איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"לא חושב שהממשלה פועלת לטובת הכלכלה הישראלית"

למרות האופטימיות, שר האוצר סמוטריץ' הודה כי מצב הכלכלה פחות טוב משציפו • יואל נוה, לשעבר הכלכלן הראשי באוצר, תקף: "המדינה פשוט לא מנוהלת"


צמוד לדיווח בוועדת הכספים בכנסת ועליית תחזית הגירעון ל־1.3 אחוזים, שר האוצר בצלאל סמוטירץ' הודה כי 'מצבנו פחות טוב ממה שצפינו בעת הנחת התקציב'. סביב ידיעה זו, ענת דוידוב שוחחה ב־103fm עם יואל נוה, לשעבר הכלכלן הראשי באוצר, אשר פרש את משנתו בנושא.

תחילה הסביר נוה כי "הדו"ח הזה תפקידו הוא לא רק לתאר את מצב הכלכלה כפי שהוא עכשיו, אלא להצביע על מגמות כלפי העתיד. אני לא חושב שאפשר לשנות נתונים לגבי מצב הכלכלה הישראלית נכון למועד הזה, יחסית הנתונים לא רעים, הבעיה היא המגמה. מגמה מתמשכת מתחילת השנה של ירידה בהכנסות, בפעילות הכלכלית, ולאור זה עצם העובדה שיש לנו תקציב דו שנתי, נכון שמשרד האוצר יפנה את תשומת ליבה של הכנסת למגמות האלה שעלולות להשפיע לרעה".

באשר למכתבו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בנוסף לדו"ח אודות מצב הכלכלה, אמר: "אני לא זוכר, לפחות לא בקדנציה שלי, ששר האוצר רושם מכתב משלו לדו"ח המקצועי שמופץ לכנסת. דעתו טובה כמו דעתו של כל אחד אחר. צריך לזכור, בסוף הוא נציג ציבור, משרת ציבור, במשרד האוצר או כל משרד אחר, הנכס העיקרי שיש לו זה היושרה המקצועית שלו, הוא צריך לדבוק ביושרה גם אם הדבר הזה לא הכי מתאים לדרג הפוליטי באותה נקודת זמן. אין ספק שהגירעון שחזתה או הציבה לממשלה היעד כתקציב 2023, בפועל יהיה יותר גבוה".

"הבעיה היותר חמורה לדעתי ב־2024 אם המגמות האלה יימשכו, אז הגירעון יהיה משמעותית יותר גבוה ועל כך גם מתריע הצוות המקצועי במשרד האוצר. בסופו של יום אני לא חושב שהממשלה הזו פועלת לטובת הכלכלה הישראלית. הדבר המרכזי שממשלה צריכה לעשות בזירה הכלכלית זה לייצר וודאות למגזר העסקי כדי לפעול בו. מתחילת כהונתה של הממשלה היא זורעת אי וודאות מוחלטת במשק הישראלי, אנחנו רואים את זה בעובדה שלא קונים דירות, מכוניות, כל הדברים האלה נובעים מחוסר אמון בסיסי וחוסר הבנה של הצרכנים את פעולות הממשלה שבהכרח לא תורמות ליציבות הכלכלית בישראל", הדגיש.

עוד טען כי "הממשלה בפעולותיה, בכל מה שקשור להפיכה המשטרית, מייצרת כאוס ובלבול במשק, ורק קורעת מהיציבות הכלכלית. בסופו של דבר תפקידה של הממשלה הוא לייצר וודאות ויציבות במשק, אם הממשלה מייצרת מדיניות שיוצרת קיטוב בעם, והפעולות האלה של המחאה הם תגובה של מדיניות ממשלתית, אנחנו רואים את זה בהרבה תחומים, המדינה פשוט לא מנוהלת. המחאה היא תולדה של מדיניות הממשלה ולא להפך, לכן מדיניות הממשלה היא זו שמשפיעה על הכלכלה ולא המחאה".

"הממשלה תצטרך להתאים את התקציב - או להעלות מיסים או לקצץ בהוצאות שלה"

כמו כן, כאשר נשאל עד כמה הפער בין העמדה במציג שר האוצר לדרג המקצועי צריכה להטריד את אזרחי המדינה, הבהיר נוה: "אני לא חושב שלשר האוצר יש הערכות משל עצמו, וכשנגיע למועד שבו צריך לעשות התאמות בתקציב 2024, במועד שבו משרד האוצר יגיש את התחזית המעודכנת שלו, נראה בדיוק איפה אנחנו עומדים לגבי התאמות שהממשלה צריכה לעשות. בסופו של דבר, התוצאה היא זו שחשובה".

"הממשלה תצטרך להתאים את התקציב, או להעלות מיסים או לקצץ בהוצאות שלה, כדי לעמוד ביעדי התקציב 2024. זה כבר על סמך המגמה, כמו שמציין הצוות המקצועי, החשש הגדול שלי זה שהמגמה הזו תחריף והמשך חוסר הוודאות הכלכלי והחברתי במדינת ישראל", סיכפ.

עריכה: שני רומנו

05/09/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


סמוטריץ' ונתניהו
סמוטריץ' ונתניהו  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris