הקריירה שלנו מתקבעת בשלבים שונים בחיים. יש כאלה שיודעים מגיל צעיר מה הם מתכננים לעשות, וחלקנו מקפיד לבחון את כל האפשרויות לפני קבלת ההחלטה. אך גם לשירות הצבאי ישנה השפעה מכרעת על האופן בו נראה את הקריירה העתידית שלנו, לעיתים גם מבלי שנשים לב. בפרק העשרים וחמישה של 'עתיד מזהיר' בהגשת ניל"י גולדפיין ומלי אלקובי על כל מה שכדאי לדעת בדבר עולם העבודה של המחר, אירחו השתיים את תא"ל (מיל') ד"ר הדס מינקה, ראשת מערך מדעי ההתנהגות לשעבר, ושוחחו עמה על השינוי שעברה המערכת הצבאית לאורך השנים.
"שירתתי בנח"ל", סיפרה ניל"י בפתח דבריה. "עשיתי כל מה שגרם לי לרצות לעשות אחר כך את הקריירה שלי. זה מה ששתל בי את הרעיון, שנתן לי את ההכשרה הראשונה, וזה לגמרי סלל אותי למה שהייתי אחר כך". בתגובה, שיתפה מלי: "בצבא היה לי סיפור מעניין. התגייסתי לטירונות רגילה וקיבלתי תפקיד מקרי לחלוטין, אמרו לי שמחפשים פקידת לשכה לבה"ד 1. היה לי מזל גדול, הייתי פקידת הלשכה של גיורא איילנד, והיה לי שירות מדהים. אחרי שנה החלטתי שאני רוצה לעשות שינוי קריירה, ללכת לשטח, לאקשן ולהיות פקידה פלוגתית בצנחנים. פניתי לגיורא לשאול אותו אם אני יכולה, והוא אמר לי 'אם תצליחי להביא מחליף או מחליפה מפיקוד מרכז וההחלפה תצליח אני משחרר אותך', והצלחתי. היה מאוד מאתגר. אני חושבת שהצבא זה באמת מקום שגם אם אנחנו לא עושים את תפקיד חיינו, יש כל כך הרבה הזדמנויות של למידה והתפתחות".
לשיחה הצטרפה מינקה, ותיארה את הקריירה הצבאית המרשימה שמאחוריה: "עבורי השנתיים הללו התחילו בחיל חינוך, ודרך המסלול הזה נפגשתי במקצוע שהפך להיות מקצוע חיי - הייעוץ הארגוני. חזרתי לצבא מבחירה אחרי תואר שני, ו־25 שנים הייתי בתפקידי מדעי ההתנהגות בצבא. ראיתי את הצבא מהרבה כיוונים, ואז עשיתי מעבר לאגף המודיעין. מדעי ההתנהגות של הצבא הוא כמו חיל. יש שינוי גדול באופן שבו המידע נגיש לנוער לבין האופן שהוא היה נגיש כשהיינו בשלבים האלה. הרבה מידע נגיש למועמדים לשירות ביטחון, הם יכולים למצוא אותו באינטרנט. השאלה איך מפצחים בשלב שבו נדרש להגיד מה אני רוצה להיות, איך מנגישים את הדבר הזה בצורה כזו שבנים ובנות יוכלו לדעת מה מתאים להם".
אז מהי התשובה לשאלת מיליון הדולר הזו? "בעוד שבראיון עבודה האחריות יושבת על מי שמנסה להתקבל לעבודה, הוא יודע מה מצפה לו, בצבא זה סיפור קצת אחר - החוזה יושב על המחויבות העמוקה", השיבה הדס. "השירות הצבאי יכול להיות תקופה משנת חיים. מהי הכנה? מערכת המיון השתנתה מאוד, צה"ל בודק באמצעות השיטה הרבה מאוד כישורים כדי לאפשר לעצמו להרכיב תמהיל כזה או אחר של התאמה בין כישורים ויכולות לתפקידים. מוטיבציות מתבטאות בהרבה דרכים, וקודם כל דרושה הכנה מנטלית. אני כן חושבת שצריך להפחית חרדה ולהגביר ודאות. היום יש הכנה חינמית שפתוחה לכל אחד ואחת, ואפשר לעשות הכנה למבחנים הקוגנטיביים, לראיון, ליום המא"ה".
בסיום דבריו, הבהירה: "אפשר להגיע לתפקיד שלא רציתי ולחשוב שזה סוף העולם, אבל הגישה הנכונה יותר אל מול המצב שיכול להיות מתסכל, זה לראות את ההזדמנויות שהתפקיד מציע. תחשבו על אותם צעירים או צעירות שמגיעים למערכת, כמה הם יכולים לחדש וליצור, וזה בכלל לא משנה איזה תפקיד. כל אחד בנקודה שבה הוא הוצב מקבל סט של הזדמנויות, מוטלת אחריות כבדה על כתפיים צעירות, ודרך הפיתוח הזה מתרחשים דברים מעניינים".
עריכה: שני רומנו