על רקע השבר העמוק שנוצר בחברה הישראלית בנושא הרפורמה המשפטית ביזמה הממשלה, הציג השבוע נשיא המדינה יצחק הרצוג בפני ראש הממשלה בנימין נתניהו את מתווה הפשרה. ענת דוידוב ואודי סגל דנו על כך ב־103fm עם פרופ' ידידיה שטרן, נשיא המכון למדיניות העם היהודי באוניברסיטת בר אילן, ומי שהיה ממובילי צוות מתווה המשפטנים ברפורמה המשפטית, אשר הגיב לידיעה הדרמטית.
תחילה הבהיר פרופ' שטרן כי "יחסית לאתגר הדרישה למתווים גבוהה. כולנו מבינים שבהיעדר פתרון אנחנו הולכים לצרה צרורה מבחינה לאומית. החשש הוא לא מרוחק, הוא כבר ממש מולנו, עתיד לקרות בשבוע הקרוב. אנחנו מתקרבים לימים נוראים. ה־12.09 הוא הרגע שבו אנחנו נכנסים לתהליך שיכול להיות שבסופו נגלה את עצמנו נלחמים מלחמת אחים, לא רק בצורה מטאפורית".
"צריך להניח שכל פסיקה של בית המשפט תהיה כזו שמחצית מהציבור הישראלי ירגיש כל כך מאוכזב, שהוא יצא לרחובות, ואנחנו לא יכולים לנחש אם הוא יצא לרחובות בצורה היחסית סבירה של מה שחווינו עד היום או תוך עליית מדרגה", אמר, והוסיף: "גם אם בית המשפט יכריע לבטל את החוק, והרשות המבצעת וראש הממשלה יקבלו את הדין כנדרש, במקרה כזה יהיה פה מחצית מהעם שיקבל אישור שאין חשיבות להליכה לקלפי. אז מה הטעם ללכת לבחירות?"
עוד טען פרופ' שטרן כי "זו פגיעה עצומה בתודעה הדמוקרטית. פגיעה שאת התוצאה שלה אני לא יודע לנחש. יכול להיות שהכנסת עצמה תתכנס מחדש ותגיד 'לקחתם לנו את הסבירות, נראה לכם דבר אחר, אנחנו עדיין הריבון'. פעולות תגמול, חס וחלילה, בהחלט סביר שתתרחשנה, ואנחנו נכנסים למעגל ששואב את כולנו לכאוס שלטוני, שבסופו של יום סביר להניח שיגיע למצב שאנחנו נשאל את עצמנו מי קובע פה ולמי צריך לשמוע".
כמו כן, כאשר נשאל האם הוא יכול להעריך מה תהיה החלטת בית המשפט בנושא, הודה: "אני יכול להעריך שתהיה מחלוקת. אנחנו יודעים שיש קבוצה של שופטים שסבורים שאין להם מקור סמכות לבטל חוק יסוד. ואנחנו יודעים שיש קבוצה אחרת של שופטים שכבר חרשו את האפשרות לבטל חוק יסוד באמצעות פסקי דין קודמים".
בהמשך, תהו צמד המגישים האם לדעתו מתווה הפשרה שהונח על השולחן על ידי הנשיא מת. פרופ' שטרן השיב כי "אני לא יודע להגיד משום שבסופו של יום הכול תלוי בשאלה האם ראש הממשלה שלנו יחליט להפעיל את כוחו ולהכות על השולחן ולהגיד 'עד כאן', ולראות מה התוצאות. זה יהיה רגע האמת בו נדע האם יש מתווה תקף או לא. ההערכה שלי שאם הוא יעשה את זה הוא ימצא בגנץ שותף. הציבור הישראלי ברובו, כולל משהו כמו שליש ממצביעי הליכוד, מעוניין בפשרה. אנשים רוצים פשרה, ולכן יכול להיות שנתניהו יענה לכך. זה תלוי בו ובמסכת הלחצים שהוא נמצא בה. צריך להבין, נכון להיום, להערכתי, אין מנהיגות בישראל".
"הכול תלוי בנתניהו?", שאלו סגל ודוידוב לסיום, ופרופ' שטרן הדגיש: "נדמה לי שכל אחד מבין את זה".
עריכה: שני רומנו