אודי סגל וענת דוידוב

"לזרוק כסף מבלי להבין את הצורך - פגיעה באינטרסים"

השר משה ארבל על הסיוע לתושבי עוטף עזה ודרום הארץ שפונו מבתיהם • על מכתב שר האוצר נגד הכנסת דלק לרצועה: "אותי לא תמצאו מוציא מכתבים כאלה"


על רקע המלחמה הקשה מול חמאס, זהו יומה ה‏־44, חייהם של אלו שנאלצו להתפנות מבתיהם אחרי אותה שבת שחורה עדיין לא חזרו למסלולם, ורובם עדיין מתגוררים באופן זמני בבתי מלון ברחבי הארץ ללא קורת גג משלהם וללא מקור הכנסה. שר הפנים משה ארבל שוחח עם ענת דוידוב, אודי סגל וטל לב רם ב־103fm והגיב לדברים.

"מיד בשבועות הראשונים 'חתרתי למגע' מה שנקרא אל מול הקיבוצים וראשי הרשויות, גם במלונות וגם בפגישות אישיות. אין ראש רשות שלא פגשתי ואני מאוד זמין. אנחנו מקדמים בהליך מואץ תיקון חקיקה שיאפשר לכל האזור הזה ועדה מיוחדת שתאפשר קידום תכנון ובנייה מהיר, התהליך קצת לוקח זמן מכיוון שבהנחייתי אני התעקשתי שכל התהליך יהיה בשילוב ושיתוף עם כל ראשי הרשויות, עם כל מזכירויות הקיבוצים. לא ללכת לאף מקום על הראש", סיפר.

לדבריו, "יש לי המון מילים טובות לומר גם על אגף התקציבים במשרד האוצר וגם על שר האוצר. אני חושב שבסך הכול גם כדי שהכספים יעברו צריך למפות את הטווחים. הדרג המקצועי במשרד הצליח ליצור בפרק זמן קצר מאוד שיח עם ראשי הרשויות, גם בצפון וגם בדרום וגם רשויות קולטות, למפות את הצרכים של ראשי הרשויות. אחרי מיפוי הצרכים, בוצע התקצוב ואני חושב שטוב שכך, כי לזרוק כסף באוויר מבלי להבין באמת את הצורך, מבלי למפות את הצרכים - אני חושב שזו פגיעה בסוף באינטרס של כולנו".

במהלך השיחה, הביע את דעתו גם על סוגיית הכנסת הדלק לרצועת עזה: "עמדתי גם בנושא הזה, שאת הסוגיות הללו אנחנו חייבים ללבן ולדון, לא בציוצים בטוויטר ולא בהודעות לתקשורת. אחת הסיבות שבאמת הקבינט המדיני-ביטחוני וישיבות הממשלה שעוסקות בנושאים ביטחוניים הן חסויות, זה בדיוק בשביל הצורך הזה".

לגבי הביקורת הפומבית החריפה שהעביר על כך שר האוצר סמוטריץ', טען: "אני חושב שנכון היה ששר האוצר יתכנס יחד עם חברי הממשלה, ויש הרבה דרכים לכנס אותם ולקיים על זה שיח, אני גם מבין שבוצע שיח כזה במוצאי שבת, במהלך הלילה האחרון והקבינט המורחב, לכן אני חושב שטוב מאוד שזה מתבצע במקומות האלה. שם זה צריך להתבצע, בטח במלחמה".

המכתב שלו היה מיותר או מזיק בעיניך?
"אני לא נותן ציונים לשרים אחרים. אותי לא תמצא מוציא מכתבים כאלה. אני יודע להתווכח, אגב אני גם יודע להתווכח בטונים צורמים לפעמים, עם כמה שאני נשמע נחמד, אבל אני עושה את זה בתוך החדר, בתוך הבית".

"הלב יוצא לאותה מסירות נפש שאין לתאר בכלל"

בהמשך התייחס להתנדבות החברה החרדית במהלך המלחמה: "גם בימים וגם בלילות אני פוגש בישיבות עבודה את אותם מילואימניקים ומתנדבים של ארגוני הצלה ושל זק"א, והלב יוצא לאותה מסירות נפש שאין לתאר בכלל. אי אפשר לתאר את הזוועות שהם חוו וחווים".

"בעבר אפילו קצת זלזלתי בצורך ובחשיבות של ארגון כמו זק"א", הודה, "כשתודה לאל, תקופה ארוכה לא היו פיגועי ולא הבנתי באמת מה המשמעות שלו ואמרתי את זה למתנדבי הארגון שאני מחויב לקידום תהליך של חקיקת חוק זק"א, שהארגון הזה יוכר בצורה רשמית ולא יצטרך לקושש תרומות. אלמלא הארגון הזה, אנחנו היינו בקטסטרופה הרבה יותר גדולה מהקטסטרופה שהייתה ב־7 באוקטובר. יחד עם זאת אני באמת שמח גם לראות תופעה מבורכת של אנשים שמתגייסים לצבא".

חוק הגיוס הלך?
"בסופו של דבר, אני לא חושב שתהליכים של כפייה מעודדים משהו. אנחנו רואים כאן תופעה, רוח נדיבה של העם הזה, הבנה של גודל השעה, אני חושב שהעם חכם לא פחות ממנהיגיו ולפעמים הרבה יותר וצריך לתת לדברים לקרות".

מה עמדתך בנושא עונש מוות למחבלים?
"החוק הקיים היום, מבלי צורך לתקן אותו, כפי שהבנתי שגם אתמול אמר היועמ"ש הקודם אביחי מנדלבליט מאפשר, אני חושב שהגיעה העת בשם הצדק ובשם המוסר לבצע את מה שהחוק היום מאפשר. זה לא דומה לשום מקרה אחר וצריכים בהחלט לעשות ולבצע את הוראות החוק, ביחס לאותם נאצים של הנוחבה".

"המטרה שלי היא להפוך אותה לברית חיים"

השר גם התייחס לסוגיית העדה הדרוזית, והבהיר: "ישנה ועדת משנה לענייני הרשויות הדרוזיות והצ'רקסיות. האוכלוסייה הדרוזית והצ'רקסית שמשרתת בצה"ל, יש בינינו לבינם ברית דמים, והמטרה שלי היא להפוך אותה לברית חיים".

"האוכלוסייה הדרוזית והצ'רקסית שמשרתת בצה"ל ונותנת באמת את מיטב שנותיה ובניה לטובת המדינה מתמודדת עם אתגרים מאוד קשים בענייני תכנון ובנייה בגלל סיבות אובייקטיביות, היסטוריות וגם סיבות תרבותיות", הוסיף.

"לכלל המשימות הללו מיניתי את מי שהיה בעבר יועמ"ש איו"ש, אל"מ (מיל') עו"ד עאסם חאמד, שהוא דמות מקצועית מאוד, ראויה מאוד, שהמטרה והמשימה שהוגדרה לו בתפקיד החדש זה לתכלל את האתגרים אל מול ההנהגה המקומית, השלטון המקומי, אל מול מוסדות התכנון, לדבר תכנונית, לדבר משפטית ולהוביל גם כן לעידוד וקידום של בנייה רוויה למשל, של הוספת שטחים מאדמות מדינה לרשויות, להבטיח שכל אחד שנתן את מיטב שנותיו למדינת ישראל מבני העדה יוכל לקבל מקום לגור בו, לגדל בו ילדים, לחלום חלומות ולהגשים אותם", סיכם.

עריכה: אמיתי דואק

19/11/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


משה ארבל
משה ארבל  |  צילום: נעם רבקין פנטון/פלאש90
Paris