|
RSS|
האזנה ב־Apple Podcasts|
האזנה בספוטיפיי|
האזנה ב־Deezer|
האזנה ב־Podcast Addict|
האזנה ב־Google Podcasts
אבחון. רגע מורט עצבים בו מנסה אדם לדעת מהו מצבו הרפואי, שלעיתים הופך למסע מייסר שלוקח זמן רב וכולל נדידה מיותרת בין רופא אחד למשנהו. אבל זו לא גזרת גורל; ניתן לערוך אבחון מהיר למחלה או תסמינים רפואיים חריגים, ולרכז את כל המאמצים במקום אחד. בפרק העשירי של 'מי מנהל את המחלה שלי', הפודקאסט בהגשת חני שפיס, מנכ"לית 'Tomorrow - היחידה לניהול אירוע רפואי', ודני אנגל, מנכ"ל 'הרצליה מדיקל סנטר', שוחחו על המהלך עם ד"ר יונתן ריק, מנהל יחידת 'מדיקל NOW'.
"אני רואה ביקוש מאוד גדול לנושא של אבחון מהיר פרטי ובכלל, סדרת הבדיקות שמלוה כל גילוי של המחלה כולל הרבה מורכבות במערכת הציבורית והמון זמן", פתחה שפיס. "אני חושבת שאנשים הבינו שהם מעדיפים לעשות את הכל במקום אחד, ומהר. אני רואה את זה בביטוחים הפרטיים, אחד הנספחים הנמכרים ביותר בחברות הביטוח הוא זה הקשור לאבחון מהיר, פרטי, מה שאני מכנה 'חדר מיון פרטי'. אבחון מאוחר מביא לסיבוכים שעולים לקופת החולים הרבה מאוד כסף".
בתגובה, סיפר ד"ר ריק בפתח דבריו: "זה נבע מההבנה שיש אנשים או שנופלים בין הכיסאות בעולם הרפואי, או שהם בכלל לא מגיעים לעולם הרפואי. הסיפור שהביא אותי לידיעה שיש צורך בתהליך כזה, הוא של עובד שיבא שנזקק לעזרה עם בן הדוד שלו שסבל מכאבי בטן ולא התקדם עם הבירור. לצערי התגלה שם סרטן שהתפשט, והוא היה זקוק לניתוח. אפשר להגיד שאם הבדיקה הייתה באה חצי שנה קודם לכך היו מוצאים ממצא קטן שהיו יכולים לכרות, וכך למנוע את התחלואה. שאלתי את עצמי מה עושים אנשים שאין להם בן דוד שעובד במיון, שאין להם את הקשר הזה. ואז עלה בראשי תהליך של אבחון מהיר. זה החל מאחד או שני מטופלים ליום, וגדל למימדים גדולים".
"אני לא אוהב את המילה פרטי, אני לא חושב שזה פרטי", הודה. "מעל 60 אחוז שיש להם ביטוח שמכסה את השירות, יש להם גישה לכך. זה נותן את האפשרות בעיקר לאלה שצריכים בירור מהיר, בגלל שבלי אבחנה לא ניתן לטפל. אם התחושה היא שיש לך בעיה רפואית משמעותית מעבר לשגרה, מציקה, מדאיגה, זה סוג הבעיות שאנו כן רוצים ומוכנים לראות, גם בהיבט כוח האדם וגם בהיבט הכלים העומדים לרשותנו על מנת לעשות את האבחנות. אנחנו עושים את הבדיקה שצריך, לא את הבדיקה שיש".
אנגל, שערך את התהליך לצדו של ריק: "צריך להבין שהיום בחדרי מיון בישראל, המיון המתעסק בשאלה אחת - האם הסוגיה דחופה לאשפוז עכשיו או שמחזירים את החולה לקהילה. רק 25-30 אחוז נשארים בסופו של דבר בבית החולים, השאר חוזרים לקהילה אבל זה לא אומר שהם בריאים. כאן נפתח צוהר, כי כשאתה חוזר לקהילה אתה צריך להתמודד עם ארגון כלל השירותים שאתה צריך במקום אחד ובמהירות. מה שנכנס בתפר בין רופא הקהילה למיון - אותן יחידות האבחון המהיר. ברגע שזה לא מטופל ישירות במיון, מתחיל הסיאוב של המערכת".