אראל סג"ל

"אם האויבים שלנו רוצים להכחיד דור, אנו אומרים לא"

ח"כ קטי שטרית על הדיון בחוק ההמשכיות נוכח אירועי 7 באוקטובר: "יש לנו 24 שעות קריטיות כדי להמשיך את ההולדה - נתקלים בבעיות מול משרד הביטחון"


מפרוץ המלחמה, שנפתחה במסע הטבח המצמרר של אלפי מחבלי חמאס בישראל, הוקפאו זרעיהם של 48 גברים, מתוכם 41 חיילים ו־7 גברים, שמשפחותיהם ביקשו ליצור המשכיות ליקיריהם חרף הבשורה האיומה על נפילתם או רציחתם. 

חברת הכנסת קטי שטרית התייחסה לדברים, וסיפרה על הדיונים שערכה בנושא החוק, שזכה לשם 'חוק ההמשכיות': "החוק בעצם בא ואומר שחייל שנהרג בקרב או נרצח, יש אפשרות שהמשפחה שלו, בת הזוג שלו, תשאב את הזרע ממנו. יש לנו 24 שעות שהן קריטיות כדי להמשיך את ההולדה. אם האויבים שלנו רצו להכחיד את המשפחה או את הדור שהיה אמור לצאת מאותו חייל, אנחנו באים ואומרים 'לא, אנחנו לא ניתן לכם את זה ברמה המוסרית, הערכית'. אנחנו מחויבים להמשיך את דרכם של אותם חיילים, אותם קדושים".

"אני התחלתי עם החוק בעקבות פנייה של ברוך בן יגאל ושל ניצה בראלי, אנחנו דיברנו על 4-3. זה כל מה שהיה. הקפיצה הגבוהה ביותר נעשתה במהלך תקופת מלחמת 'חרבות ברזל'".

אבל מה אומר החוק?
"בפרוטוקול שניתן למי שניגש למשפחות ומודיע להן, אז בשורה הראשונה הוא אומר להן 'אם תרצו לקצור את זרע בן המשפחה שלכם, אז תדעו שיש את האפשרות הזאת'. נציגי משרד הביטחון מיידעים את המשפחה, כך שלא יקרה מצב שבו מאחרים".

לדבריה, "אנחנו עברנו דיונים רבים. אני חייבת להגיד שהחוק הזה לא התחיל מ־2019. החוק הזה בעצם החל עוד מהתקופה של גברת סויד שרצתה להכניס אותו כסעיף בחוק אחר ואז נאמר לה שצריך לעשות את זה כחוק נפרד. אחר כך המשיך עם זה צביקה האוזר, ולצערנו הרב, התהליך הוא מאוד ארוך כי הוא מאוד אמוציונלי. מגיעים בכל דיון הורים, וכל אחד רוצה לספר את הסיפור של הבן היקר שלו, הקדוש, שנהרג, שנרצח, והדיונים לצערנו הרב נמשכים 3 שעות וברגע שנפתחת המליאה אנחנו חייבים להפסיק את כל הדיונים, כך שזה נמשך".

כמה אנחנו קרובים לדבר הזה? איפה זה עומד מבחינת החקיקה?
"כל דבר אנחנו צריכים לעבור מול משרד הביטחון כמו מסננת וזה בעייתי כי יש פה המון השלכות. המספרים שהיום נשים הרות מבנק הזרע הוא גדול מאוד מאוד. אני באה ואומרת, הילד הזה מקבל משפחה, סבא וסבתא, דודים ודודות".

לגבי סוגיית הסכמת הנופלים, הציעה שטרית: "יש את הדיסקית שנותנים להם, שתהיה נקודה שאנחנו נדע שהם מסכימים. למה בצבא כן אפשר להציע להם כרטיס אד"י ואי אפשר להציע להם דבר כזה? הרי הבעיה היחידה היא נושא ההסכמה. למה זה נפל בבית המשפט העליון? כי עלתה שאלה 'ואם הוא לא מסכים'. הייתה שם אם אתמול בשם רחל, אישה מדהימה שהבן שלה קווין נהרג, היא הצליחה לגרום לאישה להרות מזרעו של הבן שלה, יש לה נכדה היום. היא אומרת 'אני מאושרת. אני קמה בבוקר ואני מאושרת כשאני רואה אותה. יש לי נכדה מהבן שלי שהוא איננו, זו הנחמה'. מצד שני, יש פה עניין ערכי. אנחנו נאמר לאויבים שלנו, שמנסים לרצוח אותנו, שמנסים לפגע בנו, 'אתם מנסים להכחיד אותנו, לא ניתן לכם'". 

"תעזרו לנו עם זה כי אנחנו נתקלים בהמון בעיות עם משרד הביטחון", קראה. 

23/11/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


קטי שטרית
קטי שטרית  |  צילום: הדס פרוש/פלאש90
Paris