ניסים משעל וטל שלו

"מעריך שההדלפה יצאה כנראה מאחד המתמחים"

פרופ' אביעד הכהן בתגובה לפרסום טיוטת פסק הדין של העליון באשר לעילת הסבירות: "מבחינה משפטית זו בהחלט רעידת אדמה"


על פי טיוטת פסק הדין בבג"ץ בעתירות לפסילת ביטול עילת הסבירות שחשף אתמול (ד') העיתונאי עמית סגל ('חדשות 12'), מסתמן רוב של 15 שופטי בית המשפט העליון בעד פסילת החוק, זאת כש־8 מהם עתידים לתמוך לעומת 7 מתנגדים. פרופ' אביעד הכהן, נשיא המרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, התייחס לבשורה הדרמטית ללא ספק. 

"הפרסום לא לגמרי הפתיע, אבל מבחינה משפטית זו בהחלט רעידת אדמה", טען. "זו הפעם הראשונה בה בג"ץ קובע בצורה חד משמעית שהוא יכול לפסול חוק יסוד, ושהוא גם עושה את זה. בדיון היו שלוש מגמות שונות, מגמה שהלכה בוודאי לכיוון הזה, וחלק הלכו לכיוון השני. חשבתי שמה שיקבע זו עמדת ביניים שתאמר שאנחנו חושבים שהחוק לא חוקתי אבל דוחים את ההכרעה בשנתיים ונותנים לכנסת אפשרות לתקן כדי לא לעורר זעזועים מיותרים. אם אכן הפרטים נכונים, כי עדיין יש אפשרות לשינויים, יכול להיות שהפרסום יגרום לבומרנג בניסוחים מסוימים". 

עוד הוסיף, כי: "יש פה בעיה של אובדן אמון. אני מעריך שההדלפה לא יצאה מהשופטים אלא כנראה מאחד המתמחים שנמצאים שם חצי שנה או שנה ואין להם הרבה מה להפסיד. כל מי שנמצא במקום הרגיש הזה, האמון הוא הדבר הבסיסי ביותר במוסד הזה. כשיוצאת הדלפה כזו, אני חושב שיש פה בעיה קשה שאני לא בטוח שאפשר להתגבר עליה. אם מה שהודלף נכון יש פה 8 מול שבעה, והשופטת חיות וברון אמורות לפרוש בעוד שבועיים ואז הרוב יהפוך להיות המיעוט מבחינת העמדות. מדובר על חודשים, עוד לפני הדיון. כל תוצאה שלא תהיה הייתה מביאה לתגובות מהצד הזה של המפה ומהצד השני". 

"העניין הזה יצא מכל פרופורציות", הודה פרופ' הכהן. "גם אם היו מבטלים אותה החוק היה עובר. אני לא חושב שפסיקות העליון היו משתנות באופן דרמטי. העניין המרכזי כמשפטן בעיניי הוא הסיפור של פסילת חוק יסוד, אך במקרה הספציפי הזה אני חושב שגם אם עילת הסבירות תבוטל, לא תהיה לזה משמעות גדולה על פסיקות בית המשפט העליון". 

עריכה: מיכל קדוש 

28/12/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בג"ץ עילת הסבירות
בג"ץ עילת הסבירות  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris