מיסים ומלחמה: בעקבות הלחימה הקשה צפויות להיכנס לתוקף במהלך השנה הקרובה תקנות רבות בתחום המיסוי שעלולות לעלות לנו לא מעט. הכתב והפרשן הכלכלי מתן חודורוב ('חדשות 13') הביא פרטים נוספים על ההתייקרויות העתידיות.
"במהלך הלילה משרד האוצר מפיץ חוברת נוספת של גזרות שעדיין לא כוללת למיטב הבנתי את מלוא הצעדים שיובאו לממשלה ולכנסת", עדכן. "יש קודם כל הטלת מס נוסף על דלקים, כולל כאלה שמשמשים לייצור חשמל, הדבר הזה צפוי לגרום לייקור של מחיר החשמל לצרכנים בעוד אחוז נוסף כל שנה. עד שנת 2030 מדובר בחמישה אחוזים רק כתוצאה מהסעיף הזה. החוק קובע שמחיר החשמל חייב לשקף את עלותו, ולכן אם הדלק מתייקר גם התעריף שלנו עולה באופן אוטומטי. לא צריך לאשר שום חקיקה נוספת בשביל שזה יעלה לנו ביותר".
המשיך חודורוב ושיתף כי "המס על הטבק עולה, מדובר כנראה בשקל ושישים לחפיסה, כולל ביטול הפטור בדיוטי פרי. בדיוטי פרי מדובר לדעתי על פקטים של 30 חפיסות, כמה עשרות שקלים נוספים. משרד האוצר בפירוש מנמק את ההצעה הזו בכך ששיעורי העישון בישראל בעלייה לעומת העולם המערבי. זה לפחות מתכתב עם מדיניות ארוכת שנים של משרד האוצר של לייקר את הסיגריות כדי להילחם בתופעת העישון".
כמו כן, כחלק מתקנות המיסוי האמורות להיכנס לתוקף, גם תקציב סל התרופות צפוי להצטמצם. "צמצום של תקציב סל התרופות ב־108 מיליון ש"ח כבר השנה. צמצום שעות הוראה בבתי הספר, זה אומר שהילדים של כולנו ילמדו פחות ופחות טוב. ביטול הסיוע בשכר דירה לחלק ניכר מהעולים החדשים שהגיעו בשנים האחרונות, ביטול מערך העידן פלוס, צמצום של 20 שליחים ונציגויות של משרד החוץ בחו"ל וביטול הרשות לפיתוח הנגב והגליל על רקע המצב הביטחוני זו בהחלט החלטה מעניינת".
"הצעדים החדשים רק מצטרפים לגזרות שעליהן דיברנו אתמול בראשן ביטול נקודות המס לילדים בגילאי 0 עד 3. זה מה שנשאר מהבטחת הבחירות של נתניהו, וגם את כבשת הרש הזו במשרד האוצר רוצים לקחת. נתניהו זה שעמד על הרגליים בדיון ואמר 'אני לא מאשר את זה, אני רוצה לחשוב על הדבר הזה'. כך הוא גם מגיב לסיפור של העלאת המע"מ באחוז אחד החל מ־2025, גזרה שאין דרך להתחמק ממנה כי היא אמורה להניב 7 מיליארד ו־200 מיליון ש"ח לקופת המדינה וגם לשדר מסר של רצינות לסוכנויות האשראי הבינלאומיות כדי שלא יפחיתו אתה דירוג של ישראל כבר החודש. נתניהו, למרות המלצה חד משמעית של בכירי האוצר, מסרב כרגע להעלאת המע"מ", הבהיר.
באשר למצב משרדי הממשלה והניסיון לייעל ההתנהלות הכלכלית, אמר: "מדובר כרגע על סגירה של 7 משרדים לפי מפתח קואליציוני. הליכוד יידרש לתת 3 משרדים וכל אחת מהשותפות האחרות תצטרך לסגור משרד אחד. מספיק שאחת השותפות הקואליציוניות תטיל וטו ולא תתן את חלקה למאמץ הזה של התייעלות הממשלה, כבר כל תוכנית סגירת המשרדים הגדולה לא תוכל לצאת לדרך. צריך שבן גביר יסכים לוותר על המשרד של וסרלאוף, סמוטריץ על סטרוק, שש"ס תסכים לוותר על משרד העבודה או הרווחה. יאחדו את משרד הרווחה עם העבודה".
"הסיפור הוא לא תקציב השרים אלא תקציב הלשכות", הדגיש, "הרעיון הוא למזג את משרד העבודה עם הרווחה כפי שהיה נהוג שנים אחורה. הסיפור של סגירת משרדי הממשלה מצריך שיווי משקל בין מפלגות הקואליציה ושיתוף פעולה פוליטי שספק אם ניתן לייצר נכון להיום. זה לא עלה אתמול בפגישה אצל נתניהו כי אין עדיין הסכמה בין ראשי הקואליציה סביב הנושא. זה לגמרי במגרש של הכתבים הפוליטיים למרות שברור לכל ישראלי עד כמה צעדי ההתייעלות האלה נדרשים. בואו נדבר על אברכים, לכאורה שכר האברכים יוקפא, אלא שהשכר שלהם עלה דרמטית ב־2023. לכן, זו לא חוכמה גדולה שאחרי תוספת אדירה מקפיאים עכשיו את שכר האברכים".
לסיום התייחס חודורוב למיסים הצפויים להשפיע על השכירים ולמה שצפוי להתרחש בצפון בעקבות התקנות השונות. "לא יהיו מיסים על קרנות ההשתלמות והפנסיה, אבל כולנו נדרש לוותר על חלק מדמי ההבראה בקיץ הקרוב. בנוסף, כשמסתכלים על אזור הצפון ביום שאחרי המלחמה כל פיתוח תשתיות התחבורה, כולל קווי הרכבת הקלה, פיתוח המטרונית, מחלפים, הכול נכנס עמוק למקפיא ויידחה לפחות בשלוש או ארבע שנים, מה שמעמיד בספק את איכות ואורח החיים של התושבים שאמורים לחזור לשם כשהמצב הביטחוני יתייצב".
עריכה: שני רומנו