בתגובה להחלטת בית המשפט העליון אתמול (ב') בדבר ביטול התיקון לחוק עילת הסבירות, בליכוד העריכו כי "הרפורמה מתה", כך לדברי מספר גורמים במפלגה. חבר הכנסת משה סעדה (הליכוד) שוחח עם אודי סגל וענת דוידוב והתייחס להחלטה הדרמטית ללא ספק.
"שואל את עצמי איך החיילים מקבלים את זה?", הודה ח"כ סעדה בפתח השיחה. "בן שלי נמצא עכשיו בעזה, בחאן יונס, בטנק, בגשם, בבוץ, עם אנשים עם דעות שונות, והוא יעשה את הכול וילחם כדי להציל אותם. אמרתי שצריך להתעסק בשני דברים, במלחמה ובשיקום העוטף, ולא בשום דבר אחר ולא בכספים קואליציוניים. אחדות היא מצרך נדיר, היא הדלק של הטנק. כשאתה מבין את המשמעות של אחדות, שאנחנו במלחמה, זה לא זמן לפסק דין שהוא משסע, מפלג. כאיש שבא מהמערכת, זה המקרה הקלאסי שבית משפט מציע מתווה פשרה".
עוד הסביר כי "בית המשפט ביום ביומו מציע הצעות פשרה כדי לייצר את הצדק, גם במקרה הזה זו הייתה אחריות של בית המשפט. הוא יודע שאנחנו במצב מלחמה, הוא יודע את הצורך של האחדות, וכמה הוא קריטי לניצחון שלנו והשמדת החמאס. בית המשפט בתוכו הוא חלוק. יש שם שני צדדים. אני חושב שבית המשפט העליון שרואה את העם, והוא חייב כי זו חובה שלו, הוא מבין שהיה צריך להכריע פה לטובת האחדות. בית המשפט אמר שכדי לבטל חוק יסוד, גם אלו שסברו שצריך, צריך רוב או פה אחד או היו כאלה המקלים ברוב של שני שליש, אין סיטואציה שמבטלים ברוב של שופט אחד".
נשיאת העליון אסתר חיות // צילום: יונתן זינדל/פלאש90
"אתה מתעלם מ־12 השופטים", טענו צמד המגישים, וח"כ סעדה חידד: "אני לא מתעלם, ההכרעה לבטל את החוק הספציפי הזה התקבלה בקול אחד. שבעה שופטים אמרו 'יש פרשנות מקיימת, אפשר לקיים את החוק הזה'. בית המשפט אומר בסופו של יום שיש מחלוקת שהיא לשם שמיים בין השופטים, שבעה אומרים לא וברוב של קול אחד. אני קודם כל חושב שאנחנו עכשיו במצב של לחימה, אנחנו צריכים לדאוג לאחדות בעם. גם אמרתי את זה לפני המלחמה, שמעל כל הרפורמה הזו זה העם, מרקם החיים בחברה הישראלית. אני אומר את זה ביתר שאת היום".
בנוסף, הדגיש חבר הכנסת מטעם מפלגת הליכוד כי "החובה שלנו לכבד פסיקות. החובה שלנו לייצר עכשיו שיח, ביום שאחרי, שיח מחבר, מאחד, שלא מתייחס לאחר כסכנה קיומית כמו האמירה של השופט בר און. היא אומרת 'סכנה קיומית' ומקבילה את זה לטבח, זה מראה לנו את המצב של בית המשפט. החובה שלנו לתקן את הדברים האלה. הרפורמה זו אידיאולוגיה, ואידיאולוגיה היא רוח והיא חזקה. בע"ה אנחנו נגשים אותה, ואני מדייק את זה, אך ורק בהסכמה רחבה, כי מעל הרפורמה יש את העם, את האחדות בחברה הישראלית".
"רפורמה צריכה להיות בהסכמה רחבה, ואני חושב שהדברים שקורים גורמים לציבור להתפכח, גם בעניין המדיני מול הפלסטינים, וגם בעניין הזה. לראות את בית המשפט פוסק ברוב של קול אחד החלטה שהיא בעייתית משפטית מלמדת את הציבור שהציבור כולו צריך להתפכח. בהסכמות רחבות לעשות את השינוי המתבקש", סיכם.
עריכה: שני רומנו