דנו בנושא וסיכמו כי הצוותים המקצועיים יעמדו בקשר השוטף על מנת למצוא פתרונות נוספים כדי להביא פתרון לסוגיה".
עריכה: נויה חסון