אודי סגל וענת דוידוב

"ביהמ"ש לא פוסק על פי החוק"

יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן תקף את מערכת המשפט על רקע החלטת השופט אלרון להתמודד לנשיאות העליון • על היועמ"שית: "עוד מישהי שפועלת ללא חוק"


באופן מפתיע למדי, החליט השופט יוסף אלרון להתמודד על נשיאות בית המשפט העליון, זאת בניגוד לשיטת הסניוריטי הנהוגה בדרך כלל בנוף המשפטי. יו"ר ועדת החוקה חבר הכנסת שמחה רוטמן התייחס לדברים. 

בפתח השיחה נשאל חבר הכנסת האם היה ממליץ לקואליציה לתמוך באלרון לתפקיד נשיא בית המשפט העליון, ואילו רוטמן השיב: "אני הייתי בעיקר ממליץ שדרך בחירת נשיא בית המשפט העליון תהיה דמוקרטית, תהיה דרך שמבוססת על יכולות והישגים. עצם העובדה שהגשת מועמדות היא טלטלה כמו שתיארת, רק מראה את הבעייתיות בה אנחנו נמצאים. אני בהחלט חושב שהוא מועמד ראוי, אני מאוד מקווה שיהיו עוד מועמדים".

"אני חושב שהמועמדות צריכה להיות פתוחה, אני חושב שצריכים לבחור את הנשיא מקרב שופטי בית המשפט העליון לפי החלטת הגוף הבוחר, זה לא עניין של הגשת מועמדות. הגוף הבוחר צריך להשתנות, כך אמר גם ראש הממשלה, גם שר המשפטים, כך אומרים כולם", טען, והתייחס לשינוי בהרכב ועדת בחירת השופטים: "עצרנו את התהליך, כרגע יש הצעת חוק שמונחת על שולחן הכנסת, שהיא בעצמה הצעה טובה ומאוזנת. אם רוצים לחשוב על דברים שונים ממנה זה גם דבר אפשרי ולגיטימי".

עוד הבהיר כי "אפשר לחשוב על רעיונות נוספים, אבל השיטה הקיימת היא שיטה משונה, שיטה שאנחנו חייבים לדבר עליה. כולם מבינים שהיא צריכה לעבור מהעולם. מתווה הנשיא את זה הבין, שהסיטואציה שבה שופטים מחליטים מי יבוא במקום הוא דבר שאין לו אח ורע במדינה דמוקרטית. אנחנו במשך הרבה מאוד שנים משחקים בנדמה לי, כתוב בחוק משהו, שמי שבוחר זו הוועדה לבחירת שופטים אז או שהבחירה שלהם שווה משהו או שהם חותמת גומי. בית המשפט העליון מנסה להפוך את כל גופי השלטון האחרים לחותמת גומי, ואת זה אי אפשר לקבל".

בתגובה לאמירותיו ציין משעל כי בינתיים שר המשפטים מסרב לכנס את הוועדה למרות המחסור העצום בשופטים. ח"כ רוטמן התרעם: "זה שתי אמירות לא נכונות. אני רוצה להזכיר, הוועדה לבחירת שופטים רק לאחרונה סיימה קדנציה דיי פוריה. יש חוסר יחסית קטן. כשאני אחרי תקופה די ארוכה שדווקא מי שהתעקש לא לכנס את הוועדה היו השופטים כי ההרכב לא היה נוח להם. יש פה צביעות אדירה. כאשר הרכב הוועדה לא נוח לשופטים אז אין עומס, אין לחץ ואפשר לחכות".

"תודעת החירום שאתם מנסים לייצר בעניין מינוי שופטים איננה במקומה"

"אין מחסור?", תהתה שלו, וח"כ רוטמן הסביר: "יש. אני חושב שהאזרח הקטן נפגע הרבה יותר כשיש מערכת משפט שלא מתפקדת בגלל שהשופטים נותנים פסקי דין ומרבים את התיקים בבית משפט שלא פוסק על פי חוק אלא על פי תפיסות אקטיביסטיות".

טענתו של חבר הכנסת כי בית המשפט לא פוסק על פי החוק הדהימה את משעל, אשר ביקש להתמקד בנקודה הזו. "לא על פי החוק?", שאל המגיש, וח"כ רוטמן הכריז: "בוודאי, זו חלק מהבעיה שבגללה צריך תיקון במערכת המשפט. בית המשפט פוסק על פי החוק? ניסים אני חייב לדעת, על פי איזה חוק בית המשפט דן עכשיו בחוק היסוד בעניין הנבצרות ובחוק היסוד בעניין הסבירות? על פי איזה חוק? על פי איזה חוק הם דנים כעת בשאלת חוק יסוד השפיטה? אני לא אתן לכם לברוח מהשאלה הזו כי זו שאלת היסוד. אתם כל הזמן מנסים לעסוק בהנהלת חשבונות רמה 3, כאשר אנחנו עוסקים בשורש העניין".

"למה במשך שמונה חודשים אי אפשר לכנס את הוועדה כדי למנות שופטי מחוזי ושלום?", הוסיף משעל, וח"כ רוטמן הדגיש: "הוועדה לא קיימת שמונה חודשים, תודעת החירום שאתם מנסים לייצר בעניין מינוי שופטים, היא תודעת חירום שאיננה במקומה. הכנסת כבר אמרה בקריאה ראשונה בוודאי ובהמתנה לקריאה שנייה ושלישית, ואם יש איזושהי חשיבות לחוק ולדמוקרטיה הכנסת וגם הציבור שבחר אותה אמר בצורה ברורה שהשיטה הנוכחית היא לא טובה. דמוקרטיה - העם הצביע. כאשר אתה אומר שבית המשפט פוסק על פי חוק, על פי איזה חוק בית המשפט דן כיום בשאלת חוק יסוד השפיטה הסבירות? מה החוק שמנחה אותו?"

המשיך חבר הכנסת, ותקף: "או שיש חוק במדינת ישראל והוא כתוב בספרים ואנחנו יכולים לדעת אותו, קצת מהעקרונות הבסיסיים של ממשל הוגן, ואני אומר לך, העובדה שבית המשפט, לא רק בנושא הזה, לא פוסק על פי חוק. אתה אומר לי שמה שאני אומר מאוד חמור, ואז אני שואל אותך על פי איזה חוק בית המשפט דן עכשיו ממש ברגעים אלו ממש, בית המשפט מחזיק מספר תיקים בהם אין שום חוק שמנחה את פעולתו. זו המציאות. העובדה שאתה מנסה לעצום את עינייך היא קשה".

עריכה: שני רומנו

31/08/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שמחה רוטמן
שמחה רוטמן  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris