על פי ידיעה שעלתה אתמול (ד') לכותרות, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה התירה לשר המשפטים יריב לוין לזכות לייצוג משפטי נפרד בעתירות בבג"ץ נגד ביטול עילת הסבירות. עורך הדין אילן בומבך, המייצג את השר לוין בבג"ץ, התייחס לדברים.
בפתח השיחה הבהיר עו"ד בומבך כי "קודם כל הייצוג הוא של הממשלה כולה, לא רק של שר המשפטים. שר המשפטים הוא זה שהיה בקשר עם היועמ"שית בקשר להסדרת הייצוג. זה ייצוג של הממשלה. דבר שני, אני אתמול התחלתי לקבל את החומר, אני לומד אותו, אבל כבר עכשיו ברור שהטיעון המרכזי יהיה קודם כל שאלת הסמכות של בית המשפט העליון לפסול חוקי יסוד".
"שאלה שנייה, אם כבר כן פוסלים חלילה חוקי יסוד, שזו מהפכה של ממש כי זה מעולם לא קרה בפועל, האם בית המשפט יכול להגדיר לעצמו את גבולות סמכותו? אדם לא יכול לקבוע לעצמו, גם לא שופטי בית המשפט, את עניין הסמכות. זה דבר שהוא מאוד בעייתי. כולם מדברים על דמוקרטיה, אבל צריך לזכור דבר אחד - את הממשלה והכנסת בוחרים כל 4 שנים בצורה דמוקרטית", הדגיש.
עוד טען כי "כשאתה מגיע לשאלה של סמכות, זו קודם כל שאלה משפטית. כשברק אמר שיש סמכות לפסול חוקים הוא אמר שזה נובע מכוח חוקי יסוד. חוק שסותר חוק יסוד ייפסל, מה קורה שרוצים לפסול חוק יסוד? צריך שיהיה בסיס חוקי, משפטי".
לשיחה הצטרפה עורכת הדין דפנה הולץ לכנר ('מבצר הדמוקרטיה'), והגיבה לנאמר: "מה היה המקור של המחוקק להשתמש במילה יסוד כאילו היה זה מטה קסמים? מהיכן לוקחת לעצמה הכנסת את הסמכות לקרוא לכל דבר חוק יסוד? לבוא ולומר 'אנחנו מוגנים, אל תיגע בי, זה דבר שלא היה מעולם".
עו"ד בומבך סיכם את דבריו, והכריז כי "בית משפט לא יכול לקבוע לעצמו את הסמכות. אני רוצה שבית המשפט העליון יהיה מוסמך לפסוק, אני לא רוצה שהוא יהיה מוסמך לפסול, למשול. הוא לא יהיה מוסמך לבוא ולקבוע בעצמו חוקי יסוד - את זה עושים בכנסת".
הולץ לכנר השיבה: "הכנסת התרשלה בעבודתה 75 שנה ולא קבעה את חוק יסוד החקיקה. השופטים עשו עבודה של מה שהיה נדרש, יש כאן ואקום שמעולם לא הוסדר על ידי המחוקק למרות שהיו לו את כל השנים האלה".
עריכה: שני רומנו