2,012 בני אדם לפחות נהרגו ברעידת אדמה בעוצמה 6.8 שאירעה במרוקו במהלך השבת, זאת כ־70 קילומטרים מהעיר מרקש.
ליאור חייט, דובר משרד החוץ, שוחח עם אודי סגל וענת דוידוב והתייחס לדברים: "אתמול, קרוב לחצות, יצרנו קשר עם אחרון המנותקים. היו כמה אתגרים, גם נושא של תקשורת אבל גם נושא של שבת, עד שלא יצאה השבת לא יכלנו להגיע אל אלו ששומרים שבת ועל חלקם גם לא ידענו בגלל שהמשפחות שלהם לא עדכנו אותנו עד שיצאה השבת פה בארץ".
"בהקשר יותר רחב אנחנו באמת רואים אסון מאוד גדול במרוקו. הצענו סיוע מכל סוג שהוא, כרגע המרוקאים עדיין עומדים את הנזק שלהם. אבל גם שר החוץ אלי כהן וגם השגרירות שלנו במרוקו העבירה מסר שאנחנו מוכנים לעזור", ציין.
עוד הוסיף כי "חושב שזו לא החלטה רק של ישראל, יש משלחות מכל העולם, היו הרבה מדינות ששלחו מסרים שהן מוכנות לעזור, עדיין לא קיבלו תשובה. אני חושב שזה שילוב שהם עדיין לא יודעים לבדוק כמה עזרה הם צריכים, וגם, העיר מרקש לא נפגעה, נפגעו אזורים כפריים שיותר קשה להגיע אליהם. כרגע יצאה משלחת של משרד החוץ, לא משלחת חילוץ. המטרה שלנו היא להחזיר את הישראלים כמה שיותר מהר לארץ, קרוב ל־500 ישראלים שאנחנו יודעים עליהם. יגיעו טיסות, גם סדירות וגם מיוחדות, שיחזירו את הישראלים לארץ ב־24 השעות הקרובות. הידע והניסיון של ישראל בחילוץ והצלה, אני חושב שהוא מספר אחד בעולם והרבה מאוד מדינות באות ללמוד מאיתנו. סיוע המשלחות שלנו אחרי רעידות אדמה בעולם הוא עצום. הדבר השני, ישראל מציעה סיוע לידידותיה בזמן צרה בכל עת שאנחנו יכולים, לאחרונה היינו ביוון, קפריסין וטורקיה, ובעבר היינו בהאיטי ובברזיל. אני חושב שזה חלק מלהיות קהילה בינלאומית".
באשר לאומדן האסון, הבהיר: "ההערכות שאנחנו שומעים זה פרטים ראשונים בלבד. לא לכל האזורים הגיעו עד לאתמול בלילה. אני מניח שב־24 השעות הקרובות תהיה תמונת מצב יותר מדויקת במרוקו ואני מניח שהם יוכלו לעמוד את הצרכים שלהם בצורה יותר טובה כך שאנחנו נוכל לעזור להם. לפני כשלוש שנים חידשנו את הקשרים עם מרוקו, גם בארץ וגם במרוקו יש תיירות שהולכת וגוברת. גם כשלא היו יחסים בין ישראל למרוקו הייתה תיירות, ואנחנו מעריכים שזה יעלה ויגבר. וגם כמובן יש פה קהילה מאוד גדולה של יוצאי מרוקו בישראל, וקהילה יהודית גדולה במרוקו, שיוצרות קשר תרבותי בין המדינות".
לבסוף, התייחס להקמת השגרירות של פיג'י לישראל: "אמורה להיפתח השגרירות של פיג'י בישראל לפני סוף השנה, ואנחנו מאוד מקווים שזה יקרה. היא תהיה בתל אביב, לא בירושלים, בשנה האחרונה נפתחו שגרירויות היסטוריות - שגרירות חמישית בעיר הבירה שלנו, נפתחה שגרירות של אזרבייג'ן בישראל, שגרירות ראשונה מוסלמית במדינת ישראל. אנחנו מסייעים למי שצריך סיוע לפתוח פה שגירירות, גם להונדורס סייענו בעבר. אני חושב שהערך של לפתוח שגרירות בירושלים הוא מאוד חשוב, הוא מסר למדינות אחרות. מדובר בהחלט בכסף קטן יחסית להחלטה של מדינה לפתוח שגיריות בירושלים, זה ממש כסף קטן והערך מאוד גדול".
עריכה: נויה חסון