בימים אלה של ניהול מלחמה עיקשת מול חמאס, על רקע התמרון הקרקעי והניסיון להשיב את החטופים משבי חמאס, עולה השאלה כיצד היא תימשך. שגריר ישראל באו"ם לשעבר חבר הכנסת דני דנון התייחס לדברים ולהפגנות ברחבי העולם נגד ישראל.
"אני חושב שהעבודה שנעשית היא טובה מאוד, רצינית, ממוקדת, יסודית, אבל צריך לשים לב שאנחנו לא עוצרים באמצע ויש לי חשש כזה שאנחנו עושים עבודה משמעותית כרגע רק בחלק מהרצועה, ואם יהיה לחץ בינלאומי ולא נעמוד בו אז תהיה בכייה לדורות", אמר דנון לגבי הלחימה בעזה.
עוד טען: "אני חושב שבהחלט יעדי המלחמה של החזרת החטופים ומיטוט החמאס אלו יעדים ברורים, אפשר לבדוק אותם ואני חושב שצריך פה נחישות משמעותית. אני מביע בחדרים סגורים גם את הביקורת שלי, אם יש לי, על מהלכים ביטחוניים וצבאיים, לא בתקשורת".
"אני חושב שאסור לנו לסיים את המהלך הזה במקום שאנחנו משאירים פרשנות לגבי מי ניצח, או משאירים שליטה בציר פילדלפי למישהו אחר מאשר אנחנו", הבהיר, "ב־2014 כשהייתי סגן שר ביטחון ויצאתי נגד הממשלה שחתמה על הפסקת אש עם החמאס ופוטרתי בעקבות זאת, היום, גם באופן אישי, אני שואל את עצמי אולי יכולתי לעשות יותר אז".
"אם אנחנו שוב נגיע למקום שאנחנו יוצרים איזושהי הפסקת אש או הסכמה כזאת או אחרת זאת תהיה בכייה לדורות וסכנה למדינת ישראל", הדגיש.
האם סיום המערכה הזאת כשחיזבאללה עדיין על הגדר, זה עדיין ייחשב הצלחה או שזה גם כישלון?
"אני חושב שמטרות המלחמה לא נגעו לנושא חיזבאללה. נשים את זה כרגע בצד, אבל אי אפשר להתעלם מזה. בחיזבאללה חייבים לטפל, כי כמו שאמרנו על חמאס, יש להם יכולות והם ישתמשו ביכולות האלו".
עם זאת, ציין כי הדבר הנכון הוא לא לקשור כרגע בין הגזרה הדרומית לצפונית, אבל "גם לא לדחות את זה לאין קץ", אמר, והוסיף: "להחליט על התזמון שאנחנו בוחרים ואנחנו מטפלים בנושא הזה של חיזבאללה. אני לא רואה אנשים שיכולים לחזור לגור ביישובים בצפון שכוח רדואן יושב ומצלם אותם ומתכנן את החדירה של כוחות חיזבאללה לתוך ישראל. זה דבר שהוא בלתי אפשרי".
במהלך השיחה, הביע את דעתו גם לגבי האחריות על המחדל, וציין: "יש הסכמה שנדון בזה כשנסיים את הקרבות ואף אחד לא יברח מזה. אבל המחדל הגדול ביותר יהיה אם אנחנו לא נשלים את המשימה, אם מכל סיבה שהיא אנחנו נשאיר את ראשי המחבלים בצורה כזו או אחרת בחיים ונטפל בחלקים מסוימים ברצועת עזה ולא בכל הרצועה. זה החשש שלי".
הציבור רוצה לשמוע את ראש הממשלה אומר שייקח אחריות והוא לא עושה את זה.
"קראתי הבוקר שהוא התראיין לרשת ABC ואמר שהוא לוקח אחריות. אני חושב שברור לנו שאף אחד לא יברח מאחריות".
לגבי ההתמודדות עם ההפגנות נגד ישראל, הבהיר: "לצערנו, אנחנו כבר למודי מלחמות. השונאים שלנו יודעים לקום בשעה הזאת, אבל את רמת השנאה והאלימות, אני חושב שאף לא צפה. עכשיו נחשפנו לאירוע הקשה בלוס אנג'לס שיהודי מבוגר נרצח ברחוב במהלך עימות עם מפגין פלסטיני שחבט בו. דברים כאלה, אי אפשר לצפות ואנחנו צריכים לדרוש מהממשלות לדאוג לביטחונם של היהודים. גם בצרפת, גם בארה"ב, גם בבריטניה. אי אפשר לעבור לסדר היום על האירועים האלו".
הפתיעה אותך העוצמה הזאת? הגל?
"זה לא הפתיע כי האנשים האלו לא מסתכלים אף פעם באמת מה קורה, מה המציאות. הם מתעלמים מהמציאות, השנאה שלהם מניעה אותם ולכן לא נוכל לשכנע אותם. אחרי מראות כל כך קשים ואחרי טבח שגם היה ויזואלי, הם דאגו, המחבלים הארורים, לצלם את הכול, אף אחד לא יכול להתווכח על העובדות".
אז אם אתה אומר 'לא נוכל לשכנע', זאת אומרת שמרימים ידיים.
"בפירוש לא. לא נוכל לשכנע את אלו השונאים אותנו, אבל רוב הציבור בעולם לא נמצא במקום שהוא תומך בישראל או שונא את ישראל. רוב הציבור נמצא במקום שהוא לא יודע את העובדות ושם צריך לעשות את המאבק הזה".
"השבוע לקחתי את בוריס ג'ונסון, ראש ממשלת בריטניה לשעבר, ואת סקוט מוריסון, ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר, וכשהם ראו בכפר עזה את הזוועות, ונכנסנו לחדרים שהדם על הספות - הם כמובן הזדעזעו ומהדהדים את המסרים עכשיו במשך כמה ימים שהם חזרו למדינות שלהם. אנחנו צריכים להבין שזה מאבק לא פחות חשוב מהמאבק בשטח", סיכם.
עריכה: אמיתי דואק