ניסים משעל וגאולה אבן־סער

"מניח שיוצגו דרישות ויצטרכו לקבל החלטה"

27504

שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן על הוויתורים להסכם עם סעודיה: "יכול להיות שחלק מהגורמים הפוליטיים בממשלה אולי לא יאהבו את סדר העדיפויות"


על רקע פגישתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, תשעה חודשים אחרי הקמת הממשלה, אמר אתמול (ד') יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן כי הסכם מול ישראל מתקרב. שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן התייחס לדברים. 

תחילה, הודה ארדן כי יש התקרבות לגבי הסכם אפשרי: "זה ברור. אני חושב שאם נשיא ארה"ב כולל את זה בדברים שהוא אומר לתקשורת, אז כנראה שגם האמריקנים מאמינים שיש פה סיכוי לא רע להישג המדהים וההיסטורי שלא חלמנו שנגיע אליו בימינו ואני מקווה שזה יקרה". 

עם זאת הדגיש: "יש עוד כמובן מכשולים, אבל ראש הממשלה עדכן אותנו לאחר הפגישה (עם ביידן) ובאמת רובה התנהלה על מה הם המכשולים שעוד מתקיימים כדי להגיע להישג הזה של שלום עם סעודיה וגם על איך לבלום את איראן בהרבה מאוד הקשרים שכרגע נמצאים על השולחן".

לדבריו, "אני חושב שהדבר המרכזי הוא שאסור לאפשר לפלסטינים זכות וטו, וזה המסר שאנחנו אומרים כל הזמן לאמריקנים. זה מה שמנע הרבה שנים הסכמי שלום עם מדינות ערביות, כי אז הדרישות הופכות להיות בלתי אפשריות".

"אף אחד מאיתנו לא רוצה שישראל תסכים לדרישות כאלה שיפגעו בביטחון המדינה או יסכנו את עתידה, אפילו בעד שלום עם מדינה כל כך חשובה כמו סעודיה. אבל אנחנו עוד לא בשלב מספיק מתקדם, כי רשימת הדרישות מישראל בהקשר של הפלסטינים עוד לא גובשה", הדגיש. 

הוא העריך כי "הסעודים היו רוצים לשמוע את ברכתם של הפלסטינים לנורמליזציה עם ישראל, ולא כמו אז שהפלסטינים תקפו וקראו להסכם בין האמירויות לישראל - 'סכין בגב'".

לטענתו, "בסופו של דבר, לישראל יש את ההסתכלות שלה ואת סדר העדיפויות שלה, והממשלה, וקודם כל ראש הממשלה יצטרכו לקבוע מה יותר חשוב ממה. אני מניח שתוצג חבילת דרישות, וגם תועלות, וישראל תצטרך לקבל החלטה. יכול להיות שחלק מהגורמים הפוליטיים בממשלה אולי לא יאהבו את סדר העדיפויות הזה".

"רוב המדינות באו"ם לא מאפשרות למדינות אחרות להכתיב להן בעניינים הפנימיים ביותר"

בהמשך סיפר כי נושא הרפורמה המשפטית עלה בשיחה בין ביידן לנתניהו, ואמר: "האמריקנים מעלים את נושא הרפורמה המשפטית כמעט בכל פגישה וגם הנשיא העלה את זה עם ראש הממשלה. אבל אני זוכר שהנשיא הרצוג, כשנאם בקונגרס, אפילו הוא הסביר שהדמוקרטיה היא ב־DNA של ישראל".

"אני לא גורם פוליטי שייכנס עכשיו לוויכוח כזה, לא עם האמריקנים וגם לא בתוך המפה הפוליטית בישראל. אבל באופן כללי, רה"מ הנוכחי וגם בכלל, רוב המדינות שאני רואה כאן באו"ם, לא כל כך מאפשרות למדינות אחרות להכתיב להן בעניינים הפנימיים ביותר", הבהיר ארדן. 

המשיך, ואמר: "אפשר להסביר את העובדה שישראל מחויבת לערכי הדמוקרטיה ותמשיך תמיד להיות מחויבות להם, ואפשר לרדת לפרטים ולהסביר למה שינוי מסוים לא באמת מסכן את הדמוקרטיה הישראלית. במובן מסוים, גם אפשר לראות את עניין ההפגנות החופשיות... אתה יודע, במדינות אחרות, שבאמת אין בהן דמוקרטיה, אי אפשר להפגין בצורה כזאת ולא לחשוש - וטוב שכולנו חיים במדינה שבה כל אחד יכול למחות איפה שהוא רוצה ומתי שהוא רוצה".

"קצת כואב לי ומצער אותי שבשבוע שהוא פסגת הדיפלומטיה העולמית ואנחנו מנסים למקסם את האינטרסים של ישראל בפגישות כל כך חשובות מול גרמניה, דרום קוריאה, טורקיה, אוקראינה ועוד, אז תשומת הלב בהקשר של ישראל מוסטת לנושא שעם כל הכבוד, האו"ם לא יכריע בו, אף אחד לא יכתיב לישראל, אלא רק כנסת ישראל תכריע ואזרחי ישראל יכריעו", סיכם. 

21/09/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גלעד ארדן
גלעד ארדן  |  צילום: אריה לייב אברמס/פלאש90
Paris