ינון מגל ובן כספית

"מרוצה מהפס"ד - מביא אותנו למקום אחר"

המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית לשעבר עו"ד יהודה שפר בתגובה להכרעה בנושא עילת הסבירות • על הסיוע ההומניטרי ברצועה: "לא מתרשם שחמאס בלחץ"


אתמול (ב'), בהחלטה דרמטית, פורסם כי בית המשפט העליון החליט לפסול את התיקון לחוק היסוד שביטל את השימוש בעילת הסבירות. עורך הדין יהודה שפר, המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית לשעבר, הביע את משנתו באשר להכרעה.

"אני מרוצה מפסק הדין", שיתף עו"ד שפר, והסביר מדוע: "הוא מרמז על זה שהיחסים בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת הולכים להשתפר מעכשיו והילך. אני חושב שפסק הדין הזה מביא אותנו למקום אחר, יש לנו בית משפט שמרן, המסקנה הראשונה היא שהמהפכה המשטרית שיריב לוין הוביל כדי לתקן מה שהוא מצא שטעון תיקון, מלפני 30 שנה לדבריו, הייתה מיותרת. גדעון סער ואיילת שקד תיקנו כבר ויש לנו בית משפט מאוזן עם נטייה לשמרנות. בשורה טובה, משקפת את הרוב בעם".

עוד הבהיר כי "הסבירות חזרה לחיינו, תראה שחלק גדול מהשופטים שלמרות שהחוק מבוטל ההתייחסות לסבירות תהיה אחרת מעתה והילך. רק בנושא חוסר סבירות קיצוני וכו'. פסק הדין הזה הולך לתרום לכבוד בין הרשויות. לומדים גם שאסור לעשות דברים כאלה שנוגעים במשטר הישראלי חוקתי בלי הסכמה רחבה, לא ברוב קואליציוני צר".

לאור אמירותיו טען מגל כי השאלה היא אצל מי המילה האחרונה, ושפר סירב להסכים עמו: "ממש לא. השאלה בדמוקרטיה לא למי המילה האחרונה, זו השקפה לא נכונה. השאלה בדמוקרטיה זה האם יש איזונים ובלמים. אני מציע לחוקק את חוק יסוד החקיקה, אם תקרא את פסק הדין תראה ביקורת על כל מיני הצעות פשרה שהוצעו, בית המשפט רומז 'אם רק הייתם מקבלים הצעה יותר מאוזנת וודאי לא היינו מתערבים'. כך זה בדמוקרטיה".

"אני חושב שהדבר הכי טוב שיכול לקרות לנו היום זה אם הכנסת תתכנס וברוב תקבל חוק יסוד חקיקה, ויש הצעות כאלה שאני מכיר אותן שיש להן רוב של 80 חברי כנסת. רוב גדול של העם יהיה מרוצה, כולל לוחמינו, ותהיה רגיעה. מגיעה לנו רגיעה חוקתית", אמר, והוסיף: "אם אחדות זה מה שחשוב לך, מה שבית המשפט לימד אותנו שאפשר לעשות שימוש לרעה בכותרת 'חוק יסוד'. מחר זו תהיה קואליציה אחרת שתעשה את זה, וזה יהיה נגדך".

סיוע הומניטרי לרצועת עזה? "מפספסים את נקודת התורפה"

בהמשך, ביקש עורך הדין יהודה שפר להתייחס למתן הסיוע ההומניטרי לתוך רצועת עזה. "אני חושב שאנחנו מפספסים בגדול בגלל אי הבנה של המורכבות של המשפט הבינלאומי בנושא הזה. יש תחושה שאנחנו חייבים להכניס, באופן שהוא מגיע לחמאס ואז אנחנו מפספסים את נקודת התורפה ואת הלחץ שאפשר להפעיל שהביא לעסקת החטופים. לפי החוק האמריקאי, למרות שיש חובה לספק סיוע הומניטרי לבלתי מעורבים, אסור לעשות את זה בשטח שבשליטת ארגון טרור. אנחנו צריכים ליצור אזורים בעזה, ושמעתי הבוקר דיווח שכבר מתחילים לדבר, אבל בתחכום רב פה לחלק את הסיוע, להביא מתוך ישראל, לא ממצרים ולחלק אותו איפה שנוח לנו".

"כל מה שמגיע מכיוון רפיח מגיע ישר לחמאס", הדגיש, "כל מה שנכנס מישראל, מכיוון כרם שלום, מגיע פחות או יותר לנזקקים. מה שצריך לעשות זה לקחת אזורים שהם פתוחים, שם שגדוד אחד יעסוק בדבר הזה. הדבר הזה יאפשר לעשות כתר, לכתר אזור כמו חאן יונס שבאזור לא יהיה סולר, מים, כלום. זו נקודת התורפה היחידה של חמאס. באותן מנהרות בחאן יונס יש עדיין סולר שמפעיל את האוורור, יש עדיין מים. אין לישראל שליטה על זה, ומה שראינו בטלוויזיה, ראינו את ארגון הטרור מחלק את הסיוע, ראינו סיטואציה של אנשי חמאס שמשתלטים על הסיוע ויורים".

בנוסף, טען עו"ד שפר כי "אני חושב שאנחנו מתחילים לפספס עוד הפעם וגם ביום שאחרי אנחנו נעלים עין מהדרך בה מחולק הסיוע. אם כך יהיה לא נאפשר לחץ על חמאס ואי התעצמות למי שיבוא אחרי חמאס. אפשר לשכנע את האמריקאים, כי על פי החוק האמריקאי זו עבירה על הדין האמריקאי. צריך לבנות מגנון חכם שהוא בעייתי, וצריך לבנות. גם היום ללחימה וגם ליום שאחרי, כדי לוודא שכל הסיוע ההומניטרי הזה לא מנוצל נגדנו. מה הביא את חמאס לעסקת החטופים הקודמת? התחינה שלו. אני לא שומע כרגע תחינות כאלה, מזה אני לומד שכנראה אנחנו מפספסים".

"אם ראינו תמונות של ארגוני טרור מחלקים את הסיוע, אין סיבה להניח שזה לא מגיע עד חאן יונס, גם דרך התת קרקע", ביקר. "צריך לקחת חלק מהכוחות שלנו ולמקד אותם בדבר הזה, ישראל צריכה לחלק את הסיוע או מטעמה. ככה נצליח גם לעשות מנוף טקטי מבצעי. אני בתחושה שאין מספיק מכיוון הדרג המדיני דירקטיבה לעשות בעניין הזה. לקבוע כללים לחלוקת הסיוע ההומניטרי בעזה, שלא יקרה שיחולק סיוע שלא בשליטה".

לסיום, הודה המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית לשעבר כי "אני רוצה שנפסיק לעסוק בטונים של השישה באוקטובר, למצוא דרך משותפת לחוקק פרק חשוב בחוקה שלנו. להרגיע את השיח החוקתי, אפשר להגיע להסכמות רחבות. אני מכיר נוסחים שיש להם הסכמה של 80 חברי כנסת. פשרה".

עריכה: שני רומנו

02/01/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יהודה שפר
יהודה שפר  |  צילום: באדיבות המצולם
Paris