ברביעי (ד') אישרה ישיבת הממשלה את המתווה לעסקת החטופים שישיב לישראל כ־50 ילדים, אימהות ונשים מבוגרות בתמורה להפסקות אש זמניות. לאחר דיון ממושך, אושרה ההצבעה פה אחד מלבד שלושת שרי עוצמה יהודית שהצביעו נגד. שר הרווחה והביטחון החברתי יעקב מרגי התייחס לפרטי העסקה, ואף לדחייתה למחר (ו').
תחילה שיתף בתחושות שהיו בישיבת הממשלה שאישרה את העסקה: "אני גם הייתי שר בתקופת שחרור גלעד שליט, זו הייתה אחת מישיבות הממשלה עם הכי הרבה אורך רוח שאני מכיר. נשאלו שם הרבה מאוד שאלות. היו לי לפחות בין 6 ל־7 שאלות, ובשלב מסוים כבר ויתרתי על זכות השאלה כי כבר קיבלתי מענה מרוב שנשאלו כל כך הרבה שאלות ועל כל כך הרבה נושאים. אנשים רצו לדעת, נשאלו שאלות והצליבו".
עוד אמר: "אני כשלעצמי בתוך תוכי הייתי משוכנע שצריך לעשות הכול. אנחנו לא באותו עולם, לא באותו יקום, לא באותה מדינה. זו סיטואציה שלא דומה לשום דבר אחר, אי אפשר להשוות את זה, לא לרון ארד, לא לגלעד שליט, לא לאורון שאול והדר גולדין, אנחנו באירוע אחר ויש לנו מנופים שלא היו לנו פעם. הייתה לנו חובה קיומית לחברה הישראלית לעשות צעד כזה שהוא אמיץ, קורע, חותך בבשר, אבל להחזיר את החטופים. זו חובה של המדינה לאזרח, הייתה הפרה של הברית, האנשים האלה ברגעים הכי קריטיים שהיו צריכים את הריבון, את המדינה שכל כך השקיעו בה וברגע הכי קריטי שהיו צריכים אותה, היא לא הייתה שם. אנחנו בסיטואציה שלא דומה לכלום, לכן היה ברור שצריך לשלם מחירים כבדים מאוד כדי להביא את החטופים הביתה ונקווה שנצליח להביא אותם, עד האחרון שבהם".
מתי שמעתם אתמול שיש עיכוב?
"אני חושב שאף שר בממשלה או חבר מכוחות הביטחון שהיה באותה ישיבה לא מופתע שהודיעו אתמול על העיכוב. אני במקרה הייתי אתמול בישיבה עם ראש הממשלה וחברי הקבינט המצומצם כדי לסקור בפני ראש הממשלה והצוות והמזכיר הצבאי את תהליך קליטת החטופים. אנחנו לא מופתעים".
בהמשך פירט לגבי הכנת משרד הרווחה לשחרור חטופים, ואמר: "תהליך קליטת החטופים הוא מטען רגשי גדול. אנחנו לא יודעים מה אנחנו הולכים לקבל ואת מי אנחנו הולכים לקבל ובאיזה מצב אנחנו הולכים לקבל. התהליך הוא כזה, קליטה על ידי הצבא, מסירה למערכת הבריאות ומאותו רגע יש אתגר רצוף של צוות של עובדים סוציאליים, כל אחד לפי תחומו, לפי הסיטואציה שהוא ייתקל בה, שתלווה את המשפחה או את החטוף לאורך כל הדרך. אנחנו כבר נערכנו כשלא הייתה עסקה באוויר. אין הרבה חומרים לסיטואציה כזו, לא ישראלית ולא בינלאומית".
המשיך וציין: "הזמנו עבודה ממכון 'חרוב' וקיבלנו חומר מקצועי בנושא הזה, הדרכנו צוותים של עובדים סוציאליים ופסיכולוגיים לסיטואציות האלה, בנינו תיק לכל חטוף וכל חטופה שאמורה לחזור. אנחנו יודעים פחות או יותר אילו צוותים הצטוותו אליהם. יש כאלה שיחזרו ללא משפחה. שירותי הרווחה יהיו שם צמודים אליהם. בתהליך שנבנה, לא רק אלה שיחזרו יקבלו הודעה, גם תהיה הודעה לכל משפחות החטופים שלא חזרו אליהן. במלונות או ברשויות המקומיות שאליהן התפנו המשפחות, כבר שם יהיו צוותים ללוות כי זה יציף מחדש את כל המטענים הרגשיים".
לקראת סיום השיחה, אמר כי "אנחנו מעריכים שהיישובים שנפגעו, הקהילות שנפגעו, הטיפול שם יהיה לאורך שנים. יצטרכו את הסעד, גם הנפשי, גם התמיכה הנפשית, גם הליווי, גם הייעוץ".
עריכה: אמיתי דואק