לאחר שעות ארוכות, הבוקר (ד') אישרה הממשלה את מתווה עסקת החטופים, זאת בתמיכה רחבה מלבד שלושת שרי עוצמה יהודית, איתמר בן גביר, יצחק וסרלאוף ועמיחי אליהו, שהצביעו נגד. ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו שוחח עם בן כספית ונעם לניר, התייחס להשלכות המהלך והגיב על אירועי 7 באוקטובר.
"זה צעד ראשון בדרך ארוכה מאוד, שיהיו לה עוד הרבה עליות וירידות", הודה. "אני מקווה שהפרק הזה יעבור בשלום ושמה שסוכם אכן יגיע לידי מיצוי אבל זו רק ההתחלה. הסיפור הקשה באמת עוד לפנינו. בכל פעם כשאני פוגש את אחת המשפחות, אני גמלאי, אין לי שום תפקיד במערכת, אני מנסה להעמיד את עצמי במקומן ואין לי מושג איך הם אוגרים את כמות הכוח המטורפת הזו בשביל להתמודד עם אירוע מהסוג הזה. זה משהו שהוא לא אנושי. לצערי הרב, לא ראיתי את מוסדות המדינה מתגייסים למשהו שהוא החובה המינימלית של המדינה כלפי האזרחים שלה. בסיכומו של דבר, מי שקובע את כללי המשחק אלו לא אנחנו. אנו נמצאים בסיטואציה בה אנחנו לא מנהלים את המשחק, אלא מגיבים. חיסול סינוואר, אני חושב שזה הישג נדרש אבל לא תמונת ניצחון. אני לא חושב שמהאירוע הזה יש תמונת ניצחון. חטפנו את המכה הכי חזקה מאז קום המדינה, מאז ומעולם. ועל ידי מי? על ידי ארגון טרור שיש לו 15 אלף אוחזי נשק".
עוד הוסיף, כי: "מה שקרה פה זה אירוע מטורף. אין לי שום ספק שחמאס בחלומותיו הוורודים ביותר לא תיאר לעצמו שיוכל לקחת כל כך הרבה בני ערובה. אם הוא היה רוצה, הוא היה יכול לשלש את הכמות. אף אחד לא עצר אותו. לדעתי הוא לא העלה על דעתו שיהיו לו יותר מעשרה אחוז. היינו יכולים לגמור את זה עם 1,000 חטופים, שום דבר לא עצר אותם. הם בחרו להרוג במקום לקחת, בחלק מהמקומות לשרוף במקום לקחת. בסיכומו של דבר, לקח הרבה מאוד זמן עד שהייתה יכולת של בלימה של האירוע המזוויע. יצאנו במובן הזה ביוקר, אבל זה היה יכול להיות הרבה יותר ביוקר. אנחנו נשלם את מלוא המחיר. כרגע מה שמשרת אותם היא ההפוגה שלדעתי יש לה שתי מטרות - ההתארגנות שלהם, והכנסת התקשורת הזרה פנימה".
יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה // צילום: MAHMUD HAMS/AFP via Getty Images
"כבר מתחילת המלחמה התחלנו להיערך לנושא של קליטת החטופים", הבהיר פרדו. "מה שהם עברו זה טראומה שקשה לתאר אותה. אין לנו צל של מושג מה הם עברו, אבל ממה שקרה באותה שבת, אנחנו יכולים להבין שלא הייתה פה חוויה חיובית. אני מקווה מאוד שיש מערך פסיכולוגי ערוך, שאמור לתמוך גם במשוחררים ולא פחות מזה במשפחות. אם אתם שואלים אם המערך הפסיכולוגי של ישראל ערוך לזה, התחושה שלי היא שרחוק מאוד מכך. אין לי ספק שיהיה רצון מצד מערכת הביטחון ללמוד מה קרה שם, והדברים הללו צריכים להיעשות בשום שכל. הפוסט טראומה שנכונה לנו במימדים ענקיים, אני לא בטוח שאנחנו מאורגנים לכך. אני חושב שכל משפחה שיש לה חטוף צריכה לקבל ליווי צמוד, אישי, לא לקחת אדם אחד, בכיר ככל שיהיה, ולשים אותו על 3-4 משפחות. המשפחות צריכות לקבל תמונה יומיומית מהדרג המדיני בדרך שהוא יבחר".
עריכה: מיכל קדוש