ינון מגל ובן כספית

"ההערכה שלי - שבג"ץ יחליט שהחוק בטל"

38408

פרופ' ברק מדינה על דיון בג"ץ בנוגע לצמצום עילת הסבירות • הבהיר: "לא חושב שתסריטי האימים סבירים, פסילת החוק לא תיצור דרמה מבחינת הממשלה"


ברגעים אלה מתנהל דיון בג"ץ באשר לחוק לצמצום עילת הסבירות, שאושר בקריאה שנייה ושלישית על ידי חברי הממשלה. פרופ' ברק מדינה, פרופסור למשפטים המופקד על הקתדרה לדיני זכויות האדם ע"ש השופט חיים כהן, שוחח עם בן כספית וינון מגל והביע את דעתו על המתרחש.

"קשה לדעת בוודאות מה יקרה, אבל ההערכה שלי היא שבג"ץ יחליט שהחוק בטל, שהתיקון בעניין הסבירות בטל", טען. "אני לא חושב שזה יגרום לשינוי דרמטי ביחסים בין הרשויות, יבטלו את החוק ובמילא רה"מ מבקש ליזום מהלך שיחוקק את החוק מחדש. אני לא חושב שתסריטי האימים סבירים, נראה שזה יקל על אותם חלקים בקואליציה שיש להם הרהורים על החקירה הגורפת הזאת. הבסיס להערכה שלי הוא בעיקר מהפסיקה הקיימת של בית המשפט. בסופו של דבר זה חוק שנועד לתת לממשלה פטור משלטון החוק, מהדבר הבסיסי של החובה לפעול לטובת הציבור".

בהמשך, הוסיף: "זה חוק מוגזם, הוא הגורף והקיצוני ביותר שניתן. אני חושב שאפילו נציגי הכנסת שטוענים שצריך להכשיר את החוק הזה לא מאמינים במה שהם אומרים. אני חושב שצריך להסכים שתוכן החוק כפי שהוא פסול, בעייתי מאוד, ואין פה שום חלופה. זה לא שהכנסת אמרה שיש מנגנוני פיקוח חלופים, הם פטורים מביקורת שיפוטית ויהיה בסדר. זו גישה שמשמעותה פגיעה בעקרון שלטון החוק. השאלה הבסיסית היא האם אפשר להצדיק חוק גורף מן הסוג הזה, ונראה לי שאפילו השופטים המכונים שמרנים יסכימו שזה חוק בעייתי מאוד. אני לא חושב שזו תהיה החלטה פה אחד, יש שופטים שיש להם עמדה עקרונית בנושאים הללו. יכול להיות שהם ילכו על כיוון אחר, זה קצת מזכיר את מה שקרה בנושא של דרעי בזמנו". 

בסיום דבריו, הבהיר פרופ' מדינה: "אפילו שר המשפטים אומר, וגם אחרים, שהחוק לא מונע ביקורת שיפוטית בעילות אחרות. במובן הזה פסילת החוק לא תיצור דרמה כל כך גדולה מבחינת הממשלה. המגבלה שמוטלת על הכנסת לחוקק חוקי יסוד נובעת מהכרזת העצמאות שהעניקה לה את הזכות הזאת. דמוקרטיה משמעותה שהממשלה מוגבלת, שהיא לא כל יכולה וכפופה לשלטון החוק. הכוח של הכנסת כרשות מכוננת מוגבל, גם אם היא הייתה עושה את זה כחוק יסוד. הכנסת עצמה מודה שיש חורים, שביטול עילת הסבירות נותן לממשלה כוח לעשות דברים שעד היום נחשבו לא חוקיים". 

עריכה: מיכל קדוש 

12/09/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בית המשפט העליון - צילום ארכיון
בית המשפט העליון - צילום ארכיון  |  צילום: פלאש90
Paris