אתמול (ש') הכריז נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן על תוכניות לבניית מסדרון רכבות וספנות שיקשר את הודו עם המזרח התיכון ואירופה, זאת על מנת לחזק את הכלכלה ואת שיתוף הפעולה הפוליטי בין המדינות. הדברים באים על רקע המציאות הפוליטית המורכבת, דיון בג"ץ בנושא עילת הסבירות שיתקיים בשלישי הקרוב, וביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בעצרת האו"ם בניו יורק.
ראש המטה לביטחון לאומי צחי הנגבי שוחח עם ינון מגל וחיים לוינסון והתייחס לפגישה האפשרית בין נתניהו לביידן: "ראש הממשלה ינאם בעצרת האו"ם. הנשיא ביידן יהיה בניו יורק באותם ימים שראש הממשלה נמצא. כמובן שלא נגיד לו 'בוא נעבור לוושינגטון', אני מניח שתהיה פגישה בחדר סגור בוושינגטון, לא התפרסם עוד תאריך. אני רוצה להזכיר שהדבר החשוב, כפי שאתם ציינתם לאורך השנים, זה מערכת היחסים האישית בין המנהיגים, השיח. אני מניח שראש הממשלה יגיע לבית הלבן בקרוב".
לגבי התוכנית לבניית מסדרון רכבות במזרח התיכון, הסביר: "הרעיון הזה כבר מתגלגל בשיח גם בישראל, גם בעולם, הרבה שנים. למעשה, הרבה שנים הוא המתין בפועל להסכמה של מדינות הנמל הרלוונטיות שבלעדיהן הפרויקט הזה לא יכול לצאת לפועל. ישראל תמיד הביעה את נכונותה לחיבור הזה. הרעיון שעלה לפני שנים אומר שניתן לעשות חיבור קרקעי ראשוני, תקדימי, ייחודי שלא קיים מאז ימי קדם, וניתן לסלול דרך שהיא יוצאת מהאמירויות, דרך סעודיה, ירדן - למפרץ חיפה, ואל אירופה בים, ומגיע לאסיה באמצעות העברה ימית מהודו לאמירויות".
הוא ציין כי "בישראל כבר יש את הרכבת שמגיעה עד בית שאן וצריך להוסיף את החיבור בין בית שאן לגשרים שיהיו על נהר הירדן, וזה החלק הישראלי שיצטרך להיבנות. בירדן צריכים לבנות כמה עשרות קילומטרים. יש את החיבור של כל סעודיה, אני לא יודע בדיוק לאיזה מקום בירדן הירדנים יבחרו שתהיה המסילה, זו החלטה ירדנית ריבונית, זה חלק מהפרויקט".
הוא סיכם את הנושא: "זה פרויקט ארוך טווח של שנים, אבל ככל שנמהר בתכנונו עם כלל משרדי הממשלה, כי יש הרבה משרדים שתהיה להם נגיעה בפרויקט הזה, אין ספור משרדים יצרכו להיות מאוד מעורבים. בלי ישראל אין את האירוע ולכן בסופו של דבר אנחנו נקבל חיבור מרכזי מאוד לכלכלה העולמית. אנחנו נראה זינוק בפעילות של נמל חיפה, אולי נמלים אחרים. בוודאי שישראל הופכת להיות מוקד של מערכת יחסים חדשה עם מדינות המפרץ, דבר שעד היום חלמנו עליו".
על הטענות כי מחאת המילואימניקים המוחים נגד הממשלה, גרמה לפגיעה ממשית בכישרות צה"ל, הבהיר צחי הנגבי: "כרגע אין פגיעה ביכולות של צה"ל בהקשר המבצעי בשום תחום. עדיין אנחנו יודעים שיש בחיל האוויר חוסר נכונות להתייצב אצל משרתי המילואים. לכן, אם נגיע למצב של מלחמה רב מערכתית שיהיה צורך לגייס גם את משרתי המילואים אולי ניקלע לבעיה. אבל אני רגוע כי שמעתי את משרתי המילואים שכרגע מסרבים להתייצב, אומרים שאם תפרוץ מלחמה הם יתייצבו".
לבסוף, ראש המל"ל הנגבי הבהיר כי מדינת ישראל לא שילמה לפפואה ניו גינאה על השגרירות בירושלים, אך סייעה: "לא שלימו להם על זה. אנחנו מאוד עוזרים לכל מדינה שרוצה להעביר את השגרירות לירושלים. מאוד חשוב לנו שתהיה שגירות בירושלים, למעשה זו המדינה החמישית שכבר מתייצבת בירושלים והשיא הזה הולך להישבר בקרוב. והדבר הזה מחזק את כל מי שחשובה לו ירושלים, כמוכם וכמוני".
עריכה: נויה חסון