ינון מגל ובן כספית

"מבחינה ציבורית, אל־עארורי היה דמות שנויה במחלוקת"

אורית פרלוב, חוקרת מגמות שיח ברשתות בעולם הערבי (INSS), על דמותו של סאלח אל־עארורי שחוסל • הדגישה: "ברמה האופרטיבית יש לזה משמעות חשובה"


לאחר שסאלח אל־עארורי חוסל אמש (ג') בלב ביירות, ינון מגל ובן כספית שוחחו ב־103fm עם אורית פרלוב, חוקרת מגמות שיח ברשתות בעולם הערבי במכון למחקרי ביטחון לאומי, אשר סיפרה על דמותו של סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס ומיקומו בעולם הערבי.

בפתח השיחה הסבירה פרלוב את הציוץ שכתבה אתמול (ג') לאחר הפרסום על חיסולו של אל־עארורי. "יש את כל רואי השחורות שחושבים שעכשיו תתחיל מלחמה בגלל החיסול בצפון, נראה אינתיפאדה בגדה והלך על עסקאות החטופים, מפה יצא הצורך להסביר. החלק הראשון עוסק בחשיבות שלו, למה החיסול הזה כל כך איכותי, אבל מצד שני היה חשוב לי להרגיע ולהסביר שהדמות היא לא דמות פופולרית".

"מבחינה ציבורית הוא היה דמות מאוד שנויה במחלוקות, וכשאנחנו מסתכלים על הרחובות היום, אפילו האנשים שהכי אוהבי חמאס, תומכי חמאס, אנחנו שומעים יותר את השמות של דף", ציינה. "אנחנו לא נשמע אנשים שקוראים בשמו של עארורי".

בהמשך הדגישה פרלוב כי "ברמה המבצעית הוא מאוד מאוד חשוב. הוא הדמות שדאגה למעשה לגיוס הכספים והנשק שהגיעו לגדה ומזרח ירושלים. לכן, באמת החיסול שלו הוא איכותי גם ברמה של טרור, תהיה פגיעה מאוד משמעותית בהוצאת האנשים שמצליחים להוציא את פיגועי הטרור מתוך הגדה המערבית, אותם אירועים שהיינו רואים בחודש רמדאן הקרוב 2024, שקורים כל שנה שהוא ניהל אותם, וכל העברות הנשק והכסף שהגיעו גם מטורקיה וגם מאיראן דרך הרוסים והירדנים. החיסול שלו מהווה פגיעה רצינית בערוץ הזה".

"האם יהיו לו מחליפים? יהיו. מלבד הפגיעה הסמלית, ברמות תודעה, ראיתי גם מה זה עשה לציבור הישראלי. ברמה האופרטיבית יש לזה משמעות מאוד חשובה", אמרה והתייחסה להתבטאותו של אל־עארורי על עסקת שליט: "הם הכירו אותנו מאוד טוב, גם סינוואר וגם עארורי, וכנראה גם מחליפו של עארורי שישב אצלנו בכלא, הם כולם עשו דוקטורט אצלנו בכלא. לכן הם גם דוברי עברית, גם מכירים את החברה, כמעט אין משוחררי עסקת שליט שלא דוברים את השפה שלנו, מכירים את התרבות שלנו ולמדו אותה. הוא מכיר אותנו טוב מאוד עארורי, אבל זהו, נגמר".

לסיום סיפרה פרלוב על תגובת העולם הערבי לחיסולו של אל־עארורי: "יש את השלב הראשוני, האימפולסיבי, האמוציונלי - ראינו צעדות כמעט בכל הערים בגדה, בלי יוצא מן הכלל. הצעקות בעיקר התמקדו בתמיכה בעזה. רוב הצעקות היו יותר בעד עזה, הם הבטיחו שהם ימשיכו את ההתנגדות ושהם תומכים בהתנגדות, אבל פחות עארורי. יותר התנגדות, חמאס ועזה".

עריכה: שני רומנו

03/01/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


חיסולו של סאלח אל־עארורי
חיסולו של סאלח אל־עארורי  |  צילום: Marwan Tahtah/Getty Images
Paris