פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה עולמי ליחסים בינלאומיים וסכסוכים אתניים והמזרח התיכון, טען כי מדינת ישראל נמצאת בדרכה לרודנות שמבוססת על דת, עם מנהיגים שמאמינים שהם שליחי הבורא.
בשיחה עם בן כספית וינון מגל פרש את משנתו בנושא, ואמר: "יכול להיות שאני טועה, אבל כאשר אנחנו מסתכלים על התהליכים בשנה האחרונה, נדמה שהמטרה היא ליצור מערכת שלא תהיה בה איזונים ובלמים. בהינתן הגורמים הדתיים המשמעותיים בקואליציה הדרך עלולה להיות כמו בטורקיה, או יותר מזה".
עוד הוסיף: "האפשרות הזאת קיימת והיא משמעותית יותר ממה שראינו בהונגריה ופולין. אנחנו מרבים להשוות את התהליכים האחרונים של נסיגה דמוקרטית להונגריה ופולין וזה כמובן תקף. אבל אני חושב, שמקרה קרוב יותר אלינו זה טורקיה, ובמידה מסוימת אפילו איראן. הכוחות הדתיים, לאומיים ואפילו לאומניים בישראל הם משמעותיים והסכסוך הישראלי-פלסטיני ומעבר לזה הישראלי-ערבי ולפני זה אפילו הישראלי-מוסלמי הוא משמעותי מספיק בשביל לקחת אותנו לכיוונים אחרים, רחוקים מהמחוזות של הונגריה ופולין וקרובים לטורקיה ואיראן".
הפרופסור חידד: "גם טורקיה לא הייתה טורקיה לפני שהפכה להיות טורקיה תחת ארדואן. מדובר בתהליך ארוך שנים, ואצל ארדואן ראינו את זה מגיע מיד לאחר מה שמכונה ניסיון ההפיכה שהיה שם, שמבחינתו היה הזדמנות פז שנקרתה בדרכו כדי לבוא ולחולל את הטיהורים הגדולים שהוא ביצע. עכשיו, יכול להיות שאני טועה, אני הבן אדם האחרון שיבוא ויתהדר בצדקנות אלוהית, אינני יודע".
לדבריו, "כאשר אנחנו מסתכלים על התהליכים שאנחנו עדים להם לאורך כל שנותיו של נתניהו, אבל בעיקר בשנה האחרונה. נראה שהכוונה ברורה, בעיניי לפחות, ליצור מערכת שלא יהיו בה איזונים ובלמים. מדינה שהיא לא תהיה דמוקרטית".
לטענתו, "במדינת ישראל המאזן והבלם היחיד שקיים זאת מערכת המשפט. ומהרגע שאתה מנטרל את העצמאות שלה אתה מכשיר את הקרקע לרודנות. עכשיו, בהינתן הגורמים הדתיים המשמעותיים שיש במדינת ישראל, בעיקר בקואליציה ובממשלה הנוכחית. הדרך עלולה להיות סלולה למהלכים דמוי תורכיה ואפילו מעבר לזה".
לאחר שהמגיש ינון מגל טען כי ישנה דמוקרטיה ושאל "איפה אנחנו הופכים לא להיות דמוקרטיה?". השיב אבולוף: "כאן זה מתקרב להיתממות מסוימת. אני מניח שאתה מכיר את היטב את תוכנית לוין רוטמן ואתה יודע למשל שתחת הסעיפים המרכזיים בתוכנית הזאת, תנוטרל היכולת לעשות עבודת פיקוח על הכנסת והממשלה".
לאחר מכן, הסביר: "אם אנחנו מסתכלים בטקסטים של תוכנית לוין רוטמן מבחינה אמפירית, המטרה המרכזית היא בין השאר נטרול יכולת שיפוטית ביקורתית, בראש ובראשונה על חוקי יסוד. בכל מקרה, על פי תוכנית לוין רוטמן זה מה שאמור לקרות. תיאורטית, אם התוכנית הזאת תועבר כלשונה, כנסת ישראל יכולה להעביר חוק 'מלכות ישראל'.
בהמשך פנה לתומכים ברפורמה המשפטית, וביקש לשאול: "אני תוהה האם אתם לוקחים בחשבון את האפשרות שאתם טועים. אני משוכנע שחלק גדול מהציבור שתומך ברפורמה משוכנע שזאת הגנה על הדמוקרטיה, אני הרבה פחות משוכנע ביחס לקואליציה".
עוד ביקש להתייחס לראש הממשלה ולטענות כי הוא מעודד התנהלות משיחית: "אפשר להסתכל על מה שראינו ברוסיה, או ארה"ב סביב טראמפ. העובדה שהמנהיג אינו דתי לא מונעת מחלק גדול מקהל מעריציו וחסידיו לייחס מהלכים דתיים ולפעמים משיחיים לבחירה שלו. אין הכרח שנתניהו יהיה אדם דתי כדי שהוא יעשה טריגר למהלכים כאלה. רבים מהאנשים שתומכים בו, לא רוב אלא מיעוט, משוכנעים שיש לו כוונות משיחיות. האם הדברים האלה יקרמו עור וגידים? אני מאוד מקווה שלא".
עריכה: שי איידלר