אתמול (ב'), במהלך יומה ה־59 של הלחימה הקשה מול חמאס, התכנס קבינט הלחימה על רקע פיצוץ המו"מ וחידוש התמרון הקרקעי בשטחי רצועת עזה. השר בקבינט המדיני־ביטחוני חילי טרופר התייחס לדברים.
"אני באמת חושב שעשינו כל מה שיכולנו בתוך תנאים מאוד מסובכים, להחזיר באזור 100 אנשים הביתה", אמר לגבי עסקת החטופים, והוסיף: "כשסיכמנו את זה עם קטאר אל מול חמאס, אני לא חשבתי שנגיע להיקפים האלה, חשבתי שהרבה לפני זה חמאס יפרקו את זה. אני כל כך שמח על כל ילד ואימא ואישה וצעיר שחזרו הביתה, אבל אני לגמרי מבין ויודע כל הזמן שיש עוד הרבה שנשארו מאחור. לא יכולנו להביא יותר בשלב הזה, אבל חלק מהלחץ הגדול על חאן יונס, הוא בין השאר נועד גם כדי להחזיר אותם לשולחן".
לדבריו, "לפעמים המכה החזקה שנותנים לחמאס משרתת את החזרת החטופים, ראינו את זה. כמה ימים לפני הפעולה הקרקעית השהינו אותה כי חשבנו שאפשר להביא אנשים הביתה. רק כשהבנו שזה סתם משחקים שלהם, הפעלנו לחץ צבאי שבסוף יצר את התנאים שרבים ורבות שבו הביתה".
כל האסירים תמורת כל החטופים זה משהו שנידון בקבינט?
"לא, הוא לא באמת על הפרק. אני גם לא חושב שמצד שני הוא על הפרק. היום חמאס משתמש בהם הרבה יותר כהגנה והישרדות מאשר האמצעי לשחרור אסירים. ראיתם שגם במתווה הקודם, מה שהיה יותר חשוב להם אלה ימים של הפוגה, של הישרדות. אני מניח שגם פה זה המניע העיקרי שלהם. אנחנו צריכים להחזיר את כולם, זו המחויבות שלנו, זו האחריות שלנו. לא עמדנו בה ב־7 באוקטובר, לא משנה אם אני הייתי בממשלה או לא, לכן האחריות שלנו היא להשיב אותם הביתה".
לגבי החשש מפגיעה בחטופים, אמר: "בכל התוכניות הצבאיות האופרטיביות ממש מסומן לכוחות איפה יש מודיעין ודאי או משוער שנמצאים שם חטופים שלנו, וכמובן נמנעים מזה (מהפצצה). לא סתם שמעת לא מעט עדויות של משפחות חטופים או החטופים עצמם שאמרו שממש היו בבניין שנשמר וסביבו נרמסו בניינים אחרים, אבל זו מלחמה. אני מניח שלא הכול אנחנו יודעים, לפעמים יש גם תזוזות ובוודאי זה אחד השיקולים להאיץ ככל האפשר את החזרת החטופים, כי כל יום שהם שם, הם סובלים, כי כל יום שהם שם הם נמצאים בסכנה יותר גדולה, לכן אני חושב שלגמרי זו אחת המטרות העליונות בתוך המבצע הזה. אני מאוד מקווה שתיווצר בקרוב הזדמנות להשיב אותם הביתה".
בהמשך התייחס לביקורת של ראש האופוזיציה יאיר לפיד נגד שהותם בממשלה: "אני ולפיד מיודדים, אני מעריך אותו. אני חולק עליו עמוקות. אני חושב שהדבר האחראי זה להיות שם בפנים ולנהל את המלחמה הזו. אני לא ראיתי אותו בחדר, אז אני לא יודע על סמך מה הוא אומר שאנחנו לא משפיעים או לא שותפים בהחלטות. מכיוון שאני כן נמצא שם, אני יודע עד כמה הנוכחות שלנו שם דרמטית, ובאילו החלטות הרות גורל טוב שהיינו שם. להשאיר לבד את כל מי שהוא חושב שמסוכן להוביל לבד את ישראל נשמע לי גם מהצד שלו כדבר הלא אחראי. נכון, אנחנו מתנגדים לכספים הקואליציוניים, הצבענו נגד כמוהו, הוא לא הצליח להפיל את זה מהאופוזיציה, אנחנו לא הצלחנו להפיל את זה".
גם בכנסת תצביעו נגד?
"אנחנו נצביע נגד. אם נתניהו רוצה לפטר אותנו, שיפטר אותנו. אנחנו נצביע נגד כי בתקציב הזה יש סעיפים שהם לא ראויים בתקופת מלחמה, אבל המציאות היא מורכבת".
עוד אמר: "הנוכחות שלנו בפנים היא חשובה גם ברמה המבצעית של אילו תוכניות עושים ואיך עושים. אני חושב שגם כולם מבינים היום שבשחרור של החטופים, בוא נגיד בעדינות, הייתה משמעות רבה בנוכחות שלנו שם. זה חשוב כמסר ללוחמים שמסתכלים למעלה והדבר שהם הכי צריכים זה אמון בהנהגה ולדעת שכל ההחלטות שמתקבלות שם הן בהסכמה רחבה ובשיקולים ענייניים. הנוכחות שלנו שם נותנת את זה ללוחמים ונותנת את זה לעולם ולאויבים שלנו שיבינו שישראל ברגע הזה היא ביחד. לגבי האכזבה שלי מנתניהו, בוודאי שכל פעם שמישהו מתעסק בעת הזו... וראינו השבוע את ישיבת סיעת הליכוד, שהיא אולי הייתה זיקוק של הדבר הזה. הרי גם אנחנו עושים ישיבות סיעה".
"פעם אחת בחודשיים האלה, לא עלה בישיבת הסיעה עניין פוליטי. זה לא הזמן. כולם שמו את זה בצד. הציפייה היא שגם בליכוד וחברי ממשלה ישימו עכשיו פוליטיקה בצד. עכשיו נלחמים על הבית. זה מה שצריך. כל מי שמערב פוליטיקה, לא משנה אם זה בצורת כסף או בצורת התבטאויות על גלנט וגנץ, או בצורת התקפה על דובר צה"ל, יש לזה הרבה מאוד ביטויים. כולם לא ראויים, כולם לא מתאימים לתקופה הזו ואני מקווה שהם יתעלו לרגע", סיכם.
עריכה: אמיתי דואק