ניסים משעל וגאולה אבן־סער

"מעריך שהתגובה תהיה בניסיון לבצע פיגוע כזה או אחר"

ח"כ רם בן ברק התייחס לנאומו של נסראללה לאחר חיסול של אל־עארורי • על יום שאחרי ברצועה, הבהיר: "לא מתכוון לכבוש את עזה ולגרש את הפלסטינים"


היום ה־90 למלחמת חרבות ברזל: ביום שלישי האחרון חוסל סאלח אל־עארורי, סגן יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, בלב ביירות. כזכור, נסראללה התבטא בעבר על פעולות מסוג זה על אדמת לבנון, והצהיר כי כל פעולה כזו תענה בתגובה חריפה. אתמול (ד') נאם נסראללה, גינה את החיסול בביירות אך לא הביע עמדה חד משמעית. בשיחה עם ענת דוידוב וניסים משעל הביע ח"כ רם בן ברק את עמדתו בנושא.

תחילה התייחס חבר הכנסת לדיווח על מותו של סהר ברוך ז"ל בשבי החמאס במהלך ניסיון חילוץ צבאי, ולבקשת המשפחה שאף חייל לא יפצע ויסכן את חייו במהלך השבת הגופה ארצה. "זו אמירה גם מאוד אמיצה וגם מאוד ערכית. חיי אדם הם דבר יקר, שווה מאוד לסכן אותם בשביל להציל חיים אחרים, אבל כשמדובר בגופות השיקולים הם אחרים. כשמשפחה אומרת את זה זה באמת מעורר השראה. צריך לבחון כל מקרה לגופו, כשחושבים שיש סיכוי טוב צריך לעשות את זה. יש לנו מחוייבות להחזיר חטופים חיים, מחוייבות עליונה. לכן, אם אתה חושב שיש סיכוי סביר לעשות את זה בלי סיכון גדול מדי צריך לעשות את זה".

"אני חושב שהחזרת החטופים צריכה להיות בראש סדר העדיפויות ברגע זה, וזה מחייב החלטות במובנים אחרים או נושאים אחרים, מבלי לפגוע במטרת העל שלא יהיה ארגון טרור חמוש ושולט בעזה, לא משנה אם יקראו לו חמאס או משהו אחר", אמר, והוסיף: "זה נשמע סותר אבל זה לא, מפני שהעניין של החטופים הוא כאן ועכשיו והעניין של ניקוי החמאס זה עניין של הרבה מאוד זמן. אני לא יושב בקבינט המלחמה, אם ישאלו את דעתי גם אגיד - עניין החטופים הוא דחוף, הוא כאן ועכשיו, וצריך לקבל החלטות גם אם הן יראו החלטות שפחות אגרסיביות או נחושות, זה עדיין לא פוגע בנחישות שלנו. אנחנו את החמאס נמוטט, נקודה. אם במסגרת המו"מ צריך הפסקת אש כדי להגיע לעסקה, התשובה היא כן".

בהקשר של ההתחממות בגבול הצפוני, עסק ח"כ בן ברק בשאלה האם על ישראל ליזום פעולה צבאית נגד חיזבאללה. "היא תצטרך לעשות את זה במוקדם או במאוחר. ההבדל הגדול בין חיזבאללה לבין חמאס, בחמאס קיבלנו החלטה שלא יהיה יותר חמאס. את ההחלטה הזו לגבי לבנון זה יותר קשה לקבל, זה הרבה יותר מורכב, קשה, זה גם עניין אזורי. זו החלטה הרבה יותר קשה, כמעט ברור לגמרי שלא נכבוש את כל לבנון בשביל לפרק את חיזבאללה. אכן ברור שגם אם תהיה מלחמה גדולה עכשיו היא בסופו של דבר כנראה תיגמר בהסכם, שכנראה ירחיק אותם".

"בסופו של דבר תהיה מלחמה גדולה, שני הצדדים יספגו נזקים כבדים, הם יספגו נזקים בסדר גודל יותר מאיתנו, ובסופו של דבר יהיה הסכם. האם שווה להגיע לאותו הסכם בלי מלחמה? התשובה היא כן. האם זה אפשרי? ימים יגידו, אבל אין לנו הרבה ימים בשביל לראות את זה. לכן אם לא יהיה בטווח הזמן הנראה לעין הגעה לאיזשהו הסכם הבנות כזה או אחר, נצטרך לפעול בצורות אחרות. לא תהיה לנו ברירה", הדגיש.

"רצועת עזה שייכת לפלסטינים"

כמו כן, כאשר נשאל כיצד הוא מפרש את 'הנקמה' עליה נסראללה מדבר, הסביר ח"כ בן ברק כי "נסראללה נמצא בדילמה. הוא הצהיר שכל חיסול שיהיה הוא יגיב במלחמה, והנה היה חיסול, לא יודע מי עשה אותו אבל היה, היה חיסול של סוני, ועכשיו הוא אומר 'רגע, בשביל הסוני הזה שיש לי איתו יריבות בשביל הסוני הזה אני אחסל את כל הכפרים בדרום לבנון?', לכן הוא בבעיה. אני מעריך שהתגובה שלו תהיה בניסיון לבצע פיגוע כזה או אחר. צריכים להיערך לאפשרות כזו".

"בצפון יש שם מלחמה עכשיו, כל הזמן", טען, "אחרי מה שקרה חוסלה חולייה עם כנראה מישהו בכיר ופעילי חיזבאללה. בצפון יש מלחמת התשה, אבל מלחמה. כולם בכוננות. בשביל להגיב על הדבר הזה לא במלחמה כוללת יותר גדולה, הוא יצטרך לייצר משהו שיראה כנקמה ומנסים לעשות את זה אגב הרבה מאוד זמן. אני מאמין שיהיה ניסיון כזה, מקווה שהוא יסוכל".

בנוסף, ביקשו צמד המגישים לדון בהצעות ליום שאחרי המלחמה ברצועת עזה, ובהצעת ההגירה מרצון של פלסטינים בפרט. ח"כ בן ברק הבהיר: "לי אין שום ספק - רצועת עזה שייכת לפלסטינים שגרים ברצועה. הם יצטרכו לקחת את גורלם בידיהם, כנראה שזה יהיה בהתחלה מלווה בקריאה בינלאומית ושליטה ביטחונית של צה"ל, בסופו של דבר תצטרך לצמוח שם הנהגה מקומית ואני מקווה שיצליחו להגיע למקום שחיים בו חיים טובים. צריך לאפשר למי שרוצה כמו בכל מדינה שדוגלת בחופש תנועה, שמי שרוצה לאפשר לו לעשות את זה. כי היום אי אפשר לצאת מעזה, אבל אני לא מתכוון לגרש את הפלסטינים מעזה, שנכבוש את עזה ונשלוט בה. ממש לא. עזה שייכת לפלסטינים, אני לא מתכוון לגרש אף אחד".

עריכה: שני רומנו

04/01/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רם בן ברק
רם בן ברק  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris