אודי סגל וענת דוידוב

"הצבא צריך להיכנס לאירוע הזה - הוא התחייב לפעול"

ח"כ מיכאל ביטון התייחס לכינוס חירום של השדולה למען הלומי קרב שנערך בכנסת, וטען: "צריך לעשות כל מאמץ כדי להציל את מי שאפשר להציל"


אתמול (ג') נערך כינוס חירום של השדולה למען הלומי קרב בכנסת נבעקבות שני מקרי מוות מאובדנות של לוחמים לשעבר שלא הוכרו כהלומי קרב על ידי משרד הביטחון. ענת דוידוב וגיא פלג דנו על כך ב־103fm עם חבר הכנסת מיכאל ביטון (המחנה הממלכתי), אשר שיתף בכאבו העמוק. 

"מדובר כנראה בעשרות הלומי קרב ששמו קץ לחייהם. למנוע לגמרי את האפשרות של התאבדות זה דבר שהוא בלתי אפשרי, אבל לעשות כל מאמץ להציל את מי שאפשר להציל", הדגיש הכנסת בפתח השיחה. "אנחנו כינסנו דיון חירום, התחייבתי שם שכל אחד יגיד את אשר על ליבו, אבל עיקר הדבר זו דרישה מיידית מכלל הממשלה, כי זה לא רק משרד הביטחון, וגם רשויות מקומיות להתחיל לטפל במקרים שהם בסיכון. מתוך כלל הסיפור הזה יש בין עשרות למאות מקרים שלצד היישום של רפורמה 'נפש אחת', שהיא חשובה וטובה, לאתר את מי שבסיכון והוא בתהליך של הכרה".

עוד הסביר כי "היום כבר אפשרנו להם לקבל טיפול רפואי, אבל הם לא תמיד יבואו - אנחנו צריכים להגיע אליהם הביתה, שצה"ל ייכנס לאירוע, יגיד לנו מי בסוף השירות בסיכון גבוה, מי חווה אירוע קרבי שיש לטפל בו. אנחנו רוצים שהצבא ימנה כפי שהוא יתחייב קציני נפגעים. אתה הולך לבסיס צבאי ואתה רואה שיש חדר הנצחה לנופלים".

באשר לתהליך אותו עוברים הלומי הקרב על מנת לקבל הכרה מטעם המדינה, אמר: "כבר קיבלנו החלטה שאין התניה בהכרה לזכויות וגמלאות ולתת לך טיפול רפואי קודם כל. תקבל טיפול נפשי, אחרי זה נחליט אם יש לך הכרה או לא - את זה אפשר לעשות, לוודא שהוא מטופל ולראות עד כמה הוא בסיכון אובדני. התהליך ארוך מדי, אנחנו באנו ואמרנו 'למי שהוא בסיכון, אותו צריך לגמור את הדיון במאה ימים'. גילינו אתמול שיש לך הלומי קרב שהתגברו וניצחו, והם מייצגים את האנשים. הרי מה מבקשים מהלום קרב? בזמן שהוא במשבר נפשי 'לך תביא עדויות, עורך דין, תמלא טפסים', במצב הכי שברירי ופגוע שלו".

"אנחנו סיכמנו אתמול, כל ההצעות שלנו אתמול זה עשרות מיליוני שקלים. רפורמת נפש אחת היא מיליארד שלוש מאות, אנחנו אומרים, נניח שעכשיו להלום קרב יש התפרצות, אני קיבלתי טלפונים של אנשים שרוצים לשרוף את עצמם, הלכתי לאנשים האלה, אבל לא כל אחד - איך עושים את זה? מה קורה במצב אמיתי? קוראים למשטרה. זה לא הגיוני, הבן אדם בהתקף נפשי, אנחנו דרשנו ניידת אחת או שלוש במחוזות, עם מתנדב הלום קרב, הלומי קרב יכולים גם לעזור אחד לשני, יש ביניהם אנשים שהתגברו, שיש ביניהם אמון, הם רוצים להיות יחד", הבהיר.

בנוסף, ציין ח"כ ביטון כי "קבענו סדרת דברים שאנחנו דורשים בתוך חודש ממשרד הביטחון וצה"ל להציג. מצד אחד אתה לא יכול להכיר ללא הכרה ובדיקה, מצד שני התהליך ביניים של ההכרה הוא טעון ומסוכן, ושם אנחנו רואים את האובדנות, ושם אפשר לעשות את זה טוב יותר".

"אתה יכול להבטיח שמחר לא יהיה עוד איציק אחד?", תהתה דוידוב, וחבר הכנסת הודה: "לא, כי גם בישראל כל שנה מתאבדים 500 איש וגם בצה"ל. המשימה שלנו להקטין, למנוע ולדעת שעשינו כל מה שאפשר. האם עד עכשיו עשו כל מה שאפשר? לא. הצבא צריך לקחת אחריות. אם הצבא לא יגיד למשרד הביטחון מי חווה חוויה שמייצרת טראומה בשירות, הצבא צריך להיכנס לאירוע הזה - הוא התחייב לפעול. כתבנו 10 פעולות אותן נדרוש ועליהן נעבוד".

עריכה: שני רומנו

09/08/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מיכאל ביטון
מיכאל ביטון  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris