אראל סג"ל

"האויב תמיד עושה מאמץ להסתיר את המידע"

10438

ראש חטיבת המחקר באמ"ן לשעבר תא"ל (מיל') יוסי קופרווסר על מנהרת החמאס שגילה צה"ל סמוך למחסום ארז: "עצם קיומן של מנהרות זה דבר ידוע"


אתמול (א') פורסם כי לוחמי צה"ל חשפו את מנהרת הטרור הגדולה ביותר בשטחי רצועת עזה, זאת באורך של יותר מ־4 קילומטרים. על פרויקט המנהרה אמון, בין היתר, אחיו של מנהיג חמאס ברצועת עזה מוחמד סינוואר.

תא"ל (מיל') יוסי קופרווסר, לשעבר ראש חטיבת המחקר באמ"ן, התייחס לממצאים: "החיים במודיעין הם מסובכים. תמיד יש פערי מידע עצומים. כל המאמצים מוקדשים לצמצום הפערים האלה, לא תמיד בהצלחה. לצערנו, האויב תמיד עושה מאמץ להסתיר את המידע שאנחנו מנסים להשיג. זה דבר שהוא חלק מהחיים במודיעין".

לדבריו, "עצם קיומן של מנהרות, כולל בגזרה הזאת, זה דבר שהוא מוכר מן העבר והיה ידוע. כל המאמץ בזמנו להקים את המכשול התת קרקעי מסביב לרצועה נבע מזה שידענו שיש מנהרות שחודרות או אמורות לחדור לתוך שטח ישראל ורצינו לחצוץ בינן לבין שטח ישראל מתחת לקרקע. הקיר התת קרקעי הזה נבנה גם במרחב שבו נמצאה המנהרה הזאת. לכן אין פה איזו הפתעה בסיסית שלא ידענו שיש מנהרות".

יכול להיות שיש לנו כאלה הפתעות עדיין בצפון?
"כן, יכול להיות, לכן המודיעין צריך להימשך כל הזמן ולהגיע אל מקורות המידע שיספרו לנו מה באמת קיים ומה לא קיים".

איך לדעתך ייראה היום שאחרי בעזה?
"היום שאחרי הוא אזור מורכב ומאוד מדורג. בבוקר שאחרי, שייקח הרבה שעות, צה"ל יצטרך לשלוט ברצועה, גם בהיבט הביטחוני וגם בהיבט האזרחי כי אני לא רואה איזו התנדבות של גורמים שמקובלים עלינו לקחת אחריות על הרצועה מיד לאחר השלמת המבצעים הצבאיים, החלק הצבאי המרכזי, לכן צריך להיערך לבוקר שאחרי לפני שנערכים לצהריים שאחרי".

"בצהריים שאחרי אנחנו רוצים שיימצא איזה גורם בינלאומי ובינערבי שיהיה מוכן לשתף פעולה עם גורמים מתוך האוכלוסייה בעזה בכינון שלטון אזרחי שאיננו קיצוני, איננו מטיף לשנאת ישראל ולהכחדה והשמדתה, אבל אני אומר עד שיגיע הצהריים הזה, ייקח זמן", ציין. 

"חשבתי שחמאס יזכה בהישג גדול בבחירות"

במהלך השיחה, התייחס גם להתנגדותו לפני כ־20 שנה לאפשר לחמאס להתמודד בבחירות הפלסטיניות, על רקע הלחץ האמריקני דאז. "הייתי אז רח"ט מחקר וחשבתי שחמאס יזכה בהישג גדול בבחירות וזו טעות בכלל עקרונית לאפשר לו להשתתף בבחירות. יש בהסכמי אוסלו סעיף מיוחד שאומר שמי שתומך בגזענות ובאלימות לא יכול להשתתף בבחירות", אמר. 

"הסעיף הזה הוסף להסכמי אוסלו כדי למנוע את השתתפות חמאס. לכן הצבעתי על הסעיף הזה ואמרתי שאסור לנו לאפשר את השתתפות חמאס בבחירות", טען. 

לדבריו, "אני לא חשבתי שחמאס הוא בר ביות. ראיתי סכנה בהשתתפות בבחירות, ידעתי שהוא יזכה להישג משמעותי. היו כאלה שלא הבינו מה אנחנו אומרים באמת. בצבא פחות התעסקו בזה, לא תמכו בעמדתי אבל גם לא פסלו אותה, אבל מהצמרת המדינית קיבלתי תשובה די ברורה - שזה לחץ אמריקני שמביא להשתתפות חמאס בבחירות ושהאמריקנים התחייבו שאם חמאס ינצח ויהיה שותף בממשלה, האמריקנים לא יעבדו עם הממשלה הזאת. הם לא עבדו עם הממשלה הזאת והיא נפלה".

"זה הוביל בסופו של דבר להפיכה ברצועת עזה. במקביל עוד הייתה את ההתנתקות וכל מיני דברים נוספים שקרו באותה תקופה ששיחקו לידי חמאס. אבל מה שחשוב בהקשר הזה לומר זה מי ששלט אז ברצועת עזה, בעצם מ-1994 עד 2007 הייתה הרשות הפלסטינית, שתחתיה צמח חמאס בקצב כל כך מסחרר והפך להיות הכוח המרכזי ברצועת עזה, כוח צבאי משמעותי", הוסיף. 

"כאשר יצאנו מהרצועה, חמאס היה יכול להעיף משם את הרשות הפלסטינית בקלות, ולעשות זאת על ידי ההתלהבות שנגרמה בשורותיו כתוצאה מההתנתקות. ההתנתקות התפרשה ברצועת עזה וגם מעבר לה כהישג של הטרור של חמאס ולכן היה קשה לרשות הפלסטינית להתמודד איתו", הדגיש. 

עריכה: אמיתי דואק

18/12/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יוסי קופרווסר
יוסי קופרווסר  |  צילום: משה שי/פלאש90
Paris