שאול טשרניחובסקי, מגדולי המשוררים העבריים, החל את דרכו האמנותית עוד בימיו כנער בבית הספר, אז גם פרסם את שיריו הראשונים. במהלך שנת 1898 ספרו הראשון 'חזיונות ומנגינות' ראה אור, וזכה לשבחים רבים. למרות ההערכה הרבה שזכה לקבל החליט טשרניחובסקי לפנות דווקא לתחום הרפואה – הוא יצא מגבולות רוסיה, וסיים את לימודיו בשוויץ. במהלך לימודיו נשא לאישה את מלינה, נוצרייה רוסייה בת למשחת אצולה, ולשניהם נולדה בת.
כשחזר לרוסיה נתקל טשרניחובסקי בקשיים כלכליים רבים, אבל זה לא מנע ממנו להמשיך ולהילחם על מקומו בקהילת הרופאים ברוסיה. בזמן מלחמת העולם הראשונה גויס לצבא ושימש כרופא צבאי במינסק ובסנט פטרבורג. טשרניחובסקי נשאל לא פעם מדוע בחר להמשיך לעסוק ברפואה במקביל לכתיבה, וטען כי לא רצה להיות תלוי בכתבי עת והוצאות לאור בשעה ששכר הסופרים הוא לעולם לא יכול להיות מקור הכנסה בטוח.
בשנת 1931 הצליח לעלות ארצה, והתגורר בירושלים בשנתיים הראשונות לחייו. שנתיים אחר כך עבר עם משפחתו לתל אביב, ושימש כרופא של בתי הספר בעיר. טשרנוחבסקי המשיך להיות נאמן לרצון שלו לעבוד כרופא, ולא הסתמך על תגמולים מעבודתו הספרותית שהמשיכה להניב פרי. בקביל, היה המשורר פעיל בארגוני הסופרים, חבר ב'וועד הלשון העברית', ואף כיהן כנשיא 'וועד הלשון'. עשייתו הרבה בעיר תל אביב גרמה לו לזכות בתואר אזרחות של כבוד בעיר, והוא נבחר לנשיא כבוד של אגודת הסופרים בארץ.
אם נתבונן על שירתו של טשרניחובסקי בזווית מקצועית נראה כי הוא מצליח לשלב בין השפעות המורשת היהודית, לבין התרבות היוונית וליופי שהיא מייצגת. טשרניחובסקי עמד בכתיבתו על מורכבות היחסים שבין היהודים לבין העולם הלא יהודי, הגויי, שבמסגרתו הם חיו בגולה. בבלדות ובאפוסים ההיסטוריים תיאר טשרניחובסקי בחדות אכזרית את האנטישמיות הרצחנית, אך מנגד תיאר, באידיליות, יחסי שכנות וידידות.
שיריו של טשרניחובסקי זו ללחנים מוצלחים, והפכו להיות אבני הדרך במוזיקה הישראלית. בין היתר אפשר למצוא שירים כמו 'אומרים ישנה ארץ', שיר שפרסם פעמיים – גם בשנת 1924 וגם בשנת 1929 עם לא מעט שינויים. השיר זכה לביצוע של נעמי שמר, ואף לביצוע של שלמה ארצי. שיר נוסף שזכה להצלחה פנומנלית הוא 'אני מאמין (שחקי שחקי)' שזכה ללחן של טוביה שלונסקי. גם לשיר הזה יש כמה ביצועים יוצאי דופן של רונה קינן, אריק לביא, אבישי כהן, רונית אופיר, שוקולד מנטה מסטיק, ונחמה הנדלר.
80 שנה חלפו מאז הלך מאיתנו ולא יכולנו שלא להיזכר בפועלו ועשייתנו למען השירה הישראלית, ויואב חנני, עורך המוזיקה של 103fm, החליט להעניק לכם רצועת מוזיקה שמחברת בין כל השירים שכולנו מכירים ואוהבים. זה הזמן להאזין לשירים שכתב, וממשיכים לקבל חיים על ידי ביצועים מוזיקליים בלתי נשכחים - כמו 'את אינך יודעת' של שלמה ארצי, 'בעלייתי שם יפתי' בביצועו של יהורם גאון, 'בת הרב ואמה' אותו מבצעת ג'וזי כץ, ועוד רבים וטובים.
'שבת עברית' ב־103fm נוסדה לפני יותר מ־25 שנה, וכיום היא רצועת המוסיקה העברית המובילה בארץ. היא מפגישה את הקלסיקות הגדולות של המוסיקה העברית עם פנינים מוזיקליות נשכחות עוד מהעשורים הראשונים של המדינה.
'שבת עברית' ב־103fm מכבדת ומוקירה את הקלסיקה הישראלית להנאת המאזינים, ועושה הכול כדי לשמר את שורשי המוסיקה העברית ולחלוק כבוד לדורות המייסדים שלה.
האזינו ל'שבת עברית' אצלנו באתר. בכל מקום ובכל זמן שרק תרצו. בלי דיבורים, בלי פרסומות – ובכל הכבוד למוסיקה.
לעוד תוכניות של 'שבת עברית' לחצו כאן.
עריכה: עדן בן ארי