|
RSS|
האזנה ב־Apple Podcasts|
האזנה בספוטיפיי|
האזנה ב־Deezer|
האזנה ב־Podcast Addict|
האזנה ב־Google Podcasts
לאורך השנים, לצד העלייה בגיל בו מחליטים רבים להפוך להורים, נרשמה קפיצה בשיעור הזוגות המתמודדים עם בעיות פוריות במסעם אל הרחבת המשפחה. בפרק התשיעי של 'מי מנהל את המחלה שלי', הפודקאסט בהגשת חני שפיס, מנכ"לית 'Tomorrow - היחידה לניהול אירוע רפואי', ודני אנגל, מנכ"ל 'הרצליה מדיקל סנטר', המביא את בשורת ניהול האירוע הרפואי חדשות לבקרים, שוחחו עם ד"ר אתי ממן, מנהלת היחידה להפריה חוץ גופית (IVF) בהרצליה מדיקל סנטר, ושוחחו על הדרכים בהן ניתן לזכות בחלום המשפחה, גם כשהדרך לשם לא פשוטה. בהמשך, שירטטו את האופן בו כדאי להתנהל עם המצב הרפואי המורכב.
"בישראל מספר טיפולי ההפריה בחוץ גופית בעלייה משמעותית", תיארה שפיס. "בשנת 2021 נולדו כ־11 אלף תינוקות באופן הזה, זה מספר מאוד יפה שאומר שכנראה שהתהליכים פה משתפרים או מצליחים". בתגובה, טען אנגל: "זה אחד ממסעות המטופלים הארוכים ביותר שטיפלנו בהם, שלפעמים לוקחים שנים, בתקווה שהסוף שלהם שמח. היום יש שינויים תרבותיים שגורמים לאנשים לדחות את הולדת הילדים לגילאים מבוגרים יותר, ואנחנו יודעים שהמספרים, ככל שאנחנו בוגרים יותר, 35 צפונה, שיעורי הפריון הולכים ויורדים".
לשיחה הצטרפה ממן, וניתחה את הסוגיה לפני ולפנים. "הנושא של IVF מטריד הרבה מאוד אנשים", אמרה. "אי פריון קיים באוכלוסייה הכללית בשיעור של 10-15 אחוזים, כשלא כל המטופלים צריכים הפריה חוץ גופית. כשזוג לא מצליח להרות, אנחנו מגדירים אי פריון לאחר כשנה של ניסיונות, אבל בגילאים יותר מבוגרים אנחנו בדרך כלל לא ממליצים לחכות את השנה הזו. צריך לתחקר לפעמים, אנשים חושבים שאם הם לא ניסו בימים מסוימים זה לא נחשב. כשהגדרת שיש אי פוריות, מתחיל בירור מסוים שבסופו יוצאת מסקנה, ובהתאם לכך הרופא יקבע את הטיפול. יש גם אוכלוסייה מסוימת, בערך 15 אחוז מהמטופלים, שסובלים מאי פריון לא מוסבר. הם עברו את כל סדרת הבדיקות ובסופה לא נמצאה בעיה. למטופל זה קצת מוזר שהוא עשה בדיקות במשך חודשים, והרופא לא מצא כלום".
בהמשך, הוסיפה: "המגמה של עליית הגיל של הולדת ילד ראשון היא בכל העולם, ישראל לא שונה בכך. גיל האישה הוא פקטור מכריע בכל קבלת ההחלטות של תהליכי פוריות. אין דין אישה בת 20 כדין של אישה בת 35. זה פקטור מאוד משמעותי בסיכוי להצליח. אם נסתכל על כלל האוכלוסייה, כל הקבוצות, יש שיעור של 30 אחוז לבעיות פריון לגבר, משהו כמו 30-40 אחוז לבעיות אצל האישה מסוגים שונים, ויש קבוצה של גם וגם".
מהו החלק הקשה ביותר בתהליך הארוך והמייגע לעיתים? "החלק הרגשי, במיוחד בישראל", השיבה אתי. "בכל מקום אליו אתה הולך מזדנב זוג עם ילדים, מה שברור מאליו אצל המון אנשים, לא עובד אצלך. אתה עושה מסע די ארוך כדי להצליח, כולם אומרים לך להירגע כי מתח לא טוב, אבל איך אפשר להירגע? צריך להזריק זריקות ולהיות בשעון מדוד. יש לנו עובדות סוציאליות שנותנות ליווי רגשי לכל דורש, אנחנו עושים מפגשי תמיכה של מטופלות. אני מאמינה שהנגשת מידע על התהליך עושה אותו יותר נעים ופשוט. תופעות הלוואי יחסית מאוד מועטות. בתהליך עצמו של שאיפת הביציות, זה תהליך מאוד מינורי והסיבוכים מאוד נדירים. רופא פוריות זה מקצוע עם שליחות".