חבר הכנסת אביגדור ליברמן, יושב ראש מפלגת ישראל ביתנו ולשעבר שר הביטחון, הודיע אמש (א') כי "נצטרף לממשלת חירום אם ישראל תודיע שהחליטה לחסל את ארגון חמאס". בשיחה עם ענת דוידוב, אודי סגל וטל לב רם ב־103fm, חבר הכנסת ליברמן חידש את קריאתו לממשלת אחדות והגיב להתפתחות המלחמה ביום השני מאז פריצתה.
בפתח השיחה התייחס ח"כ ליברמן לאפשרות כי תוקם ממשלת חירום לאומית נוכח הלחימה הקשה. "ברגעים כאלו אין אופוזיציה ואין קואליציה. לממשלה יש גיבוי מוחלט מהאופוזיציה, מכל המפלגות, וזה נתון אחד חשוב. דבר שני, ממשלת חירום, גם זה, צריך לתרגם את זה לשפה מעשית. מה זה אומר? אני הבהרתי את עמדתי, מדברים 'מלחמה, מלחמה'. מלחמה זה מצב משפטי, הממשלה עדיין לא קיבלה החלטה להכריז מצב מלחמה. רק ממשלה מוסמכת להחליט על מצב מלחמה. חייבים לקבל החלטה על גיוס כללי, לא רחב, לא נרחב, אלא כללי. וכמובן, צריך להגדיר את המטרה".
"אני סיימתי את תפקידי ב־2018, ולו היו מקבלים את ההצעות שלי, לא היינו מגיעים למה שהגענו היום", טען, והוסיף: "אחרי שספגנו 500 רקטות על דרום הארץ, והוצאתי את הפעולה הרחבה, פעולה נחושה, גם קרקעית וגם סיכולים ממוקדים, הקבינט קיבל החלטה על הראש שלי, על כניעה, מדיניות ההסדרה. אז בנובמבר 2018 אחרי שהקבינט קיבל החלטה שבמקום להשיב מהלומה משלמים עשרה מיליון דולר למחבלים מחמאס, וכל מיני ויתורים, אמרתי שאני לא יכול להמשיך יותר בממשלה הזו. אני לא מתכוון לנהל שם מגעים, שום מו"מ. מה שצריך לקבל פה החלטה שהולכים לחיסול החמאס. בלי החלטה כזו אין מה לעשות".
לאור אמירותיו נשאל חבר הכנסת האם זהו התנאי שלו להצטרפות, ואילו ליברמן הבהיר כי אין לו תנאים: "אני לא רוצה להיות שר, אני מוכן להצטרף לתפקיד בלי שר, יש יותר מדי שרים, קבינט יותר מדי מנופח. אם יקימו קבינט מצומצם אולי יש טעם להצטרף אבל בטח לא לממשלה, אני לא צריך להיות שר. צריכים שר ביטחון? שימנו כרגע את יצחק בריק. הוא התריע הרבה זמן, בצדק".
"מבחינתי קודם כל צריך להיות ברור שיש מטרה - חיסול ארגון הטרור חמאס. מבחינה מעשית זה אומר שאסור שאחד מכל ראשי החמאס, כל חיות האדם האלו צריכים להיות מחוסלים. אסור שאחד מהם יישאר בחיים. אין מנוס, צריך פעולה קרקעית נרחבת. בלי זה אנחנו נשלם מחיר הרבה יותר כבד. אנחנו כובשים את עזה, לא צריך להישאר שם. מספיק שבוע ימים כדי לנקות שם. אבל אם אנחנו לא כובשים את עזה עצמה, פשוט כל מה שהיה זה מה שיהיה", הדגיש.
עוד הבהיר כי "חמאס זה לא ארגון מקומי. יהיה מחיר כבד, אין ספק. בלי זה נשלם מחירים יותר גבוהים. כשאני הצעתי ב־2018, כל הדיבורים על המחירים, אמרתי, ואני חוזר ואומר, לו היו מקשיבים להצעות שלי ב־2018 היינו מונעים מה שקרה עכשיו. אם לא נעשה עכשיו מה שהצעתי אז, נשלם מחירים הרבה יותר גבוהים בהמשך. צריך לעבוד ממדיניות הכלה להכרעה. במקום קניית שקט בכסף צריכה להיות יוזמה. אנחנו ויתרנו על היוזמה ושהקבינט הכריע נגד התפיסה שלי של ההכרעה והלך על ההכלה אני לקחתי אחריות והתפטרתי".
כמו כן, כאשר ציינו צמד המגישים כי התנאי של לפיד להקמת ממשלת חירום רחבה הוא הוצאת בן גביר וסמוטריץ', חידד ח"כ ליברמן: "לי אין תנאים. אני מוכן להצטרף בלי תנאים. התנאים שלי זה דירקטיבה ברורה לצה"ל. עד שלא אשמע דירקטיבה ברורה, אין מה להצטרף. צריך לסגור את מעבר ארז ומעבר כרם שלום לצמיתות. רוב הרכבים שראינו שמחבלים נכנסו איתם לתוך ישראל זה אותם רכבים שאנחנו אישרנו להם, והרכבים נכנסו דרך מעבר כרם שלום. אין כניעה ואין מו"מ".
על ההצעה לשחרור כל האסירים הביטחוניים הנמצאים בשטח ישראל לרצועה כחלק מעסקת שחרור השבויים, הכריז: "לא, אני מתנגד בתוקף. זו תהיה טעות, זה יהיה מסר של כניעה, וזה לצערי נראה תוצאות של כניעה כזו לא רק בחזית הדרומית אלא גם בשאר החזיתות וקודם כל בצפונית. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמו את זה, עם כל הכאב. מולנו זה חיות אדם. מי שירה שאנשים שנמצאים במסיבה זה חיות אדם. זה מה שצריך להיות ברור".
"ברגע שאתה סוגר את כל המעברים, אף אחד לא יכול להכריח אותנו מבחינה גם מוסרית אסור לנו לפתוח את המעברים. אנשים שהיו במעבר כרם שלום, שנתנו אישור לחמאס או העבירו את הסחורות לחמאס, לרצועה, הם הראשונים שרצחו אותם", זעם. "אין הכנסה, לא קמח, לא דלקים, לא מים. כלום. יש מעבר רפיח, שיכניסו דרך רפיח. אסור לנו להכניס גרגיר אחד. אף אחד לא יכול לבוא אלינו בטענות. אין לנו את הפריווילגיה המוסרית הזו להכניס לשם גרגיר אחד. אני חושב שאנחנו יכולים פה, בטח סגירת מעברים ובטח לדרוש להפסיק להעביר כספים לשם".
לסיום, הסביר ח"כ ליברמן כי "כשהסכימו להכניס את הפועלים, ועוד אחרי מהומות, על כל פועל חמאס גובה מאותו פועל 600 ש"ח לחודש. אתה מספק להם מיליוני שקלים שהולכים לטרו8ר. לכן הדברים האלו לא יכולים להימשך. הסימנים היו בשטח. אני דיברתי על כל הסימנים האלו בשבוע האחרון, כולל יום שישי האחרון, אמרתי שהמצב כרגע יותר גרוע מאשר לפני מלחמת יום הכיפורים. מה יכול להיות יותר נוראי? 12 יום היו בלוני תבערה, שריפות, מטענים, ירי, לא ראש הממשלה, לא שר הביטחון, אף אחד לא התקשר לתושבי עוטף עזה".
עריכה: שני רומנו