משבר חוקתי בדרך? שר המשפטים לשעבר פרופ' דניאל פרידמן הביע את עמדתו באשר לחשש ממשבר במידה ובג"ץ יתערב או יפסול חוקי סוד. בשיחה עם בן כספית וניסים משעל ב־103fm הסביר מדוע הוא חושב שמדובר במשבר פוליטי ועמוק יותר.
לדבריו, "מתנהל מאבק למעשה שהוא מאבק כוח של חלוקת סמכויות בין הממשלה והרוב בכנסת לבין בית המשפט. המאבק הזה למעשה מתחולל כאן במשך תקופה ארוכה, הוא נעשה בשקט בהדרגה במשך הרבה שנים ועכשיו הוא פרץ בעוצמה הרבה יותר גדולה. זה מאבק שהוא ביסודו מאבק פוליטי. בתקופת בן גוריון היה ברור שבית המשפט העליון היה כפוך לחוקי הכנסת, בית המשפט לא התווכח עם שום חוק. לאחר מכן הדרג הפוליטי מאוד נחלש מאז יום כיפור, החולשה הזאת גרמה להרבה כוחות להיכנס פנימה, החרדים, המתנחלים וזה גם המערכת המשפטית".
"השאלה היא מה הוא החוק?", אמר, והסביר: "כשבית המשפט מחוקק חוק והכנסת מחוקקת חוק, איזה חוק הוא עדיף? השאלה הזו היא פוליטית וזו שאלה של כוח פוליטי. בימים שבהם בית המשפט החליט לגבי נתניהו (לפני הקמת הממשלה המשותפת עם גנץ), הכוח הפוליטי שלו היה חלש מאוד והוא לא יכול היה להרשות לעצמו להתמודד עם השאלה, בינתיים השתנתה התמונה הפוליטית. להערכתי, השיקולים (של בג"ץ) הם פוליטיים, הם לא יגלו את זה. השאלה, האם פסק הדין מגלה לך את השיקולים האמיתיים, אני בכלל לא בטוח בזה".
פרופ' פרידמן הסביר לגבי בג"ץ עילת הסבירות כי "להערכתי, אין בסיס משפטי לכל הדיון הזה, הדבר היחיד שיאמרו לך זה שיש איזו מערכת ערכים עליונה שממנה בית המשפט שואב את כוחו, מה היא המערכת העליונה? מדינה ישראל דמוקרטית. יש כאלה שיגידו שדמוקרטיה זו הצבעה לכנסת, יש שיגידו שדמוקרטיה היא ערכים. השאלה מה דמוקרטיה כוללת זו שאלה פוליטית, כמו השאלה מה הוא החוק שצריך להיות?"
לבסוף, סיכם: "יש פה מאבק פוליטי וזה כוח פוליטי אחד אומר 'לא נשאיר את הכוח רק לכנסת, בואו נשנה את המצב, אנחנו רוצים לתת לבית המשפט כוח להחליט על בסיסי ערכים עליונים שהוא עצמו יקבע מה הם', והערכים העליונים הם דמוקרטיה כפי שבית המשפט מבין אותה. ואם בית המשפט מבין שהוא צריך שיהיה לו פיקוח על הסבירות אז הוא יעשה את זה. אגב יש לבית המשפט כלים ליצור צורה של פתרונות בייניים".
עריכה: נויה חסון