רון קופמן ואריה אלדד

"יש פה רדיפה שיטתית אחרי מתיישבים"

אביחי סויסה, מנכ"ל 'השומר יו"ש', הסביר את מהות הארגון נוכח המצב המתוח ביהודה ושומרון על רקע התקרית בכפר בורקה


בצל התקרית בין המתיישבים לפלסטינים ביהודה ושומרון, בה נפצעו מספר ישראלים ופלסטיני נהרג צעיר, פרופ' אריה אלדד שוחח ב־103fm עם אביחי סויסה, מנכ"ל השומר יו"ש, אשר ביקר את התקשורת והתייחס למצוקת רועי הצאן בשטחי השומרון נוכח המצב הביטחוני המתוח באזור.

תחילה הסביר סויסה על הארגון שהוקם לפני כעשור: "השומר הוקם לפני עשור במטרה להגן על חייהם של חקלאים ביו"ש, בניגוד לגזרות אחרות שיש בעיית פרוטקשן, ביו"ש הטרור החקלאי בעיקר הצתות, גניבות ופגיעה בחיי אדם. רק בחצי שנה האחרונה יש לנו 20 נרצחים בכל הארץ, לא מעט מתוך יו"ש. שני מתנדבים שלנו מהארגון נרצחו בתחנת דלק בעלי על לא עוול בכפם. יש פה התמודדות לא פשוטה".

"אני כן אגיד משהו שהוא בסוף ההוכחה לזה שעם ישראל שב לארצו ונאחז בארץ ישראל - לפני כעשור שהקמנו את הארגון היו כעשר חוות חקלאיות ביו"ש, היום אנחנו עומדים על שמונים חוות מצפון השומרון ועד דרום הר חברון", הדגיש, והוסיף: "יש שני מיליון דונם של שטחי C ביהודה ושומרון, אפשר להשתמש בהם ודרך המשרדים הממשלתיים מוציאים הקצאות קרקע לחקלאות, למרעה, דרך משרד החקלאות. הרועים מה שהם עושים במהלך כל היום זה בעצם לשמור על השטח. אנחנו לא נותנים שירותים בכל החוות החקלאיות. מתוך 80 החוות ברוב מוחץ יש להם הקצאת קרקע חוקית ממשרד החקלאות לרעות את השטח".

עוד טען כי "מאוד חשוב מי בעל הבית בארץ ישראל ומי שומר על האדמות. בסוף יש מעטי חלוצים ששומרים על דמות המדינה שהם בסוף עתודות של כל ההתיישבות, אם אנחנו מפקירים אותם לידי הפלסטינים הם יבנו שם, את התוכניות על שטחי C כולם מכירים, את התוכנית של ההשתלטות הערבית. החוות מנטרלות את האירוע הזה, שומרים על המון קרקע. מה שקורה בשבוע האחרון בתקשורת, נעשה המון עוול למתיישבים, עושים דה לגיטימציה לרועים. רוב מוחץ של החקלאים האלה הם בוגרי צבא שעושים את הכול בצורה הכי חוקית שאפשר, מחזיקים אחריהם בני נוער שבעקבותיהם מתגייסים לצבא. מה שראינו בשבוע האחרון על אלישע ירד, רוצים לצוד את המתיישבים ביו"ש כי הם עושים בסוף את המשימה הלאומית".

"מי זה רוצים?", תהה פרופ' אלדד בעקבות אמירותיו, וסויסה הבהיר: "המערכות לא משתנות כל כך מהר. יש פה רדיפה שיטתית אחרי מתיישבים. רואים איך מנסים לפגוע בהתיישבות דרך זה שעוצרים חבר'ה חלוצים שעובדים בשטח. רועה צאן שיוצא לשטח ולפתע תוקפים אותו עשרות ערבים וזורקים עליו זיקוקים, נפצים וסלעים. המרעה זה לשמור על השטח וזה גם האוכל של הכבשים, הפרות, המרעה הזה זה מה שמחזיק את המשק. יוצאים מהבוקר, רועים ממש עד החשכה, וגם בשבת יוצאים למרעה".

לסיום, התייחס סויסה להימצאותו של רועה הצאן במהלך השבת במרעה: "צריך לנצל כל רגע שיש לכבשים או לפרות לאכול, בסוף החקלאות בישראל היא לא דבר הכי כלכלי בעולם, אז המרעה הוא עוד משהו שנותן קצת חיסכון ולמשק לעמוד על הרגליים. זו הסיבה שרועה יכול להימצאות בערב במרעה. אם הציבור הרחב יקח על עצמו חלק ויעזור לנו בשמירות לילה ויעזור לנו בהתנדבויות, יש תיירות עכשיו בקיץ הזה, אפשר להגיע, יש המון פעילויות, מזמינים את הציבור הרחב לבקר ביהודה ושומרון".

עריכה: שני רומנו

11/08/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מאחז מתיישבים ביו"ש - צילום ארכיון - למצולמים אין קשר לכתבה
מאחז מתיישבים ביו"ש - צילום ארכיון - למצולמים אין קשר לכתבה  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris