תשעה חודשים מרגע הקמת הממשלה, נועדו אתמול (ד') רה"מ בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן, בפגישה שהוגדרה כמוצלחת ועסקה בין היתר בסוגיית ההסכם בין ישראל לסעודיה. במהלך השעה האחרונה, פורסם כי נתניהו ביקש להגיע לפשרה שתאפשר לסעודיה להעשיר אורניום בשטחה.
אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי, התייחס לדברים: "הידיעה היא לאו דווקא מפתיעה, היה ברור לחלוטין שחלק מהעסקה, לפחות מבחינת הסעודים זה אולי האינטרס הראשון שלהם בעסקה - לקבל סיוע טכנולוגי מארצות הברית שיאפשר להקים מתקן העשרת אורניום בסעודיה, אז מהבחינה הזו זה לא דבר מפתיע".
בהמשך, דבריו, הודה: "אני לא מתלהב יותר מדי מכל ההסכם עם סעודיה. נכון שיש לו משהו פומפוזי ו'שלום עם העולם הערבי', אבל כשאתה יורד לתכלס ולמה שיוצא בדיוק לישראל מהעניין - אני לא בטוח שזה כל כך הרבה. צריך לזכור ששלום עם סעודיה ואפילו עם העולם הערבי, זה לא פותר את הבעיה של השלום עם הפלסטינים שזו הבעיה העיקרית שלנו. הפלסטינים לא הולכים לשום מקום, והנקודה הזו גם צריכה להטריד. אם אנחנו חוזרים לנושא הגרעין, אז כמו הרבה דברים אחרים, זה המון שאלה של פרטים. ובעיקר השאלה היא איזו שליטה אמריקאית תהיה במה שקורה שם. ופה אני מניח שיש מומחים אחרים שיודעים".
עוד ציין לגבי הדיווח על החלטת נתניהו, כי "לא כל כך יודע, אגב, על דיון יסודי שנעשה בישראל עם כל הגורמים, כולל כמובן עם הרמטכ"ל, עם גורמים במשרד הביטחון, עם גורמים אחרים, איכשהו זה נראה קצת חפוז ואני מקווה שאין פה מצב שבו נתניהו קודם כל אומר 'כן' ומביא את המומחים על מנת לקבל פה איזשהו נפח מקצועי להחלטה - שאני מקווה שהיא לא נמהרת ופוליטית מדי והיא לא בלתי מבוססת. צריך לזכור שברקע יש גם את סיפור הצוללות במצרים, זאת אומרת, יש אולי דפוס מבחינתו שכדי להגיע לאיזה שהוא הישג שמבחינתו ניתן להציג אותו בפומבי בתור משהו מאוד גדול, במקביל הם מקריבים אינטרסים ישראלים חשובים מאוד, אני לא יודע, אני מקווה שזה לא ככה".
לאחר מכן, הבהיר: "אני לא נגד הסכם כזה, בטח לא ברמה העקרונית, אבל כמו בכל דבר, צריך לחזור תמיד לשאלה המאוד קשה שצריכה להיבחן באיזמל חד וקר - בואו נרשום פה מה האינטרסים הישראלים מצד אחד, ומה הם המחירים שאנחנו משלמים בשביל לקבל אותם. אני אומר את זה אפילו לגבי ההסכם עם איחוד האמירויות, שהמחיר היה יחסית קטן מבחינתנו, אלה לא הדברים שמשנים את המצב במדינת ישראל, אפילו אם נסתכל על המצב הביטחוני בתור הדבר המטריד ביותר ובטח עכשיו, יש לנו איום הולך וגובר של איראן ושליחיה במזרח התיכון, שלא ישתנה גם אם יהיה הסכם עם סעודיה".
בסיום, אמר איילנד: "צריך לזכור שוב, שלום עם סעודיה לא תומך ואפילו בפסיק לנושא הביטחוני העיקרי שיש לנו, מיצירת קואליציה מאוד משמעותית שאיראן מנסה לייצר סיבנו, והסכם עם סעודיה, אני גם לא רואה אותו מקדם באופן ממשי שום סוג של הסדר עם הפלסטינים".
עריכה: נויה חסון