ינון מגל ובן כספית

"עם הנהגה כזאת, טוב לא ייצא מזה"

סגן הרמטכ"ל לשעבר אלוף (מיל') דן הראל על המלחמה הקשה • על רה"מ: "מי שלא מסוגל להגיד אני אחראי, לא ראוי לשבת בכיסא ההנהגה"


הלילה (בין שלישי לרביעי) החלו כוחות צה"ל לפעול בבית החולים שיפא בעזה, מהלך שיכול להיות בעל השפעה רבה על סוגיית החטופים המצויים בשבי חמאס. סגן הרמטכ"ל ואלוף פיקוד הדרום לשעבר אלוף (מיל') דן הראל התייחס לדברים והעביר ביקורת חריפה על הממשלה.

"אני לא חושב שהממשלה הזאת צריכה ויכולה לנהל את הלחימה. הם אחראים למה שקרה, מהקונספציה שראש הממשלה מלווה את זה לאורך שנים", הבהיר הראל, והוסיף: "זה לא שהקטארים נתנו עד חצי מיליארד דולר לשנה לחמאס, אנחנו ביקשנו מקטאר שייתנו להם את הכסף. אם מישהו לא מבין את זה, הוא לא מבין".

"הדבר השני, העצמת חמאס הביאה עלינו את האסון הזה. תראה אפילו בהתפרשות בשטח, מרוב לחץ שלא יהיה אף פיגוע באיו"ש בתקופת החג, אז אנחנו נתפסנו במצב פתיחה עם 32 גדודים באיו"ש ושני גדודים בעזה, כי גם את העתודה של פיקוד דרום העבירו שתעבוד באיו"ש. אחרי זה מתפלאים למה לקח לצבא 5 שעות להגיע", טען.

"אני חושב שלדרג המבצע, הרצי, בר, אלוף פיקוד דרום, חליוה, הייתה תקלה מאוד מאוד גדולה והם אחראים עליה, אבל המוטיבציה שלהם היום לנצח היא בשמיים ואני חושב שכדאי להשאיר את זה כך. לעומת זאת, תסתכל על הממשלה, עוסקים בהישרדותם הפוליטית תוך כדי המלחמה. אתה רואה את זה בצורה שסמוטריץ' מקפיא, מזיז תקציבים קואליציוניים, לא מבטלים משרדים כי זה יכול להשפיע על היום שאחרי", הוסיף. המשיך וטען: "אתה רואה את ראש הממשלה אוסף חומרים תוך כדי הלחימה, מתעסק עם עניינים פוליטיים. אנשים כאלה לא צריכים להוביל אותנו".

ראש הממשלה בנימין נתניהו // צילום: מרק ישראל סלם/פול

ראש הממשלה בנימין נתניהו // צילום: מרק ישראל סלם/פול

לדבריו, יש דרך להחליף את הממשלה - "קוראים לזה אי אמון קונסטרוקטיבי - מצביעים הצבעה ראשונה, אי אמון בממשלה, הצבעה שנייה - באים עם 61 חברי כנסת, עם ראש ממשלה מוסכם ואומרים 'זאת הממשלה שתמשיך את הלחימה, והיא תכהן לזמן מוגבל', נניח חצי שנה או שנה ואחריה נעשה בחירות".

"אנחנו צריכים הנהגה שמתעסקת בהישרדות הפוליטית שלה? אתה רואה איך הממשלה לא סמכה על הצבא, לדעתי גם היום הם לא סומכים על הצבא. אתה רואה איך ראש הממשלה לא היה מוכן להיפגש עם הרמטכ"ל, מתעלמים מ־4 מסמכים שאמ"ן אומר להם 'תהיה מלחמה אם אתם ממשיכים עם זה', אתה רואה את הקללות והטינופים על אלוף פיקוד מרכז, על הרמטכ"ל, על כולם. מה אנחנו בעצם רוצים? איזו הנהגה, במובן המדיני, הביטחוני, אזרחי, צריכה להוביל אותנו? עם הנהגה כזאת, אולי נגיע לרפיח, אבל טוב לא ייצא מזה", הבהיר.

עוד אמר, בקשר לראש הממשלה נתניהו: "אני חושב שמי שלא מסוגל להגיד 'אני אחראי או 'אני אשם', לא ראוי לשבת בכיסא של הנהגה. נקודה. בגלל כל התרגילים המילוליים שהוא עושה כדי לא להגיד 'אני אחראי', שארית האמון שהיה אצל חלק מהאנשים פשוט נעלמת, כי אתה לא רוצה אנשים כאלה בעמדת הנהגה".

"נכנסנו לעזה בלי הבנה של מה אנחנו רוצים לעשות בקצה"

במהלך השיחה, התייחס גם לפעילות בתוך עזה, ובפרט בבית החולים שיפא. "קודם כל שיפא הוא סמל, וכסמל הוא חשוב בלי קשר לחשיבות הפיזית שלו. מתחת לשיפא היה חדר המבצעים המרכזי של חמאס כבר בצוק איתן. אני ביקרתי אז את מח"ט 35, 900 מטר משיפא, למח"ט קראו הרצי, והוא שאל אותי 'למה אנחנו לא הולכים לשם?' ולא הלכנו", נזכר, והוסיף: "חדר המבצעים הזה, אחרי כל הפרומו שאנחנו עשינו להם בתוכניות השונות ובכל הפרשנויות, ברור היה להם שאסור להישאר שם".

לטענתו, "הוא פונה כבר די מזמן. יש מנהרות מהמרתפים של שיפא החוצה. הם לא צריכים לעלות על פני השטח, לכן מה שאפשר יהיה למצוא שם זה את התשתיות, את החשמל, אולי את חדרי המבצעים, כדי להוכיח את הנקודה שלנו, אבל את סינוואר לא ימצאו שם".

הרמטכ

הרמטכ"ל הרצי הלוי // צילום: פלאש90

לגבי התעצמות חמאס, אמר: "קודם כל עבר עשור גם בהתעצמות של צה"ל, וזה נכון שחמאס התעצם ובנה מערכת, אין כזאת מערכת בעולם. אני זחלתי אפילו במנהרות של וייטנאם כדי לראות מה זה המנהרות האלה. הוא בנה משהו הרבה יותר משוכלל, מבוצר, מסועף, ולכן הצבא, בדרג הטקטי, עושה עבודה מצוינת. שיתוף הפעולה בין הטנקים לחי"ר, בין החי"ר להנדסה, לתותחנים ולחיל אוויר והמודיעין כמובן - הוא המשובח ביותר שאני ראיתי אי פעם בצה"ל, זה ברמה הטקטית".

עם זאת, הדגיש: "ברמה האסטרטגית לא הייתי נותן כזה ציון גבוה. נכנסנו לעזה, למרות שנכנסנו 3 שבועות אחרי שהאירוע קרה - בלי הבנה של מה אנחנו רוצים לעשות בקצה, בלי פתרון, עם אמירות סותרות בקשר לרשות שכן יכולה או לא יכולה להיכנס. אני רוצה להבהיר משהו - ראש הממשלה אמר שתהיה לנו שליטה גוברת מבחינה ביטחונית ושאנחנו נהיה אחראים על הביטחון בעזה. אני רוצה להסביר את הפרשנות על פי החוק והמקובלות הבינלאומית - המשמעות היא שאנחנו נהיה אחראים על כל צרכי עזה עד לבן אדם השני מיליון 200 ומשהו אלף שיהיה שם".

עריכה: אמיתי דואק

15/11/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל במלחמה
ישראל במלחמה  |  צילום: דובר צה"ל
Paris