מלחמה, גם באוויר

42747

כיצד אנו מתמודדים מול איומי חמאס, חיזבאללה והחות'ים? • ראש מפא"ת לשעבר אלוף (מיל') פרופ' יצחק בן ישראל על הטכנולוגיות המשוכללות כחול לבן


ניצבים אל מול האיום: בשבוע שעבר, החליטו החות'ים מתימן להצטרף למלחמה של ישראל מול חמאס, וירו טיל שיוט ומלט"ים לכיוון אילת. מהי חשיבות הטכנולוגיה הישראלית בקרב מול האיומים האוויריים?  אלוף (מיל') פרופ' יצחק בן ישראל, ראש מרכז הסייבר של אוניברסיטת תל אביב ולשעבר ראש מפא"ת, סיפר על הדרכים השונות להגיב לאיומים השונים.

תחילה העביר ביקורת, וטען: "מערכות הגנה אווירית, הייעוד שלהן זה להפיל רקטות או טילים ארוכי טווח. אבל אם יש גדר ויש לך יישובים, ובאמצע אין למשל מוקשים שאפשר לשים בין זה לזה, אין כלום ואני לא יודע למה מחכים - אז בסוף מישהו יכול לקחת יוזמה, לחצות בתוך 5 דקות את השטח הזה ולפגוע בכוחותינו, אין לזה שום קשר לטכנולוגיה".

עוד אמר: "יש לכיפת ברזל בעיה מול פצצות מרגמה, פגזי תותחים, כאלה שהטווח שלהן הוא מאוד קצר ולזה יש מערכת שבבנייה, שעדיין לא הושלמה, שמבוססת על לייזר".

במהלך השיחה, התייחס גם למערכת הלייזר, והסביר: "לפני 7 באוקטובר, התכנון היה להכניס עכשיו מערכת לתוך מהלך הפיתוח. זו לא מערכת מבצעית גמורה, אבל מערכת חצי מבצעית שאפשר ללמוד עליה. אבל מערכת במובן המלא, שיש מספיק כלי ירי שנמצאים בכל מקום ויכולים להגן הגנה נרחבת, כמו שיש לנו בכיפת ברזל - זה ייקח אני מניח עוד שנתיים או משהו כזה".

"אם יורים מתימן, או איראן, או אפילו עיראק - הטיל טס הרבה"

בהמשך סיפר על מערכת החץ: "את החץ התחלנו לפתח עוד בסוף שנות ה־80 והיא הייתה מערכת האנטי טילים הראשונה שפיתחנו, עוד לפני כיפת ברזל ושרביט קסמים וכל מה שהצטרף אחר כך. המערכת מיועדת לטילים ארוכי טווח".

"אם יורים מתימן, או איראן, או אפילו עיראק - הטיל טס הרבה. אם זה טיל בליסטי, נגיד מאיראן, עד שהוא מגיע לישראל זה לוקח יותר מ־10 דקות", הסביר, והוסיף: "רוב המסלול של הטיל הוא מחוץ לאטמוספרה בכלל, לכן פיתחנו את החץ ואחרי זה חץ 2 וחץ 3. כל חץ מפיל קצת רחוק יותר וגבוה יותר מחוץ לאטמוספרה".

עוד אמר: "החות'ים ירו עלינו כמה דברים. הם ירו טיל בליסטי ונגדו הופעל החץ, והם שלחו כלי טיס בלתי מאוישים וטילי שיוט. טיל שיוט הוא לא טיל בליסטי, אלא זה מטוס קטן עם פצצה. לכן גם נגד כלי הטייס הבלתי מיואשים, וגם נגד טילי השיוט - הדרך הקלאסית היא שיורים בהם עם מטוסים אחרים או כל אמצעי טילי הקרקע-אוויר הרגילים נגד מטוסים".

"בהתחלה הם אפילו לא הגיעו אלינו כי הם עוד הופלו בדרך על ידי כוחות אמריקנים בים האדום, אחר כך כשהגיעו קרוב יותר אלינו, אז אנחנו הפלנו אותם בעצמנו. בין היתר, הייתה ההפלה המבצעית הראשונה של מערכת החץ, ולשמחתי, כל הדברים שהזכרתי היו מאוד יעילים", סיכם.

06/11/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל במלחמה
ישראל במלחמה  |  צילום: עבד רחים חטיב/פלאש90
Paris