158 בני אדם נרצחו בחברה הערבית מתחילת השנה, כשביום שלישי האחרון נורו למוות ארבעה אזרחים בשטח חקלאי באבו סנאן שבגליל המערבי. בהם גם גאזי סאב, שהתמודד לראשות המועצה המקומית. גדעון אוקו שוחח על כך ב־103fm עם שר הבריאות והפנים משה ארבל (ש"ס), אשר הגיב לנתונים הקשים והסביר כיצד ניתן למגר את התופעה הקשה.
בפתח התייחסותו של השר למציאות המדממת בחברה הערבית, הבהיר כי "הגדרת הרצח והפשיעה בהקשר הבחירות, ההגדרה שלו היא בחוק הקיים היום - זו פגיעה במדינת ישראל, בדמוקרטיה הישראלית לכל דבר, פגיעה בסמלי שלטון, ולכן בלי לשנות את החוק, כשיש חשד שהרצח, הפשיעה, האלימות היא בהקשר למנוע ממועמד להתמודד או להריץ מועמד מסויים, כל הדברים האלו הם פגיעה בחוסן ובביטחונה של ישראל, ותפקידו של השב"כ להיכנס לתמונה".
בתגובה לאמירותיו תהה אוקו האם אכן קיימת וודאות כי ישנם מקרי רצח שקשורים למניעים פוליטיים בתקופה האחרונה, והשר ארבל חידד: "בחלק הדברים השב"כ יודע שכן. אבו סנאן כשהשב"כ נכנס לתמונה והבין תוך כדי חקירה שמדובר באירוע פלילי באותו רגע הוא חדל והשאיר את העבודה למשטרה. אבל ברגע שאנחנו יודעים שיש הקשר, גורמי המודיעין, כלשהו לבחירות, בוודאי שהם צריכים להיות בפנים. השב"כ הונחה להכין תמונת מצב מודיעינית בנוגע לאיומים על מועמדים להתמודד, על מועמדים שמתמודדים. אנחנו כולנו, מדינת ישראל מזועזעת מרצח נוראי שאי אפשר לשכוח אותו של ראש ממשלה בישראל, רצח שפגע בדמוקרטיה - רצח של ראש רשות נמצא באותה חומרה".
על הזינוק במקרי הרציחות במגזר, אמר: "יש כאן כשל, כמובן שיש אתגר נוסף שהמשטרה הצביעה עליו שהשימוש בתוכנות הרוגלה מיד עם חשיפת האירוע צומצם עד כדי הופסק על ידי המשטרה. במשטרה זה הופסק ואלו היו כלים שאפשרו למנוע את אותם רציחות. המשטרה כן צריכה לקבל יותר כלים, ויחד עם זאת אני לא חושב שיש שר אחד בממשלה שחלילה שמח לאיד. כולם מבקשים למנוע, לצמצם, למגר את התופעה הקשה".
בנוסף, סיפר השר ארבל על הרפורמה הצפוייה להתחולל במערכת הבריאות במדינת ישראל. "תחילת רפורמה חשובה במערכת הבריאות. נכון להיום אם אזרח צריך בדיקת MRI קופת חולים יכולה להכריח אותו ללכת למקום בבעלותה, ולא לתת לו מגוון מקומות לבחירה. זה יוצר מציאות בה התורים ארוכים יותר, מהראשון לספטמבר יהיה ניתן לבחור, תהיה רשימה של ספקים שנותנים את השירות הזה ויהיה ניתן לבחור איפה רוצים ללכת, התור הקרוב, ותהיה תחרות".
באשר למהלך אותו הוא מוביל בכל הקשור לסיגריות האלקטרוניות, הסביר שר הבריאות והפנים כי "זה לא רק האלקטרוניות. הרעיון הוא בכלל לעלות את גיל העישון כולו מ־18 ל־21. בישראל ישנם כ־8,000 הרוגים מנזקי עישון מדי שנה. בראיית מאקרו, כלכלת בריאות ובריאות בכלל, אם נצמצם את המספר הזה ונרד ל־7,000 הרוגים בשנה מעישון, זה מספר משמעותי וגדול. אני חושב שאם נאמץ את מה שמדינות רבות אחרות בעולם אימצו ונעלה את גיל העישון ל־21".
"נשמע לך ריאלי?", שאל אוקו, והשר ארבל הודה: "אני מניח שתמיד יהיו זליגות לפה ולשם, אבל רוב אזרחי ישראל מכבדים את החוק, לא רוצים להיות עבריינים, וברגע שהחקיקה לצד הסברה מסיבית על נזקי העישון תעבור, אנחנו נמצא מאסה קריטית של אזרחים שלא יתחילו בגיל 18 ונוכל לצמצם, כי בסוף האתגר הגדול הוא למנוע את התחלת העישון. ברגע שמתחילים מאוד קשה להיגמל, לא בלתי אפשרי, ישנם לא מעט שתפסו צעד אמיץ והפסיקו. כמה שיותר יחיו, זה חיי אדם וזה דבר שניתן למנוע, זה לא מוות שאינו ניתן למניעה".
עריכה: שני רומנו