סיון כהן

"המתקפה תצטרך להסתיים לקראת סוף ינואר"

14152

ראש אגף מבצעים לשעבר אלוף (מיל') ישראל זיו על התקדמות הלחימה • על סוגיית הריכוך האווירי: "מעולם אי אפשר היה להכריע מערכה מהאוויר"


עשרה לוחמים נפלו השבוע (ג') בפעולת כוחות צה"ל בסג'עייה, זאת על רקע ההתקדמות בעומק הרצועה. לאחר האסון הקשה שבה ועלתה שאלת הריכוך האווירי, לרבות המינון בו יש להשתמש בהפצצות חיל האוויר, כשברקע השעון הבינלאומי לעצירת המלחמה מתקתק. 

אלוף (מיל') ישראל זיו, ראש אגף מבצעים במטכ"ל לשעבר, התייחס לדברים, ואף הגיב על המכתב ששלחו הורים ללוחמים לרה"מ בו קראו להפציץ יותר מהאוויר על מנת למנוע סיכון חיילים: "אי אפשר להגיד מצד אחד שסומכים על צה"ל שהוא יודע לעשות את העבודה ומקימים ועד הורים לנהל את אופן הפעולה של צה"ל. אני נגד המהלך הזה, אני חושב שזה מהלך לא נכון, הוא מחליש את צה"ל. הוא פוגע באמון במפקדים שלו".

"אני קורא להורים להביע אמון מלא בצה"ל ובמהלכים הצבאיים שהוא עושה. כולם שם בעלי זכויות ומושקעים בדבר הכי יקר שלהם, ילדיהם. אגב, גם כל המפקדים שישנם שם היום בשירות, הילדים שלהם משרתים תחתיהם. גם הבן שלי כמובן. לכן אין להם פה איזו זכות יתרה", אמר. 

לדבריו, "עובדתית צה"ל מפציץ מהאוויר או הפציץ עד היום יותר מכל מה שהוא הפציץ בכל המלחמות יחד, אבל מה לעשות שרק בעיר עזה יש כ־200 אלף בתים, אין לנו אפילו מספיק חימושים אם היינו רוצים להפציץ. הדבר השני, מעולם אי אפשר היה להכריע מערכה מהאוויר. בסוף אין מה לעשות צריך ללכת לשם אחרי כל האש".

"סג'עייה יותר משוטחת מאשר קיימת, רק צריך להבין, אלה היקפים עצומים. אנחנו בסך הכול כחודש וחצי מטפלים בבעיה שלא טיפלנו בה 15 שנה בהיקפים פסיכיים. כל עזה זה קן של טרמיטים, גם בשטח מעל הקרקע, גם בשטח מתחת לקרקע. זה צורך הרבה מאוד זמן והרבה מאוד פעולות. הצבא אגב עובד שם יוצא מגדר הרגיל", טען. 

עוד אמר: "היקף ההרוגים בסג'עייה, אלמלא היינו עושים את ההפצצות והתהליכים ונוקטים במשנה זהירות, היינו יכולים לספוג היקף כזה כל יום וזה לא קרה כל יום. זה אגב אירוע אחד או שניים של ביש מזל ומביא לתוצאה הזאת. אבל זו לא התוצאה או המצב היומיומי, אז לא כתוצאה מזה תוך שנייה מאבדים אמון והולכים להפגנת אימהות שהיא בעצם הבעת אי אמון במפקדי צה"ל. זה לא נכון".

"שעון החול הזה פועל בעודנו מדברים כי אין אשראי פתוח"

לגבי הלחץ הבינלאומי על ישראל, טען: "שעון החול הזה פועל בעודנו מדברים כי אין אשראי פתוח, בטח לא במצב כזה. ההערכה שלי, ואני אומר את זה במלוא הזהירות, זה שהמתקפה הזאת יכולה להמשיך בקצב ובהיקף האגרסיבי שלה, סדר גודל של עד סוף ינואר".

"המתקפה תצטרך להסתיים לקראת סוף ינואר, אקוויוולנטי לאשראי, אבל לא רק לאשראי, יש עניין של אורך נשימה, יש מילואים, צריך להחזיר את המשק. ישראל לא בנויה לשנה של מלחמה. מי שאומר את זה לא ישב עם פנקס ועט להבין בכלל מה המשמעויות הכלכליות. אנחנו לא יכולים לעמוד בזה, זה לא רלוונטי", הוסיף. 

לטענתו, "נצטרך לעשות את הכול להביא הכי קרוב להכרעה בחודש הזה. מה כן נשיג בוודאות? את הוצאת השליטה הצבאית והאזרחית של חמאס מהרצועה. אנחנו כבר שם, אבל נשלים את זה. אנחנו כנראה נביא לכך שצפון הרצועה יהיה הרבה יותר נקי ונצטרך בשלב הזה להודיע על סיום המתקפה וביצוע של קו הגנה קדמי במקומות שהגענו אליהם, שממנו אחורה יתחיל תהליך של פירוז".

"מה זה פירוז? זה ניקיון. כמו שעושים עכשיו בסג'עייה, אותו דבר יצטרכו לעשות כי יש עוד הרבה פירים וקני מחבלים, והכי חשוב, יש לנו חטופים. צה"ל לא יכול לחזור אחורה בלי להביא את החטופים הביתה. אבל כדי שנקבל את האשראי חייבים כרגע לדבר עם ארה"ב, עם מצרים, מדינות נוספות, על אותו יום שאחרי, על הטיפול בפליטים, שלא אנחנו רוצים לקחת אחריות אבל צריך לטפל בפליטים האלה כי אם יהיה שם אסון, זה יידבק בנו", ציין. 

"לכן מה שצריך לעשות הקבינט זה בדיוק לעסוק ביום שאחרי. הוא לא צריך לאשר תוכניות צבאיות, את זה הצבא יודע לעשות לבד, הוא יאשר", הסביר, "התפקיד העיקרי שלו זה להבטיח שתוצאות המלחמה עם המחירים הקשים ששילמנו יהיו ברי קיימא, יביאו באמת את ההישגים ולא יתמסמסו בכל מיני סיסמאות פוליטיות שאני שומע מכיוונו של רה"מ, על זה שאנחנו הולכים לשלוט בשני מיליון פליטים, מה, ישראל תעשה תוכנית מרשל לשיקום של 150 אלף בתים? מאיפה יש לנו את הכסף לזה?"

"המצרים צריכים לשחק תפקיד הרבה יותר משמעותי"

במהלך השיחה, הביע את דעתו גם בקשר לדיווח, לפיו קבינט המלחמה בלם את יציאת ראש המוסד לקטאר כדי להתניע עסקת חטופים. "נגיד שזה הנתון, אנחנו לא יודעים בדיוק מה היו השיקולים שם, וגם אני שיחסית קרוב למערכות לא יודע בדיוק מה היו השיקולים שם. אבל אני יודע שהדיונים האלה לא נעשים כתוצאה מזה ש'הנה סיימנו את עניין החטופים ומישהו פה שם כתף קרה לעניין הזה'. המצב הוא בדיוק הפוך. יש פה דאגה, כנה, אמיתית ומעשית לנושא הזה של גורל החטופים", הבהיר. 

"אני חושב שהמצרים צריכים לשחק תפקיד הרבה יותר משמעותי פה ולא להיות מסור רק בידי הקטארים שהם חלק מהבעיה, הם אלה שיצרו את המפלצת הזאת של חמאס. המצרים יודעים לדבר עם חמאס מצרית שזה קצת יותר נוקב מקטארית שזה בא עם מזוודות. ממה שאנחנו מבינים חלק מהנהגת חמאס סגר מדפים, הוא פוחד על עורו. אגב, סינוואר הוא פחדן גדול, הוא בבריחה והוא מנותק מהעולם. קשה אפילו להגיע איתו למגע", הסביר. 

"אני חושב שגם אם היו משחררים את דדי (ראש המוסד) והוא היה נוסע לקטאר, מי שחושב שמאחורי זה כבר קיימת איזושהי עסקה שמישהו מסרב לה, טועה. אין דבר כזה. זה כאילו היה רצון לייצר איזה קשר. עכשיו, יש שם שיקולים - האם זה נכון? האם צריך לראות קודם כל שהם יעשו צעד ראשון? כי כשאנחנו רודפים אחרי זה, אז ברור שהם בעמדת חוזק. אם הם בעמדת חוזק, הם מיד יחזרו לעניין של לנסות לעצור קודם כל את צה"ל, כי זו המטרה שלהם. אני לא חושב שסינוואר מרוצה מהתוצאות של העסקה שהוא עשה. הוא הרוויח זמן, אבל הוא לא שינה בעצם שום דבר דרמטי. הוא חשב שהוא כן יצליח למסמס את המתקפה של צה"ל", הדגיש. 

עריכה: אמיתי דואק

14/12/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל זיו
ישראל זיו  |  צילום: גיא חמוי
Paris