ניסים משעל וגאולה אבן־סער

"אחרי שננצח נוכל לבדוק מי כשל - אין פרות קדושות"

51167

ח"כ יולי אדלשטיין הגיב לביקורות הרבות באשר לאי לקיחת אחריות על המחדל מצד גורמים מסוימים בממשלה • הוסיף: "הבדיקה תהיה יסודית"


היום ה־13 למלחמת חרבות ברזל: 199 משפחות עודכנו כי יקיריהם נחטפו לשטח רצועת עזה על ידי מחבלי חמאס במתקפת הטרור האכזרית, מניין הנרצחים עומד על לפחות 1,400 ועוד מאות משפחות טרם יודעות מה עלה בגורל יקיריהן שעדיין מוגדרים כנעדרים. טל שלו וניסים משעל שוחחו ב־103fm עם ח"כ יולי אדלשטיין, יו"ר ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, אשר התייחס למציאות הקשה שפקדה את המדינה ב־7 באוקטובר.

תחילה סיכם חבר הכנסת את ביקורו הקצר של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, אשר הביע תמיכה מלאה בישראל, הן מבחינה צבאית והן כלכלית. "התמיכה של המעצמה ושל ג'ו ביידן נשיא ארה"ב, גם מבחינת הרגש אבל גם מבחינת הדברים המעשיים, וגם בגלל העובדה ששתי נושאות מטוסים באזור, כל הדברים האלה בהחלט מסייעים להרתעה".

"ישראל יודעת להגן על עצמה. זה לא אומר שמחר הנחתים האמריקנים מגיעים ותוקפים בלבנון, אבל מבחינת ההרתעה המסר מאוד מאוד ברור. יכול להיות שהוא ישמור את חיזבאללה על רמת האש הנוכחית", אמר, והשיב לשאלת המגישה האם האישור לסיוע הומניטרי לאזרחי עזה מהווה בתג מחיר על התמיכה האמריקנית: "כן, אין ארוחות חינם. אבל, וזה אולי דבר שצריך לשים אליו לב, דיבר הנשיא ביידן בצורה ברורה על כך שהסיוע צריך להגיע לאוכלוסייה האזרחית ולא לידי חמאס. אנחנו מכירים לאורך השנים שכל סיוע שמגיע הוא אספקה ישירה לחמאס, במצב במלחמה אספקה לאויב אני לא בטוח שזה טוב ונכון".

עוד ציין כי "אם יש דרך כלשהי לספק סיוע לדרום הרצועה כפי שנאמר, שיכול לפתות את האוכלוסייה האזרחית לצאת מצפון הרצועה, אלה דברים טקטיים שצריך לחשוב עליהם. אני למען האמת לא רואה דרך לספק סיוע שלא יגיע לידי מחבלי החמאס. אני לא רואה איזושהי דרך למנוע מהסיוע להגיע לידי חמאס ולכן כל הסיפור הזה צריך או באמת ללכת לפי הקו שהתווה נשיא ארה"ב ולא להגיע למצב שהחמאס משתלט על הסיוע או פשוט לא לאפשר שום הכנסה".

לאור אמירותיו, תהתה שלו האם יש הבדל בין סיוע ישראלי לסיוע מצרי, זאת נוכח העובדה שישראל מאפשרת את מתן הסיוע לרצועה ממצרים, למרות שלא מספקת בעצמה. ח"כ אדלשטיין הסביר: "נכון שהתוצאה היא אותה תוצאה, אבל אף אחד מאיתנו לא יכול אפילו לדמיין מה עוברת משפחה שיש לה קרובי משפחה חטופים, במיוחד ילדים, ומה מרגישות המשפחות שיושבות שבעה או לא יודעות מה עלה בגורל יקיריהם, לכן במצב הזה חסר שאנחנו נספק סיוע".

"אילו הייתי איש מודיעין של חמאס לא הייתי צריך מרגלים, רק לעבור על מה שנאמר ונכתב"

באשר לדרישת משפחות החטופים להיכנס לעזה קרקעית כמה שיותר מהר, אמר: "מבלי להיכנס לוויכוחים אופרטיביים, אתה תמצא דעות לכאן או לכאן. יש כאלה שסבורים שלהיכנס קרקעית יעזור יותר מהר גם לאתר את החטופים וגם להכניע את חמאס. אני אגיד בכאב, לא רק כאב שאנחנו חשים כלפי משפחות הנרצחים, גם בכאב של מה שקורה אצלנו, גם במצב של הזעם - פטפטת מיותרת שאנחנו עדים לה בשבוע האחרון זה דבר שלפעמים פשוט משגע אותי. אילו חס ושלום הייתי איש מודיעין של חמאס, לא הייתי צריך שום מרגלים, רק לעבור על מה שנאמר ונכתב ויש לי כבר תמונה מלאה".

כמו כן, כאשר נשאל יו"ר ועדת חוץ וביטחון של הכנסת האם הוא קיבל דיווחים קודמים על האפשרות כי חמאס מארגן מתקפה אכזרית שכזו, הדגיש: "לא חושב שבשביל זה צריך להיות יו"ר ועדת חוץ וביטחון, זה שהתפיסה בדרג המדיני, הצבאי, בתקשורת, בחלק גדול מהציבור, הייתה שחמאס חטף, חמאס מורתע, זו הייתה הקונספציה. הדברים שיקפו את הקונספציה הזו".

"יש לוועדת חוץ וביטחון פרוטוקולים, הכול רשום והכול מוקלט. אחרי שננצח ונחזיר את החטופים נוכל להפיק לקחים, המון לקחים, וגם לבדוק מי כשל בתפקידו, מי לא כשל. אין פרות קדושות במצב הזה, הסבל נורא, הכאב של האנשים הוא נורא, לכן הבדיקה תהיה יסודית", הכריז, והוסיף: "אני לא יועץ של ראש הממשלה ולא של אף אחד, אני יו"ר ועדת חוץ וביטחון, והמשימה שלנו כרגע היא לראות שהולכים בכיוון הנכון, וגם לא פחות חשוב, לדאוג למילואימניקים הנפלאים".

המשיך ח"כ אדלשטיין, וסיפר: "רק אתמול הספקנו להעביר חוק שדוחה להם את כל התשלומים של החובות לאלה שאנחנו לפעמים אוהבים מאוד לחבק ולאהוב, אבל קצת שוכחים שהמצב הזה שהם נשלפו מהבית או משפחות של חטופים או אנשים שפונו - יש להם גם חיים עצמם שאין להם, לא ראש ולא זמן ולא אמצעים לדאוג להם. את כל הבירורים נעשה אחר כך, אף אחד לא יתחמק מאחריות".

"רוצים לדאוג שכל אחד ואחת מהחטופים יחזרו, צריכים לעשות כל מאמץ"

לסיום, התייחס ח"כ אדלשטיין למשפחות החטופים, הפרטים הידועים על יקיריהן והקשר בין הממשלה לבינן. "אנחנו מתחילים לקבל מידע על זה. כרגע אפילו התמונה, אני נחרד לומר את זה, התמונה עדיין לא מלאה. יש עדיין לא מעט מה שמוגדר 'נעדרים'. וודאי שאנחנו מקבלים דיווחים ראשוניים, נתונים, אבל אין פה איזו בשורה. לא חושב שכרגע הממשלה או הקבינט או המתאם נמצאים בשלב אסטרטגי. נמצאים בשלב של איסוף נתונים, כל פיסת מידע. זו העבודה כרגע".

"יש באוויר דיווחים על מגעים לערוצים הומניטריים, אולי אזרחים זרים קודם. אתה לא חושב שלציבור הישראלי מגיעות תשובות?", שאלה שלו, וח"כ אדלשטיין סיכם: "קודם כל תמיד מגיעות תשובות למשפחות, צריך להיות בקשר עם המשפחות ואני מקווה שהנושא הזה ישתפר כי בהתחלה היה הרבה זעם. אני חייב לומר שכפי שאמרתי, אני מצטער, אני מקווה שזה לא נשמע כמו בירוקרטיה, אבל כל פיסת מידע שתגיע לציבור תגיע גם לאוזניים הלא נכונות. אם אנחנו רוצים לדאוג שכל אחד ואחת מהחטופים יחזרו אלינו בריאים ושלמים, צריכים לעשות כל מאמץ כדי שזה יקרה אבל קצת פחות לפרט את התוכניות".

עריכה: שני רומנו

19/10/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין
יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין  |  צילום: חיים גולדברג/פלאש90
Paris