המלחמה, שהצליחה להפתיע אותנו ללא ספק, טרפה את הקלפים באשר לכל מה שידענו והכרנו על המציאות במדינת ישראל. חלק משמעותי משגרת יומנו בא לידי ביטוי באפיק הכלכלי שלנו, לרבות האופן בו אנחנו בוחרים להשקיע את כספנו. אם בכלל. בפרק השני של 'נקודת מפנה' בהגשת קובי דהאן ואופיר זילביגר מחברת 'goola' המגולל את הדרך לתכנון עתידנו הפיננסי, שוחח עם יואב הולצר, מנכ"ל, בעלים ומייסד בית ההשקעות 'IKGAI' , על החלק של ההשקעות בנדון.
"כשאנחנו מדברים על נקודת מפנה, אחת מנקודות המפנה היא נושא ההשקעות", פתח דהאן. "זה תחום שיכול להצמיח אותנו. עכשיו אנחנו בתקופה של אמצע מלחמה, ויש מצבים שבהם אנשים פועלים מתוך פניקה. אני זוכר את אחד הטלפונים הראשונים בפרוץ המלחמה, זה היה בראשון באזור 10:00, אחת הלקוחות ביקשה שנוציא לה את כספה החוצה. שאלתי בעדינות אם קרה משהו, והיא השיבה שלא. הסברתי לה שזה לוקח כמה ימים עד שאפשר לקבל את הכסף, ושהיא תספוג את כל הירידות של הימים הראשונים. השיח קודם כל היה להרגיע אותה ולהבין אם קרה משהו, להזכיר לה שהיא רוצה לחסוך בטווח ארוך, ולטווח ארוך יש תקופות של ירידות ועליות אבל צריך לפעול באיזשהו שקט מסוים".
בתגובה, הביא הולצר את תמונת השוק: "בשלוש השנים האחרונות אפשר לומר שהמגמה הכללית היא עלייה במידת התנודתיות בשווקים. הייתה קורונה, ואז מאבקים משפטיים על הרפורמה, וזה יצר כאב וחששות, דבר שבא לידי ביטוי בשווקים, ועכשיו גם המלחמה. מבחינת האדם הפרטי, הוא רואה שהכל זז בתיק שלו, והוא מרגיש שזה לא יציב ואומר שכדאי לברוח מכאן. זו תגובה הישרדותית. כשבאים להשקיע, חשוב לדעת אם ההשקעה מתאימה ואם היא איכותית ויציבה שתיתן לנו את מה שאנחנו רוצים ממנה. צמיחה כלכלית בת קיימא היא בדיוק במקום ההפוך המנטלי. השקעות הן דבר של עקרונות, של שיטתיות שחוזרת על עצמה, יציבות, גרפים, ויש המון שיח בעולם מאוד מורכב. כשמכניסים לתוכו גחמות או רגשות, בד"כ זה לא יוצר לנו משהו טוב בתיק".
"צריך להפריד בין כסף לטווח קצר, בינוני, ארוך וארוך מאוד. בטווחים הארוכים אתה בעיקר צריך לא לעשות כלום", הבהיר. "בעדינות ובשום שכל אפשר לבדוק כמה אפשרויות מדי פעם ולעשות עוד כמה אחוזים בתיק, אבל זה מקום מאוד שקט. לא מהמקום של לעשות איזו מכה. צריך לשים לב שפעם בכמה שנים יש שינוי מחזור כלכלי, פעם ב-50 או 70 שנה יש שינוי מחזור גדול, ואז יש שינויים מאוד גדולים. אני אישית חושב שמי שמשקיע לטווח ארוך בייחוד בשוק האמריקני, צריך לקחת בחשבון שיכול להיות שבמהלך העשור הקרוב יצטרך לעשות שינוי".
בהמשך דבריו, התייחס קובי לשאלת העיתוי והדגיש: "אנחנו עכשיו בתקופת מלחמה, יש לה את התנהלות השוק שלה. הרבה פעמים אנשים מקבלים החלטות משמעותיות בלחץ, וזאת למרות שלפעמים חלק גדול מתיקי הלקוחות מושפעים מחו"ל. מה שאנחנו חווים פה שונה מהשוק מעבר לים. בסופו של דבר, אין למשפחות תוכנית עסקית לחיים. זה הבייסיק, מה אתם כמשפחה רוצים? מה היעדים שלכם? הדבר הראשון שבעיניי הוא הבעיה הכי גדול היא שאין לאנשים זמן. אחת מנקודות המפנה החשובות הן לא כלכליות אלא פסיכולוגיות ואנושיות. ישבתי עם שני בני זוג, ואמרתי להם לדמיין כיצד ירצו לעזור לילדים. כל אחד כתב רעיון על דף, הבעל רשם 'שיסתדרו לבד', והאישה כתבה 'לעזור לכל אחד במיליון ש' לקניית דירה'. שימו לב לפער המטורף הזה. הם אף פעם לא דיברו עליו".
"השוק הישראלי נפגע בשנה האחרונה, אך יש סבירות שהוא הולך לחזור ובגדול", הביא יואב בשורה חיובית למדי. "להערכתם של רבים תהיה עלייה גדולה, דבר שעשוי ליצור צמיחה בישראל. אני מעריך שישראל תצא מאוד חזקה מהמלחמה, כי הלכידות שהייתה חסרה, אני חושב שהיא חזרה. אני מאוד אופטימי יחסית לשוק ישראלי, ברור שתמיד יכול לבוא ברבור שחור. אל תזלזלו בבית שלכם. אני צופה שאם אנו מנצחים במלחמה ודברים סבירים, הדולר עלול להיות בצניחה עד כדי כך שיגיע גם ל־2. זה גם עניין של תנודתיות עצומה".
את דבריו, סיכם במספר לקחים שעלינו ללמוד מהתנהלותנו היומיומית: "התקשורת בין כולנו לקויה. גם בתוך הבית, בין זוגות, בין ילדים להורים, אני לא יותר טוב. לא מוצאים את הזמן לדבר על הדברים הללו ועל סדר עדיפויות, הרבה פעמים אתה עייף, בן הזוג רוצה משהו אחד ובן הזוג השני לא רוצה. בגלל החיים המודרניים, הכל נהיה נורא קצר ואנחנו שוכחים את התהליך. הדבר המרכזי הוא לדעת כמה כסף מיועד להשקעה לטווח קצר, כמה לטווח ארוך וכמה לטווח ביניים. כל מה שקשור לעשר שנים ומעלה, בשביל זה יש את שוק ההון".