במהלך המלחמה המורכבת ללא ספק, זהו יומה ה־69, עולה השאלה כיצד תיראה רצועת עזה ביום שאחרי, לרבות באשר לפלסטינים המצויים בשטחי הרצועה והשליטה בשטח לאחר נצירת האש. חבר הכנסת זאב אלקין הגיב לדברים.
"ההתנגדות לכניסה של רשות הפלסטינית לעזה, זה ברור", הדגיש אלקין, והוסיף: "יש פה גוף שהוא לא מצליח לשלוט אפילו על מה שהוא צריך לשלוט היום. על ג'נין הם לא מצליחים להשתלט. תראו מי עושה את המבצע בג'נין ומי דואג לביטחון בג'נין, זה צה"ל, זו לא הרשות הפלסטינית".
"יש פה גוף שהוא משלם משכורות למחבלים, כולל לאלה שהשתתפו באירוע ב־7 באוקטובר. אתה מעלה על דעתך שגוף שמשלם משכורות לאלו שטבחו בצורה כל כך אכזרית באזרחי מדינת ישראל, שאנחנו קוראים להם דאעש, גוף שמשלם משכורות כדי לעודד את הבאים בתור שיעשו את זה, אתה חושב שהוא יביא פתרון לרצועת עזה? שהוא יחנך אחרת?", ציין.
יש לך פתרון אחר?
"יש כל מיני מחשבות על פתרונות, זה נכון שמדינת ישראל צריכה לדון בזה ולהחליט על זה. אני הייתי בין אלה שאמרו שהיא צריכה להחליט על זה מהיום הראשון עוד לפני תחילת התמרון הקרקעי כדי לייצר מציאות תוך כדי הלחימה בעזה ולא לדחות את זה ליום בלתי ידוע, כי אז כבר יהיה הרבה יותר קשה. אני גם מאמין שזה חלק מהשגת הניצחון".
"לא קורא נכון את המפה הציבורית והפוליטית בישראל" // ביידן. צילום: Chip Somodevilla/Getty Images
"ברור מה לא, לא הרשות הפלסטינית, לא חמאס", הבהיר. "העמדה הרשמית של מדינת ישראל ידועה. היא לא מדברת על שליטה ישירה של מדינת ישראל ברצועת עזה. כשאומרים את שלושת הלאווים האלה יש כל מיני פתרונות יצירתיים על השולחן. הדיון הזה מתקיים כבר במדינת ישראל, אני שמח".
יש לנתניהו מרחב לדון עם האמריקנים?
"הנשיא ביידן דיבר על הצורך להקים מדינה פלסטינית ואמר שבקואליציה הזאת זה בלתי אפשרי. אני חושב שהוא קורא לא נכון את המפה הציבורית והפוליטית הישראלית".
בהמשך התייחס לדיווחים על מתיחות במחנה הממלכתי: "נכנסנו כולנו בדעה אחת לזמן המלחמה עד לסיום המלחמה, זאת הייתה התפיסה כי אמרנו שניצחון במלחמה הזאת על חמאס הוא קריטי לביטחונה של מדינת ישראל וזה דוחה הצידה את מלחמות היהודים שיצטרכו לחזור ביום שאחרי. זה מה שכתוב בהסכם הקואליציוני שחתמנו עליו. דעתי לפחות לא השתנתה, אני גם לא מכיר שדעתו של בני גנץ השתנתה. אמרנו דברים מאוד ברורים בשיח הפנימי שהיה לנו לפני שנכנסנו לממשלה, חתמנו הסכם כזה וזה נשאר בעינו".
"לא מכיר שדעתו השתנתה" // גנץ. צילום: חיים גולדברג/פלאש90
"אנחנו לא חלק אינטגרלי מהקואליציה הזאת", טען, והוסיף: "הצטרפנו באמת למאמץ המלחמתי בזמן מלחמה, הביקורת שלנו לא נעלמה לשום מקום, היא בעינה עומדת. בנושאים שקשורים למלחמה יש לנו השפעה, היא לא 100 אחוז כי אנחנו לא 100 אחוז של הקואליציה ולא 100 אחוז של הכנסת, זה חלק מההליך הדמוקרטי אבל יש לנו הרבה השפעה. בנושאים הכלכליים החברתיים יש לנו פחות השפעה, כי באופן מודע ויתרנו על התפקידים הביצועיים ונכנסנו רק למאמץ המלחמתי ולכן אנחנו גם נצטרך לצערי לעשות היום אירוע שהוא מאוד חריג - נצביע נגד התקציב, כולנו, כולל השרים שלנו. זה אירוע מאוד לא מקובל, אני הרבה שנים בפוליטיקה".
עריכה: אמיתי דואק